Propaganda – we zien het vaak niet eens..

Wat is Propaganda?

Volgens Wikipedia is het dit:

“Propaganda is een bepaalde vorm van communicatie waarbij de publieke opinie beïnvloed wordt om aanhangers te winnen voor bepaalde opvattingen of standpunten. Propaganda kenmerkt zich vaak door het systematisch geven van eenzijdige informatie, die al dan niet (deels) onwaar zijn, waarbij selectief bepaalde feiten worden benadrukt en andere bewust achterwege worden gelaten.”

Propaganda is eigenlijk een soort vorm van  reclame  die vooral wordt bedreven door de politiek, overheden en overheidsinstellingen, maar ook vaak door kranten, omroepen e.d.

Wat is het probleem?

Het probleem met propaganda is vooral dat het vaak vrij subtiel is en je een beetje op moet letten om het zien. Zelf lees ik tegenwoordig vrijwel alles met in het achterhoofd: ” Slaat dit ergens op of is dit propaganda? ” Dat gaat nu bijna automatisch.

Hoe herken je het?

Een leraar maatschappijleer zei ooit tegen ons in de les: Denk erom, alles wat je in de krant leest is ongeveer voor 50% niet waar. Ik geloof dat dat ook het enige is wat mij is bijgebleven van die lessen, maar goed sinds die dag las ik de kranten al wat anders.

Een voorbeeld:

Vanavond las ik een kort berichtje  op NRC over de Chinese maanlanding.

De laatste zin: “De maanlanding is los van de wetenschappelijke waarde ook een enorm prestigeproject voor China, dat voor het eerst een sonde op de maan zet, en een versterking van het patriottisme in het land.”

Niet dat het niet waar is, maar zo’n opmerking zul je nooit zien bij iets wat de VS doen.  Stel je voor:

“De VS gaan op “missie” naar Iran, De missie is los het van terrorisme bestrijden ook een enorm prestigeproject voor de VS en een versterking van het patriottisme in het land.” Ook niet als de VS naar Jupiter gaan trouwens,,

 

16 december 2013     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)