PRISM – van Orwell’s 1984 naar the brave new world van Huxley?

George Orwell bigbrotherMisschien heb je de laatste dagen net als ik,  veel gezien  over het wereldwijde aftapschandaal  #PRISM,

Gemist? Dan hier een paar linkjes om bij te lezen:

Het  laatste artikel is in het engels, maar het begint zo:

Niemand zal er van schrikken dat ik een probleem heb met autoriteit.  Het grootste deel van mijn volwassen leven, heb ik het idee verworpen dat de overheid altijd in het belang van zijn burgers handelt.

Het is duidelijk dat er inmiddels van onze privacy weinig meer over is. Maar goed, hoe boos zijn we daarover?

En wat kunnen we er tegen doen”

Best veel; overschakelen op vrije- en open source software  en Amerikaanse clouddiensten als Facebook, Google en Yahoo waar  mogelijk vermijden,  scheelt al een flinke slok op een borrel.  Zie verder:

http://prism-break.org/

Doen we niks, dan glijden we geleidelijk vanuit Orwell’s 1984 naar the Brave New World van Huxley of erger en we zijn al een eind op weg:

Ref:

1984 (Orwell)
1984 van George Orwell bestellen via Bol

Brave New World (Huxley)
Brave New World bestellen via Bol

3 reakties

 1. 1 Tristan:

  Jammer dat ’t gros van de oplossingen op prism-break.org gewoon binnen het bereik van PRISM (en andere clandestiene surveillance projecten) ligt. https linkjes worden (voor zover mogelijk) niet geboden. Aan het gros van de alternatieven kleven ook écht de nodige, niet verwaarloosbare, haken en ogen _juist_ op het gebied van informatieveiligheid.
  Een alternatieve DNS dienst gebruiken schept een grote mate van schijnveiligheid, om maar iets te noemen. Je requests en antwoorden daarop zijn evengoed op netwerkniveau zichtbaar en aan te passen. Transparante proxies, BGP hijacking, sniffing. Noem maar iets en ’t is al toegepast.
  Tor zou ik ook onder geen beding aanraden middels de tor browser button. Gewoon écht compleet niet. Dat ding is alleen geschikt voor mensen die echt héél goed weten waar ze mee bezig zijn. Verder gewoon compleet niet, voor niemand. Verdient gewoon nergens aanbeveling dat ding.
  Bitcoin verder is decentraal, zonder tenaamstelling en open. Daarmee is _niet_ automatisch je anonimiteit gewaarborgd.
  Een aantal genoemde opensource projecten, en vooral ook modules staan daarnaast bekend om de hoeveelheid vulnerabilities. Noem bijvoorbeeld eens een WordPress module waarvoor je je hand in het vuur zou durven steken. 😉
  Voor de rest, in het kort: Zonder deugdelijke encryptie van je verkeer en opslag valt op alles binnen het bereik van opsporingsdiensten en andere kwaadwillenden. Echt alles. PRISM-break.org is een leuke website voor te boycotten corporaties, maar gaat verder echt voorbij aan hoe ontzettend houtje-touwtje het internet verder aan elkaar hangt.

 2. 1 paul:

  NDR meldt dat de Engelse geheime dienst in feite het gehele Europese internet bespioneert: http://www.tagesschau.de/inland/gchqtelekom100.html

 3. 1 Catharina:

  Gezellig allemaal niet? Dit verhaal van
  Slavoj Žižek is ook interessant : http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/03/snowden-manning-assange-new-heroes

  Een citaat:

  “What makes the all-encompassing control of our lives so dangerous is not that we lose our privacy, that all our intimate secrets are exposed to Big Brother. There is no state agency able to exert such control – not because they don’t know enough, but because they know too much. The sheer size of data is too large, and in spite of all intricate programs for detecting suspicious messages, computers that register billions of data are too stupid to interpret and evaluate them properly, ridiculous mistakes where innocent bystanders are listed as potential terrorists occur necessarily – and this makes state control of communications even more dangerous. Without knowing why, without doing anything illegal, we can all be listed as potential terrorists”

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)