Geert Wilders is geschorst van Twitter en nu is de NOS overstuur

Twitter heeft het account van Geert Wilders opgeschort. Hij kan voorlopig niks meer tweeten en is in beroep gegaan.

Twitter schorst dagelijks allerhande accounts, dus wat dat betreft niks nieuws.

Toch riep Dominique van der Heyde, chef van de politieke redactie bij de NOS vandaag:

“Twitter, dit kan echt niet. Geert Wilders mag niet geschorst worden op twitter.”

Deze kreet roept bij mij veel vragen op en een paar ervan heb ik op twitter gesteld:

Wilders geschorst van twitter

Mijn reactie:

“Waarom vraag je dat dan? En je zegt: “Twitter, dit kan echt niet. Geert Wilders mag niet geschorst worden op twitter.” Ik lees daaruit dat dat nooit mag, ongeacht wat hij tweet en voor wie zou dat dan nog meer gelden? Alleen voor volksvertegenwoordigers of..? Twitter is een commercieel bedrijf, met eigen voorwaarden. Moet er dan een wet komen die de platforms verplicht om bepaalde accounts vrij te stellen van al hun regels en zo ja, welke accounts dan? Alleen die van volksvertegenwoordigers, journalisten, bestuurders, kunstenaars en?”

Daar kwam verder geen reactie meer op van de politiek redacteur, maar op social media bestaat er nu eenmaal geen vrijheid van meningsuiting. Die platformen maken hun eigen voorwaarden en ze worden bovendien vaak gedwongen door o.a. overheden en bedrijven om uitingen te verwijderen en mensen uit te sluiten.

Als de NOS wil dat politici en eventueel anderen hun mening altijd vrij kunnen uiten, zie ik eigenlijk geen andere optie dan dat ze zelf voor een platform zorgt, waarop die mensen dat kunnen. Technisch en financieel is dat goed te doen; er zijn genoeg open source oplossingen. Ik weet alleen niet of er veel volgers op af komen.

Maar misschien denken jullie heel anders over vrije meningsuiting op de socials? Ik hoor het graag in de reacties.

Een reaktie

  1. 1 Werner:

    Helemaal mee eens. Een commercieel sociaal platform mag zelf weten wie ze eraf schoppen en daarover aan niemand uitleg verschuldigd. Ik heb een commercieel sociaal platform al eens ooit vergeleken met een patattent waarvan de eigenaar een poster van PSV van de muur scheurt omdat ie nu eenmaal Ajaxsupporter is.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)