Ontslagen worden door Twitter en hoe dat te voorkomen

Afgelopen week ontstond er een rel omdat een ambtenaar die werkt bij het Nationaal Cyber Security Center van het Ministerie van Justitie de volgende tweet plaatste:

“ISIS heeft niets met Islam te maken, is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken”

Deze ambtenaar werd meteen geschorst, uit haar functie geplaatst, er werden zelfs Kamervragen gesteld en ze gaan nu kijken of ze haar kunnen ontslaan.

Ik wil het hier niet hebben over de inhoud van die tweet en of zij, omdat ze werkt bij het Nationaal Cyber Security Center misschien meer weet dan wij, maar over of het slim is om je op Twitter te profileren als ambtenaar.

Een ambtenaar wordt eenzijdig aangesteld door de Staat; hij/zij heeft geen arbeidsovereenkomst, maar een aanstelling. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden toen ik na 20 jaar overheidsdienst ontslag wilde nemen en men zei: “Dat kan niet. Wij kunnen alleen jou ontslaan”  Ik was nogal verbijsterd en het was een heel gedoe, maar uiteindelijk gingen we toch als goede vrienden uit elkaar.

Waar het op neer komt is, dat je als ambtenaar toch een soort van Staatseigendom bent en je niet zomaar in het wilde weg je eigen mening kunt uiten. Dat was vroeger geen probleem, maar nu met sociale media is het dat wel.

Als je nu Twitter gebruikt en daarbij je echte naam, functie, LinkedIn-profiel e.d. linkt dan kun je daar niet meer vrij en blij je persoonlijke meningen ventileren. Wil je twitter zowel professioneel als persoonlijk gebruiken dan kun je het beste voor je persoonlijke profiel een apart anoniem account nemen en bijvoorbeeld een VPN gebruiken.

Hetzelfde geldt trouwens in iets mindere mate voor werknemers bij een bedrijf. Je bent geen eigendom van een bedrijf of Staat: Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting.

 

16 augustus 2014     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 eric:

  een voor de hand liggende blog. had wel wat meer diepgang verwacht. en het tijdstip waarop je deze blog promoot – bijna half twee des nachts – is niet echt handig om veel lezers te krijgen.
  succes!

 2. 1 Catharina:

  Het is inderdaad vrij simpel, maar aangezien nog steeds veel mensen er door in de problemen komen, blijkbaar toch niet zo voor de hand liggend.. Verder zou je inderdaad prachtige verhandelingen kunnen houden over over de vrijheid van meningsuiting, ambtenaren en een “berufsverbot” maar ik denk dat in deze situatie weinig oplost, zeker als je tenminste de volgende ochtend geen voorpaginanieuws wilt zijn en het NOS-journaal wilt halen.

 3. 1 Peter:

  En dit mag dan weer wel:
  http://www.express.be/joker/nl/platdujour/europese-troll-patrol-gaat-anti-eu-discussies-op-sociale-media-beinvloeden/186147.htm

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)