Een VPN voor meer online privacy en minder censuur

Buy VPNSinds kort gebruik ik een VPN wanneer ik online ga. VPN staat voor Virtual Private Network. Het is dus eigenlijk een particulier netwerk waarlangs je verbinding kunt maken met het Internet. Dat netwerk zorgt ervoor dat de informatie die je verstuurt versleuteld is en ook dat het zichtbare IP-adres niet je eigen is, maar dat van een van de servers binnen het VPN. Deze servers staan in verschillende landen. Voor derden blijft je IP-adres verborgen; ook je provider kan niet meer zien wat jij online doet.

Waarom verstoppen? Iets te verbergen soms?

Ja en nee. Ik ben geen terrorist en doe ook niet aan kinderporno, maar juist ook daarom wil ik niet dat de overheid of andere organisaties, zoals Google of Facebook mij online overal volgen. Door de afluisterschandalen die Edward Snowden naar buiten heeft gebracht is duidelijk geworden dat er online massaal wordt afgeluisterd. Maar ik wil gewoon websites kunnen bekijken en informatie kunnen lezen net zoals ik vroeger een boek las. Ik wil online gesprekken kunnen voeren zoals vroeger aan de keukentafel, waarbij ik zelf bepaal wie er aan tafel zit en of er genotuleerd wordt.

Censuur omzeilen

Met een VPN kun je ook blokkades omzeilen die landen instellen voor bepaalde websites, zoals Nederland doet voor The Pirate Bay. Je kunt er als het goed is ook programma’s bekijken die geblokkeerd zijn voor bezoekers uit andere landen, zoals bijvoorbeeld uitzendinggemist dat doet en de BBC. (Ik ben alleen nog aan het uitzoeken hoe dat moet..).

Ben je met een VPN compleet anoniem?

Nee, het is maar een van de stappen die je kunt zetten om je privacy te vergroten.  Persoonlijk zie ik het meer als een daad van verzet. Als je meer wilt doen voor privacy en anonimiteit  kijk dan eens bij  de Toolbox van Bits of Freedom  of lees dit eens: Hackersguide to stay out of jail.

Wat kost het?

De VPN-provider die ik gebruik is Private Internet Access en die  kost $ 39,95 per jaar. Je kunt ook een maandabonnement nemen voor $ 6,95,–. (betalen met bitcoins kan ook).  Met 1 abonnement kun je 5 verschillende apparaten beschermen, dus ook je smartphone of tablet. Op de website wordt voor ieder apparaat en besturingssysteem duidelijk uitgelegd hoe je het installeert. Private Internet Access heeft trouwens ook een affiliate programma, waarmee je geld kunt verdienen als anderen een abonnement nemen via jouw aanbeveling. Zo kun je je eigen kosten misschien weer terugverdienen.

Naar de website van Private Internet Access

Update:

Sommige websites blokkeren bepaalde IP-adressen van je VPN omdat die adressen ook wel eens gebruikt worden voor bijvoorbeeld het versturen van spam. . Je wordt dan gevraagd om te bewijzen dat je een mens bent door een captcha in te vullen. Dit kun je meestal omzeilen door de verbinding met de VPN te verbreken en opnieuw te verbinden.

4 reakties

 1. 1 Peter:

  Mag ik dan even reclame maken voor mijn favoriete VPN, Cryptostorm? https://cryptostorm.is/

 2. 1 Ontslagen worden door Twitter en hoe dat te voorkomen | Kletskous:

  […] Als je nu Twitter gebruikt en daarbij je echte naam, functie, LinkedIn-profiel e.d. linkt d an kun je daar niet meer vrij en blij je persoonlijke meningen ventileren. Wil je twitter zowel professioneel als persoonlijk gebruiken dan kun je het beste voor je persoonlijke profiel een apart anoniem account nemen en bijvoorbeeld een VPN gebruiken. […]

 3. 1 Werner Moller:

  Waarom neem je Tor eigenlijk niet? Dat is ook anoniem, en gratis.

 4. 1 Catharina:

  Tor schijnt de boel toch nog wel aardig te vertragen. Heb het trouwens wel eens gebruikt om wat op het darkweb rond te koekeloeren, Via Tails dan eigenlijk.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)