Nationaal rouwen; ik kan het niet en ik wil het niet

Nationaal rouwen, ik kan het niet en ik wil het niet. Rouwen doe je om mensen die je kent, niet om willekeurige vreemden, die toevallig uit hetzelfde land komen als waar jij geboren bent.

En toch is het verschrikkelijk om 40 lijkauto’s te zien rijden, 40 doodskisten met onbekende inhoud en je voor te stellen hoe de laatste minuten zijn geweest van het leven van deze mensen en hoe de mensen die van ze hielden zich moeten voelen.

Maar voor mij is een mens, een mens, waar hij of zij ook vandaan komt. Iemand houdt van ze, ze hebben familie en ze gaan dood. Niet op een natuurlijke manier, maar vaak omdat er niet genoeg eten is, omdat er oorlog is of door zelfmoord, doordat mensen geen uitweg meer zien.

Dat is de uitdaging, die wij moeten oplossen en dat gaat niet gebeuren door de politiek, niet door de media, niet door de multinationals. Alleen wij kunnen dat. Dat kunnen we als we leren om over landsgrenzen heen te kijken. Als we zien en erkennen dat bijvoorbeeld een dood kind in Gaza net zo erg is als een Nederlands slachtoffer in het vliegtuig. Als we zien dat de meeste mensen net als wij zijn enĀ  gewoon vrede willen en een normaal leven.

There’s only one country: earth

There’s only one race: human

There’s only one religion: love

 

 

23 juli 2014     Dagelijks en Persoonlijk, Politiek     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 eu-Robert:

  http://www.speld.nl/2014/07/24/gevoel-van-saamhorigheid-mogelijk-verlengd/ šŸ˜‰

 2. 1 Catharina:

  Grapjas! @eu-robert šŸ™‚

 3. 1 Aart:

  Ben het hier eigenlijk wel mee eens. Bovendien is het nog maar de vraag of de familie van de slachtoffers hier op zit te wachten.
  Bovendien, er vallen jaarlijks ruim 800 doden in het verkeer.
  Ligt een nationale verkeers bezinningsdag (rouwdag klinkt zo passief) dan niet veel meer voor de hand ? Bovendien kan dat zijn vruchten afwerpen. Mensen gaan op zo’n dag wellicht nadenken over hun verkeersgedrag/wangedrag. Ook al zou maar 10 procent wat voorzichtiger worden dan praat je al over 80 minder slachtoffers.

 4. 1 Werner:

  Goed stukje. Om een of andere reden wordt deze vliegramp heel wat breder uitgemeten dan die van 2010 waarbij 70 Nederlanders omkwamen.

 5. 1 Herman:

  De bijna onverzadigbare behoefte aan rouwen in Nederland heeft een maatschappelijke functie….
  http://hermanvogel.nl/maatschappij/ons-eigen-rampgebied/

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)