Rot op met je Zwarte Piet

Ik had niet gedacht ooit nog eens een blog te schrijven over het Zwarte Piet gebeuren, maar bij deze..

Het is nu 23 oktober en het Sinterklaasfeest is op 5 december, maar al zeker een maand is heel het land compleet in de ban van de vraag of  Zwarte Piet  al dan niet racistisch is. Blanke Nederlanders vinden meestal van niet, de donkerder gekleurden vinden vaak dat dat wel zo is. Er gaat geen dag voorbij of het onderwerp is aan de orde bij EenVandaag, Pauw en Witteman, Debat op 2, Nieuwsuur en De Wereld Draait Door.

Mijn herinnering aan Sinterklaas

Ik weet nog goed dat ik als klein meisje nachtenlang bovenaan de trap zat te wachten. Mijn ouders sliepen dan al, maar ik wou weten hoe die cadeautjes de volgende dag bij de kachel kwamen. Het is mij nooit gelukt; ik zat daar uren in mijn nachtjapon en het werd kouder en kouder. Er kwam niemand, maar de volgende dag waren er toch cadeautjes. Dat schoorsteenverhaal met wortels en paarden op daken geloofde ik vanaf het begin al niet.

Toch vond ik het schokkend toen ik op een gegeven moment op de lagere school,  een ouder kind mij vertelde dat Sinterklaas helemaal niet bestond en mijn ouders dat bevestigden. Het was de eerste keer, dat ik begreep dat volwassenen en ook ouders niet altijd te vertrouwen zijn.

Is Sinterklaas racisme?

Huidskleur is voor mij nooit een “ding” geweest. Ik weet dat ons land een schandalig verleden heeft wat dat betreft, maar persoonlijk voel ik mij daar niet verantwoordelijk voor. Ik voel mij ook geen Nederlander; landsgrenzen bestaan niet echt; het zijn vaak tijdelijke constructies om de boel een beetje bij elkaar te houden.

Sinterklaas is feest van de commercie

Het Sinterklaasfeest zie ik vooral als een feest van de commercie. Kinderen vragen aan elkaar: “Wat heb jij gekregen?”. Ze vragen zich af waarom  het ene kind veel duurdere cadeaus krijgt dan het andere? Is die dan braver geweest?  Ook zonder zwarte piet is het hele feest al een sneue bedoening.

Waarom maken jullie je zo druk?

Aan iedereen die zo begaan is met zwarte piet, die pietities tekent, facebook en twitter vol spamt zou ik daarom een paar dingen willen vragen:

 • Waarom vinden jullie het Sinterklaas feest zo belangrijk?
 • Wat vinden jullie van het verschil tussen arm en rijk bij het Sinterklaasfeest?
 • Kunnen we het Sinterklaas feest niet vervangen door een leuker feest?
 • Waarom liken jullie met een miloen mensen een zwarte piet petiitie op Facebook?
 • Denken jullie niet dat er veel belangrijker vragen zijn om ons druk over te maken dan dit?

 

 

24 oktober 2013     Internet Algemeen, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Robbie:

  Ik vind het vooral pressing dat het niet uit maakt welke huidskleur Piet heeft, het is een kwestie van perceptie of Piet een helper of een slaaf is. Blanke heren hadden zelfs in Rome al slaven. En dat waren mede-Romeinen. De ‘gekleurde’ slaven uit onze Gouden Eeuw zijn door hun eigen medelanders verkocht voor luxegoederen. Zij waren in hun eigen land al slaaf.

  Het feest gaat er toch niet om dat Piet moet dienen vanwege zijn huidskleur? If anything, Piet is juist de gene die het snoepgoed en de cadeautjes bezorgd.

 2. 1 hilly:

  Ha kletskous.Ik heb het wel een beetje gehad van al die plaatjes, verhalen die voorbijkomen op facebook en twitter.
  Een echte mening erover heb ik geloof ik (nog) niet.Van mij mag zwarte piet ook blauw of roze zijn.Of krijgen we dan de smurfen en de homobeweging op ons dak?
  Wat mij wel beangstigt is dat ik verschillende mensen om mij heen hoor die zeggen hierdoor op G.W. te stemmen
  Dan maar liever de roe.

 3. 1 Peter Staal:

  Sinterklaas is anders een van de echte overgebleven tradities van onze Germaanse voorouders hoor!
  http://www.nederlandsheidendom.nl/webstek/sinterklaas.html

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)