Forum voor Democratie wil eigen scholen – wat moeten we daar nu weer mee?

De politieke partij van Thierry Baudet wil eigen scholen oprichten, zogenaamde Renaissance scholen. Veel mensen vinden dat een krankzinnig idee, maar helaas valt er onder de huidige wetgeving weinig tegen te doen.

In onze Grondwet is in artikel 23 vastgelegd dat er naast openbaar-, bijzonder onderwijs is en dat beide recht hebben op gelijke financiering van staatswege. Dit artikel is na een langdurige en harde strijd tot stand gekomen.en is uniek voor Nederland. Vandaar dat er nu veel scholen zijn die gelieerd zijn aan de geloven van christelijke politieke partijen, zoals het CDA, de ChristenUnie en de SGP. Dit is in Nederland al zo ingeburgerd dat vrijwel niemand zich er meer om bekommerd. Pas toen er islamitische scholen opdoken werd het weer wat een dingetje.

Toch is het raar, want waarom zou op scholen de religie moeten worden onderwezen, die ouders aanhangen? Religie is geen wetenschap, er is geen enkel bewijs dat er een god bestaat, laat staan dat er één juiste religie bestaat. Als ouders hun kroost hun geloof willen bijbrengen kunnen ze dat prima in hun vrije tijd doen, door ze verhalen te vertellen en ze mee te nemen naar hun kerken, moskeeën, tempels etc.

Zelf ging ik tot mijn zesde naar een neutrale, gemengde kleuterschool; daarna werden we gescheiden in een openbare en christelijke basisschool en van vrienden, werden we vrijwel meteen gezworen vijanden. We scholden elkaar uit, bekogelden elkaar met rozenbottel appels, sneeuwballen, vochten en  en erger. Belachelijk natuurlijk, want we wisten niet eens waar het over ging, maar leerden wel dat de ander niet deugde en niet te vertrouwen was.

Kortom, laat kinderen lekker vrij en open hun eigen mening vormen, vertel ze over wetenschap, religie, politiek maar indoctrineer ze op school niet met de beperkte blik van ouders.

Om dit tegen te realiseren moet artikel 23 uit de Grondwet.Maar voor een Grondwetswijziging moeten beide Kamers tweemaal akkoord gaan met een wijziging: in de eerste lezing met een “gewone” meerderheid (>50%), in de tweede lezing na de verkiezing van een nieuwe Tweede Kamer met een 2/3 meerderheid. Geen sinecure dus, maar het is wel de hoogste tijd om te stoppen met deze gekkigheid.

 

 

27 april 2022     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)