Internationale Vrouwendag – Meer vrouwelijke Piraten graag!

ancilla tillia piratenpartij In recente peilingen schommelt de Piratenpartij rond 1 zetel.  Uit onderzoek blijkt verder dat de Piratenpartij het vooral goed doet bij mannelijke kiezers onder de dertig jaar. De Piratenpartij doet in 2014 ook mee aan de Europese verkiezingen en aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Groningen, Zwolle en Binnenmaas.

Maar overal hebben we nog steeds veel meer mannelijke dan vrouwlijke kandidaten. Bij de Europese verkiezingen dit jaar zelfs niet een! Zelf ben ik vrouw en 50+ maar  ik ga wel voor de Piraten.  Zo stond ik als enige vrouw op de Kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 van de Piratenpartij.

Waarom Piratenpartij?

Ik doe het omdat ik mij zorgen maak om onze vrijheid, privacy en die van onze kinderen. Zelf ben ik opgegroeid in een tijd waarin er nog geen Internet was; wij namen cassettebandjes op, kopieerden die van elkaar, we leenden elkaar boeken en lp’s uit en gaven die niet altijd terug, we deden soms dingen die niet helemaal door de beugel konden maar hoefden er ons geen zorgen over te maken dat het een dag later op YouTube of  Twitter stond.. Geen haan die ernaar kraaide..

Nu kost kopiëren niks meer  en ook de hoes of het boekje kun je gratis downloaden. Logisch dat de muziek- en boekenindustrie hier niet blij mee is. Zij noemen onze kinderen: dieven en piraten en proberen weer kunstmatige schaarste te creëren in een wereld van overvloed en laten websites verbieden.

Maar feitelijk doen ze hetzelfde als wij vroeger: ze geven een boek door aan vrienden of nemen muziek op en hebben totaal niet het idee dat ze daarmee iets doen wat verkeerd is.

Toch kan dit ze in grote problemen brengen omdat de huidige politiek onze verouderde auteursrechtwetgeving niet heeft aangepast aan het Internet. Sterker nog, onder druk van invloedrijke lobby’s van uitgevers, muziekindustrie e.d. is het auteursrecht keer op keer verlengd en geldt het in Europa nu tot zelfs 70 jaar na de dood van de maker. Her en der ontstaan wetten die mensen na paar overtredingen totaal willen afsluiten van het internet.

Jonge mensen die enthousiast experimenteren met de mogelijkheden van Internet zoals Peter Sunde , een van de oprichters van The Pirate Bay en Flattr en Richard O’Dwyer, die een website had gemaakt waarop alleen maar werd gelinked naar tv-programma’s  worden bedreigd met uitlevering naar de Verenigde Staten, gevangenisstraffen  en met boetes die ze hun levenlang niet af kunnen betalen.

De Overheid weet meer van ons dan wij van hen mogen weten!

Via Internet komen steeds meer geheimen en misdrijven van overheden en bedrijven aan het licht, maar mensen die die openbaar maken komen in rare situaties terecht, zoals bijvoorbeeld Julian Assange van Wikileaks, die nu al bijna 2 jaar vast zit op basis van vage en dubieuze beschuldigingen van seksueel misbruik en zonder aangeklaagd te zijn.  Zweden wil hem hierover ondervragen maar justitie weigert om daarvoor naar het VK te komen waar Assange vast zit, terwijl ze dat in andere zaken wel doen. Het is iedereen met wat boerenverstand wel duidelijk dat de Verenigde Staten hem als hij straks in Zweden zit, uitgeleverd wil hebben en hem  aan wil pakken voor zijn rol in Wikileaks. Assange zit inmiddels ondergedoken in de ambassade van Ecuador en Ecuador heeft hem asiel verleend omdat Zweden niet wil garanderen dat ze hem niet uitleveren aan de VS voor zijn rol in Wikileaks.

Daarom vraag ik mij af:

Willen wij een wereld waarin kinderen, jonge mensen  die dingen doen die ze vanzelfsprekend vinden, tot criminelen worden bestempeld?  Of willen we een wereld waarin we juist profiteren van het zo gemakkelijk en goedkoop kunnen delen van informatie, kennis en cultuur?  Gaan we op zoek naar andere verdienmodellen voor auteurs, muzikanten of blijven we buigen voor de miljardenindustrie die onze politici dwingt tot het beschermen van hun oude verdienmodellen? Vinden we dat overheden in dienst zijn van ons in plaats van andersom en in principe niks te verbergen hebben?

Persoonlijk zie ik internet als een grote kans om verder te komen, maar dat gaat stuk als overheden en bedrijven het vrije internet in hun greep krijgen, mensen bedreigen die gebruik maken van die kansen, die internet vooral zien als mogelijkheid om  de controle op burgers nog meer te vergroten, internetproviders dwingen al ons e-mail en andere communicatie te bewaren, ons af te luisteren zonder rechterlijke tussenkomst en zo meer..

En dan kun je wel zeggen: er zijn nu belangrijker zaken zoals de financiële crisis of weet ik wat.. maar het gaat erom dat wij grip krijgen op ons leven en het politieke proces, dat niet lobby’s van grote bedrijven en banken de wetten bepalen maar wij samen. Een hele uitdaging.. maar we hebben ons wel en wee al te lang overgelaten aan politieke partijen als VVD, CDA, D66  en PVDA die deze crisis niet hebben kunnen voorkomen en er ook geen oplossing voor hebben. We zullen het zelf moeten doen.. en dat is de uitdaging die de Piratenpartij ons geeft..

De Piratenpartij biedt Liquid Democracy:

Critici beschuldigen de Piratenpartij er meestal van dat ze geen alomvattend programma hebben en dat is ook zo. We zijn een nog jonge partij en we gaan in eerst instantie voor een aantal speerpunten die de huidige politiek laat liggen.

Maar wij geloven in “the wisdom of the crowd”. Wij denken dat mensen samen tegenwoordig beter in staat zijn oplossingen te bedenken dan de 150 Tweede Kamerleden die ons nu vertegenwoordigen. De werkelijke macht ligt nu bij de regering die de beschikking heeft over Ministeries met  een voor een duizenden ambtenaren. Vandaar ook dat er zo vaak besluiten worden genomen die in geen enkel verkiezingsprogramma staan. Toch vindt Mark Rutte die 150 man/vrouw nog maar lastig en daarom wil hij aantal volksvertegenwoordigers nog verder inperken; wij denken juist dat het aantal volksvertegenwoordigers sterk moet worden uitgebreid..

Dat gaan wij doen via een liquid democracy systeem, waar iedereen ook tijdens regeerperiodes mee kan denken, praten en beslissen.

Kortom: de huidige politieke partijen  zijn best goed in het schrijven van mooie verkiezingsprogramma’s maar voeren in de praktijk heel andere zaken uit. Nederland is hier niet uniek in; de eerste Piratenpartij is ontstaan in Zweden en die  zitten ook al in het Europees Parlement, in Duitsland zitten de Piraten in een groot aantal deelstaten en peilen ze regelmatig rond de 10%. Totaal zijn er nu zo’n 70 Piratenpartijen wereldwijd actief.

Het is tijd om het zelf het roer over te nemen en daarom Piratenpartij!

Hoe krijgen we de Piraten in de Gemeenteraden en in het Europees Parlement?

Het korte antwoord: meld je aan als vrijwilliger, word donateur, lid of stem straks op de Piratenpartij.

Het langere antwoord:

Het is niet gemakkelijk om als nieuwe partij aan de bak te komen, zo kost het bijvoorbeeld veel geld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 moesten we  € 11.500 bij de Kiesraad te storten als borgsom en omdat we niet genoeg stemmen hebben gehaald, hebben we dat geld niet terug gekregen. Ook bij de Europese Parlementsverkiezingen moeten we weer zo’n hoge borgsom betalen om mee te mogen doen.

Bij politieke debatten op radio of tv is de Piratenpartij net als andere nieuwe partijen meestal niet welkom Hierdoor hebben nog steeds veel mensen zelfs nog nooit van ons gehoord of denken ze dat we een grapje zijn…

Wat kun je doen:

Jij kunt helpen door op ons te stemmen op 19 maart (alleen in Amsterdam, Zwolle, Groningen en Binnenmaas) en op 22 mei overal voor het Europees Parlement , je kunt vrienden en familie over ons vertellen, vrijwilliger te worden, te doneren voor onze campagnes  door lid te worden. Ook kun je ons volgen op Twitter en Facebook.

(de piraat op de foto bij dit bericht is Ancilla Tilia, nr. 3 op de lijst van de Piratenpartij Amsterdam)

(deze post is een update van de versie van die van 15 juli 2012)

 

8 maart 2014     Europese Politiek, Piratenpartij, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)