Mastodon of Twitter?

Het zal mensen die actief zijn op Twitter niet zijn ontgaan; nadat Elon Musk Twitter heeft overgenomen is er ineens veel aandacht voor Mastodon, maar wat is dat?

Mastodon is een soort van Twitter, maar dan open source en gedecentraliseerd.

Dat betekent dat de software waarin Mastodon geschreven is openbaar beschikbaar is, dat iedereen die mag inzien en gebruiken en dat iedereen in principe zijn eigen Mastodon-server kan opzetten. Nu zullen de meesten niet geïnteresseerd zijn, noch in staat tot het opzetten van een eigen server en dat hoeft ook niet.

Waar het om gaat, is dat Twitter nu een speelbal is van de rijksten der aarde, net als Facebook en WhatsApp. Zij exploiteren hun gebruikers (ons) om daar zoveel mogelijk geld aan te verdienen.

Mastodon is wat dat betreft anders.

Iedereen kan op een van de Mastodon-servers een account aanmaken; zelf zit ik op mastodon.social en dat is de eerste en ook de server met de meeste leden. Maar je kunt op iedere Mastodon-server een account aanmaken en vanaf daar kun je met iedere andere mastodon-gebruiker, op welke server dan ook contact maken en elkaar volgen, net als op Twitter.

Wat wel anders is, is dat je op Mastodon een wereldwijde timeline hebt – waar je dus alle berichten (toots) kunt volgen die er vanaf iedere Mastodon-server worden gestuurd. Dit kon overigens in het begin op Twitter ook en op Mastodon is die timeline nu zo druk, dat mijn browser er vaak op vast loopt. Maar je kunt ook kiezen voor een  lokale timeline en daar zie je alleen de berichten die er worden gestuurd van de gebruikers die op dezelfde server als jij zitten.

Mastodon heeft ook een officiële mobiele app, maar die schijnt vrij beperkt te zijn en niet zo goed te werken; betere alternatieven zijn: Metatext, Tusky, or Tooot. Zelf werk ik alleen via de browser dus kan daar verder niks over zeggen.

Naast mastodon.social  zijn er veel andere servers, die specifiek op een bepaalde doelgroep gericht zijn, zoals journalisten, transgenders, Nederlanders en weet ik inmiddels wat allemaal.

Mastodon groeit de laatste weken als kool; er zitten inmiddels zo’n 2 miljoen mensen op en het is er nu best gezellig en interessant. Want in tegenstelling tot Twitter, doet Mastodon niet aan algoritmes; ieder bericht wat er wordt gestuurd telt even zwaar en je wordt niet snel meegezogen in allerhande ophef veroorzakende discussies en drama’s, die s’ avonds weer aan de orde komen bij #Op1 #Jinek of #Eenvandaag.

Het belangrijkste van Mastodon is, dat het het internet weer in handen geeft van de gebruikers, daar waar het hoort

Binnenkort meer over Mastodon hier en ik  hoop dat mensen die dit lezen zich ook aanmelden en hun ervaringen hier delen.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)