De grote scam van het downloadverbod

Onder druk van de entertainmentindustrie is er in Europa en uiteindelijk ook in Nederland een downloadverbod tot stand gekomen. Dat houdt in dat het downloaden van door auteursrecht beschermd materiaal verboden is.

Het auteursrecht wordt automatisch toegekend aan alles en nog wat; je hoeft het niet aan te vragen, dus in de praktijk wordt alles wat jij en ik maken en publiceren beschermd door het auteursrecht.

Zo staat het in de wet en dit principe was voor het Internet redelijk uitvoerbaar. Vrijwel niemand had er echt last van en er ontstonden rechtenorganisaties, zoals  Buma en Brein, die zich bezig gingen houden met het innen van auteursrechten. Dat veranderde met de komst van het Internet. Internet is als het ware een grote kopieermachine.

Het voordeel daarvan is dat alle kennis, cultuur en informatie zich razendsnel en vrijwel gratis laat verspreiden; het nadeel is dat makers ervan niet meer automatisch gecompenseerd werden.

Nu was het verdienmodel van de makers altijd al heel beperkt. Zo verdienden schrijvers van een boek of makers van een CD ongeveer 1 euro per verkocht product De rest ging naar de uitgevers.

Natuurlijk raakten vooral de grootverdieners totaal overstuur van het vrije internet en zij eisten een onderzoek bij de EU naar de door hun misgelopen verdiensten. De Europese Commissie pakte dit op en liet een onderzoek uitvoeren.

De conclusie van dit onderzoek was dat downloaden amper effect had op de verdiensten van de entertainmentindustrie en toch kwam er een downloadverbod. De Europese Commissie besloot namelijk dat dit onderzoek geheim moest worden gehouden en het kwam pas boven water, na een verzoek op grond van de Europese Wet Openbaarheid van Bestuur door Julia Reda, lid van het Europarlement voor de Duitse Piratenpartij.

Inmiddels is het downloadverbod een feit en is onze grote gratis kopieermachine daardoor grotendeels kapot gemaakt. . Het vrij en anoniem kunnen delen van kennis en informatie is onderschikt gemaakt aan de belangen van de entertainmentindustrie, ook al is er geen bewijs van schade  Ooit zullen onze nazaten hier hoofdschuddend op terug kijken

 

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)