Overheid faalt hard na grote cyberaanval – Oplossing: meer personeel

Het was groot nieuws vandaag: Overheid laks na grote cyberaanval

In het kort: Duizenden Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen zijn slachtoffer geworden van een botnet.  Computerbestanden van energieproducenten, mediabedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven zijn in handen gekomen van Oost-Europese criminelen.

Dit werd ontdekt door het Bureau Digital Investigation en die heeft dat netjes gemeld bij de overheid. Het gaat hier om  gegevens afkomstig van computers van onder meer gemeenten, waterschappen, ziekenhuizen, universiteiten, ministeries, media, ondernemingen en bedrijven die deel uitmaken van de vitale infrastructuur zoals energie- en waterleidingmaatschappijen.

Emails, inloggegevens, creditcardgegevens, alles werd gekaapt door het botnet. Dramatisch, lijkt mij maar de overheid heeft vervolgens vrijwel niks met die informatie gedaan; de getroffen bedrijven en overheidsinstellingen zijn er niet van op de hoogte gesteld dat hun informatie in handen is gevallen van criminelen. Niet door Hightechcrime van de politie  en ook niet door het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) , die later bij de zaak betrokken werd.

Je zou dan denken dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar deze faalhazerij (management, werkwijze e.d. ) van Hightechcrime en NSCS, dat Opstelten beschaamd aftreedt en zo..

Maar nee hoor, Pim Takkenberg, teamleider bij Hightechcrime zegt doodleuk op Twitter:

Trots om aan te kondigen dat we 30 nieuwe medewerkers gaan werven: http://goo.gl/9Mqnr . Morgen komt programma en vacatures online #opHTC Zie ook: de aankondiging van Team Hight Tech Crime.

Waar dat geld ineens vandaan komt, wat het doel ervan is, wie dat heeft besloten.. Het is een raadsel!

Meer info:

Heeft u al een Rus in uw computer?  (verhaal van Brenno de Winter, waar het allemaal mee begon).

Check of jouw computer deel uitmaakt van het botnet bij Digital Investigations

 

15 februari 2013     Internet Algemeen, Politiek     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)