Is dit het einde van ons vrije internet?

Deze maand stemt het Europees Parlement over nieuwe voorgestelde copyrightwetgeving. Dat belooft een zwarte dag te worden voor het vrije internet, zoals wij dat kennen.

Het wetsvoorstel introduceert een linktax en uploadfilters, allebei met grote gevolgen.

De linktax:

Internet bestaat voor een groot deel uit links. Voor internet bestonden links niet. Je had wel verwijzingen in boeken, die dan verwezen naar andere boeken of artikels uit kranten, maar als je daar meer over wilde weten moest je eerst dat andere boek kopen of in de bibliotheek of zo op zoek gaan naar oude kranten en tijdschriften. Erg omslachtig en duur allemaal.

Door internet veranderde dat en werd het veel gemakkelijker om te verwijzen naar oudere teksten door het plaatsen van een link. Hetzelfde met liedjes, recepten, films.

Hierdoor werd het een stuk gemakkelijker om kennis en informatie te verspreiden. Iedereen blij zou je denken. Iedereen inderdaad, behalve de industrie die teert op het auteursrecht. Deze industrie had het over de jaren heen voor elkaar gekregen om het wettelijk auteursrecht te verlengen tot 70 jaar na de dood van de makers.

Met de komst van het internet zagen zij hun oude verdienmodel in rook opgaan en dat pikten ze niet. Ze gingen lobbyen bij de politiek, o.a. bij het Europees Parlement. In het Europees Parlement zitten vooral mensen die niet zijn opgegroeid met het internet, dus die waren vrij gemakkelijk te overtuigen.

In het nieuwe voorstel voor het auteursrecht staat nu dus een bepaling dat aanbieders een vergoeding kunnen vragen voor het linken naar hun materiaal. Stel ik wil hier een link plaatsen naar bijvoorbeeld een artikel in het NRC of de Telegraaf, dan zou ik daarvoor aan ze moeten betalen.

Het spreekt voor zich dat ik dat dan niet meer ga doen. Ik ga niet betalen voor het maken van reclame voor hun krant. Maar dat betekent wel dat het het Internet zoals we dat nu kennen straks niet meer bestaat.

Uploadfilters

De auteursrechtenindustrie vindt dat alles wat online wordt gezet eerst moet worden gecontroleerd. Zeker moet zijn, dat in de upload geen auteursrechtelijk beschermd materiaal zit. Handmatig is dat geen doen, dus in de praktijk zal dit leiden tot uploadfilters. Facebook,  Youtube e.d. zullen dus voordat er daar iets wordt geplaatst via een geautomatiseerd uploadfilter controleren of het niet gaat om materiaal wat door auteursrecht is beschermd.

In de praktijk zullen Youtube (Google) en Facebook de kosten van zo’n operatie misschien nog wel kunnen betalen; voor kleinere en nieuwe platforms is dit onmogelijk. Gevolg hiervan is dat veel materiaal het internet nooit meer zal zien omdat het niet door de uploadfilters komt en kleinere platforms het publiceren niet meer aandurven of niet eens meer aan een nieuw online platform beginnen.

Gevolg: censuur en amper innovatie.

Ik heb geprobeerd om hier kort uit te leggen wat voor grote gevolgen deze nieuwe EU-wetgeving op het nu nog redelijk vrije internet kan hebben. Vragen zijn welkom.

24 maart 2019     Geen categorie     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Max:

    Het vrije internet is dood door linkse EU-parlement.Deze wet is een poging is om de macht van de tech-giganten aan banden te leggen. Wordt dat doel ook bereikt? Absoluut niet. Het tegenovergestelde juist. De platformen krijgen hiermee groen licht om op gigantische schaal al onze communicatie te controleren. Om te bepalen wat we wel en niet zeggen… Een gezond publiek debat is noodzakelijk voor een sterke democratie. Daarom is het belangrijk dat we in alle vrijheid informatie kunnen uitwisselen. Dat we kunnen discussiëren over urgente onderwerpen….

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)