Vrouw en 50+ maar toch ga ik niet voor 50PLUS maar voor de Piratenpartij

In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de Piratenpartij nu op bijna 2 zetels.  Uit de peiling blijkt verder dat de Piratenpartij het vooral goed doet bij manlijke kiezers onder de dertig jaar.

Zelf ben ik vrouw en 50 en  toch ga ik voor de Piraten. Deze week zijn het concept-verkiezingsprogramma en  de kandidatenlijst voor de Piratenpartij bekend gemaakt en als enige vrouw sta ik daartussen (op nr. 5)

Waarom Piratenpartij?

Ik doe het omdat ik mij zorgen maak om onze vrijheid, privacy en die van onze kinderen. Zelf ben ik opgegroeid in een tijd waarin er nog geen Internet was; wij namen cassettebandjes op, kopieerden die van elkaar, we leenden elkaar boeken en lp’s uit en gaven die niet altijd terug, we deden soms dingen die niet helemaal door de beugel konden maar hoefden er ons geen zorgen over te maken dat dat de volgende dag op YouTube of  Twitter stond.. Geen haan die ernaar kraaide..

Nu kost kopiëren niks meer  en ook de hoes of het boekje kun je gratis downloaden. Logisch dat de muziek- en boekenindustrie hier niet blij mee is. Zij noemen onze kinderen: dieven en piraten en proberen weer kunstmatige schaarste te creëren in een wereld van overvloed en laten websites verbieden.

Maar feitelijk doen ze hetzelfde als wij vroeger: ze geven een boek door aan vrienden of nemen muziek op en hebben totaal niet het idee dat ze daarmee iets doen wat verkeerd is.

Toch kan dit ze in grote problemen brengen omdat de huidige politiek onze verouderde auteursrechtwetgeving niet heeft aangepast aan het Internet. Sterker nog, onder druk van invloedrijke lobbies van uitgevers, muziekindustrie e.d. is het auteursrecht keer op keer verlengd en geldt het in Europa nu tot zelfs 70 jaar na de dood van de maker. Her en der ontstaan wetten die mensen na paar overtredingen totaal willen afsluiten van het internet.

Jonge mensen die enthousiast experimenteren met de mogelijkheden van Internet zoals Peter Sunde , een van de oprichters van The Pirate Bay en Flattr en Richard O’Dwyer, die een website had gemaakt waarop alleen maar werd gelinked naar tv-programma’s  worden bedreigd met uitlevering naar de Verenigde Staten, gevangenisstraffen  en met boetes die ze hun levenlang niet af kunnen betalen.

Ook komen via Internet steeds meer geheimen en misdrijven van overheden en bedrijven aan het licht, maar mensen die die openbaar maken komen in rare situaties terecht, zoals bijvoorbeeld Julian Assange van Wikileaks, die nu al meer dan 500 dagen vast zit op basis van vage en dubieuze beschuldigingen van seksueel misbruik en zonder aangeklaagd te zijn.  Zweden wil hem hierover ondervragen maar justitie weigert om daarvoor naar het VK te komen waar Assange vast zit, terwijl ze dat in andere zaken wel doen. Het is iedereen met wat boerenverstand wel duidelijk dat de Verenigde Staten hem als hij straks in Zweden zit, uitgeleverd wil hebben en hem  aan wil pakken voor zijn rol in Wikileaks.

Daarom vraag ik mij af:

Willen wij een wereld waarin kinderen, jonge mensen  die dingen doen die ze vanzelfsprekend vinden, tot criminelen worden bestempeld?  Of willen we een wereld waarin we juist profiteren van het zo gemakkelijk en goedkoop kunnen delen van informatie, kennis en cultuur?  Gaan we op zoek naar andere verdienmodellen voor auteurs, muzikanten of blijven we buigen naar de miljardenindustrie die onze politici dwingt tot het beschermen van hun oude verdienmodellen? Vinden we dat overheden in dienst zijn van ons in plaats van andersom en in principe niks te verbergen hebben?

Persoonlijk zie ik internet als een grote kans om verder te komen, maar dat gaat stuk als overheden en bedrijven het vrije internet in hun greep krijgen, mensen bedreigen die gebruik maken van die kansen, die internet vooral zien als mogelijkheid om  de controle op burgers nog meer te vergroten, internetproviders worden al gedwongen onze e-mail en andere communicatie te bewaren, ons af te luisteren zonder rechterlijke tussenkomst en zo meer.

En dan kun je wel zeggen: er zijn nu belangrijker zaken zoals de financiële crisis of weet ik wat.. maar het gaat erom dat wij grip krijgen op ons leven en het politieke proces, dat niet lobby’s van grote bedrijven en banken de wetten bepalen maar wij samen. Een hele uitdaging.. maar we hebben ons wel en te lang overgelaten aan politieke partijen als VVD, CDA, D66  en PVDA die deze crisis niet hebben kunnen voorkomen en er ook geen oplossing voor hebben. We zullen het zelf moeten doen.. en dat is de uitdaging die de Piratenpartij ons geeft..

De Piratenpartij biedt Liquid Feedback:

Critici beschuldigen de Piratenpartij er meestal van dat ze geen alomvattend programma hebben en dat is ook zo. We zijn een nog jonge partij en we gaan in eerst instantie voor een aantal speerpunten die de huidige politiek laat liggen.

Maar wij geloven in “the wisdom of the crowd”. Wij denken dat mensen samen tegenwoordig beter in staat zijn beslissingen te nemen dan de 150 Tweede Kamerleden die ons nu vertegenwoordigen. De werkelijke macht ligt nu bij de regering die de beschikking heeft over Ministeries met  een voor een duizenden ambtenaren. Vandaar ook dat er zo vaak besluiten worden genomen die in geen enkel verkiezingsprogramma staan. Toch vindt Mark Rutte die 150 man/vrouw nog maar lastig en daarom wil hij aantal volksvertegenwoordigers nog verder inperken; wij denken juist dat het aantal volksvertegenwoordigers sterk moet worden uitgebreid..

Dat gaan wij doen via het liquid feedback systeem, waar iedereen ook tijdens regeerperiodes mee kan denken, praten en beslissen.

Kortom: de huidige politieke partijen hebben er eigenlijk maar een zooitje van gemaakt, ze zijn best goed in het schrijven van mooie verkiezingsprogramma’s maar voeren in de praktijk heel andere zaken uit.

Het is nu tijd om het zelf te doen en daarom Piratenpartij!

Om mee te mogen doen aan de verkiezingen heeft de Piratenpartij in een paar dagen, nl. van 24 tot 27  juli per kiesdistrict 30 handtekeningen nodig; om voor subsidie politieke partijen in aanmerking te komen hebben we voor 1 oktober 1000 leden nodig en dat zijn er nu nog maar 600. Hier kun je lid worden van de Piratenpartij.

 

 

 

15 juli 2012     Piratenpartij, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

12 reakties

 1. 1 Thedevineass:

  Mooie blog cath en blij dat je besloten hebt verder te kijken dan de ingang en begrepen hebt waar de piratenpartij voor gaat, ik ben blij aan jouw zijde te staan 😀

 2. 1 Roberto:

  Zeer mooie blog Cath, goed geschreven!

 3. 1 Ronald:

  Ik snap de zorgen van de piraten partij over de privacy van individuen op het internet.
  Ik maak mij ook zorgen dat organisaties ( zoals brein ) een machtsbasis krijgen om zo maar websites te sluiten en privé personen aan te klagen met gegevens die bij je eigen provider liggen opgeslagen.

  Wat copyright schending betreft ligt het toch allemaal wel wat genuanceerder denk ik. Een website zoals The Pirate Bay is uiteraard wel gericht om materiaal te verkrijgen wat voor 95% copyright schending is en de makers van deze website hebben er ook een aardige stuiver aan over gehouden.
  Dus dat is een grijs gebied en tot op de dag van vandaag nog heel onduidelijk allemaal.
  Dat de jeugd opgroeit met het internet en leert dat muziek films en wat niet al gratis is te downloaden maakt het nog niet goed en de vergelijking met een cassette bandje slaat nergens op de snelheid was een 1 op 1 kopie een zeer tijdrovende bezigheid tegenwoordig heb je complete films in 10 minuten en toegankelijk voor een heel breed publiek maar in Nederland is downloaden gelukkig niet strafbaar.
  Dat geeft wel het gevaar van Torrents en p2p weer want daar upload je ook tegelijkertijd wat in principe wel weer strafbaar is.

  Dat landen inwoners zo wie zo uitleveren aan die Amerikanen met dit soort overtredingen snap ik zelf ook niet helemaal de strafmaat daar is belachelijk hoog en slaat nergens op.
  En wat Wikileaks betreft die kan ik alleen maar steunen maar is uiteraard wel een gevaar voor het zittende establishment daardoor zie je ook al die overspannen reacties.

  En ja ikzelf download ook wel eens wat maar ik doe dat wel via nieuwsgroepen en met een SSl verbinding voor nieuwsgierige gluurders.
  Dus mensen veilig downloaden doe je via een nieuwsgroep provider met een SSl verbinding en niet met P2P of Torrents.
  En ben je toch bezig dan gooi je die Windows er gelijk ook maar uit en neem je een echt vrije software is naar mijn menig ook beter voor je privacy.

 4. 1 Catharina:

  Hoi Ronald,

  Kan je redenatie niet helemaal volgen. De techniek maakt het nu eenmaal mogelijk om materiaal sneller te delen dan voorheen of dat nu gaat om auteursrechtelijk beschermd materiaal of niet.

  Het verbieden of strafbaar stellen daarvan heeft als consequentie dat wil je dat handhaven je feitelijk iedereen zijn internetverkeer moet afluisteren en het internet moet censureren; je pleit voor nieuwsgroepen maar ook nieuwsgroep providers worden verboden: http://webwereld.nl/nieuws/108094/einde-usenet-dreigt-na-vonnis-tegen-nse.html

  Uiteindelijk is het een verloren strijd – het internet is nu eenmaal een grote en heel snelle kopieermachine, maar de entertainmentindustrie en de tussenpersonen proberen deze strijd zo lang mogelijk te rekken en krijgen daar uitgebreid de kans voor omdat de wetgever de auteurswet uit 1912 niet aanpast aan de digitale tijd.

  Ondertussen kijken artiesten, schrijvers en andere makers wel verder en publiceren steeds meer in eigen beheer. Voor hen is (en was in Nederland) the Pirate Bay een uitkomst. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Paulo Coelho https://en.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho

 5. 1 mark:

  fijn dat je de moeite hebt genomen hiervoor cath!

 6. 1 Frank:

  Ronald:
  Met je techniek-vergelijking vergeet je dat het aantal kopieen exponentieel groeit. Als iedereen er een week over doet om zijn cassettebandje 1 keer te kopieren, heeft iedere wereldbewoner er eentje in 32 weken.

 7. 1 paul:

  Veel succes. Ik hoop dat je de ruimte krijgt in de Piratenpartij voor je standpunten, want je bent met je blog wel een eenzaam lichtpunt in de internet onverschilligheid die er toch in Nederland over het algemeen heerst over de vele belangrijke punten die je regelmatig aankaart.

 8. 1 Catharina:

  Graag gedaan en dank voor jullie steun in de strijd 🙂

 9. 1 Ron Bakker:

  Je bent niet de enige 50 plusser, ook deze opa gaat mee !
  Maandag 30 juli kan ik op het stadhuis het H-4 formulier tekenen en deze misschien zelf naar de regio-coördinator brengen in Goes.
  Maar ………..
  Wanneer ik in de supermarkt loop, dan neem ik weleens een folder mee, zonder te kijken of dat mag i.v.m. copyrights, dat is tenslotte het probleem van degene die de folders beschikbaar stelt.
  Waarom zou dit op internet anders moeten zijn ?
  Wanneer ik iets kan downloaden (een goed Nederlands woord ?), dan neem ik aan, dat het ook mag, anders had de “andere” kant het niet beschikbaar moeten/mogen stellen.

  Mijn privacy wordt ook steeds minder, doordat instellingen gegevens aan elkaar doorspelen, dit mag niet, maar is wel een bewezen waarheid.

 10. 1 Vrouw (en man) : Kies voor de toekomst en die van je kinderen en kom bij de Piratenpartij | Kletskous:

  […] […]

 11. 1 Internationale Vrouwendag – Meer vrouwelijke Piraten graag! | Kletskous:

  […] (deze post is een update van de versie van die van 15 juli 2012) […]

 12. 1 P.Langelaar:

  Ben het met heel veel punten van de Piratenpartij helemaal eens.Behoor wel tot de zeer veel oudere kiezer. Wil graag voor de Piratenpartij kiezen. Mis alleen een klein beetje aandacht voor de oudere mens.

 13. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)