Mijn eerste ruzie met ChatGPT

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI

Ik weet niet of jullie wel eens te maken hebben gehad met chatbots, zoals bij Bol of bij een verzekeraar oid; ik wel en ik vind ze altijd heel stom en irritant, maar ChatGPT is anders.

Ik heb al een paar praatjes met hem gemaakt en vandaag vroeg ik hem:

Me: What is Pleroma?

Pleroma is a free, open-source social networking platform that is based on the ActivityPub federation protocol. It is designed to be decentralized and distributed, with users able to host their own instances of the platform on their own servers. Pleroma is similar to other social networking platforms in that it allows users to create profiles, post content, and interact with others through likes, comments, and other features. However, it is designed to be more privacy-focused and to give users more control over their data and online presence.

Me: What other platforms are there like Pleroma?

There are a number of other platforms that are similar to Pleroma in that they are based on the ActivityPub federation protocol and are designed to be decentralized and distributed. Some examples include:

 • Mastodon: A free, open-source microblogging platform that is similar to Twitter, with users able to host their own instances and follow users on other instances.
 • PeerTube: A free, open-source video platform that is similar to YouTube, with users able to host their own instances and watch videos from other instances.
 • Funkwhale: A free, open-source music streaming platform that is similar to Spotify, with users able to host their own instances and listen to music from other instances.
 • WriteFreely: A free, open-source blogging platform that is similar to WordPress, with users able to host their own instances and read blogs from other instances.

These platforms are all designed to be decentralized and distributed, giving users more control over their data and online presence.

Me: What is the difference between WriteFreely and WordPress?

WriteFreely and WordPress are both blogging platforms that allow users to create and publish written content online. However, there are a few key differences between the two:

Decentralization and distribution: WriteFreely is designed to be decentralized and distributed, which means that users can host their own instances of the platform on their own servers. This gives users more control over their data and online presence. In contrast, WordPress is a centralized platform, with users typically hosting their websites on WordPress.com or a third-party hosting provider.

Privacy and control: WriteFreely is designed to be more privacy-focused, with an emphasis on giving users more control over their data. It does not use tracking or advertising, and it allows users to customize their privacy settings. WordPress, on the other hand, has more flexible privacy settings, but it may use tracking and advertising and may not give users as much control over their data.

Functionality: WriteFreely is a simpler, more stripped-down platform than WordPress, with fewer features and customization options. It is primarily designed for blogging and does not have as many features for e-commerce, forums, or other types of content. WordPress, on the other hand, is a more feature-rich platform that is suitable for a wider range of uses beyond just blogging.

Overall, the choice between WriteFreely and WordPress will depend on the specific needs and preferences of the user. Both platforms have their own strengths and limitations, and it is important to consider these factors when deciding which one is right for you.

Me: I don’t think this is true; WordPress can also easily be hosted on your own server and therefore is also decentralized.

You are correct that it is possible to host WordPress on your own server, which would make it a decentralized platform in that sense. However, it is important to note that WordPress.com, the hosted version of WordPress, is a centralized platform, with users hosting their websites on WordPress.com’s servers rather than on their own servers. Additionally, the vast majority of WordPress websites are hosted on third-party hosting providers, which are also centralized.

In contrast, platforms like WriteFreely are designed specifically to be decentralized and distributed, with users hosting their own instances of the platform on their own servers. This gives users more control over their data and online presence, as they are not dependent on a centralized platform or hosting provider.

I apologize if my previous response was unclear on this point. Thank you for bringing it to my attention.

Me: No need to apologize, we just don’t agree on this.

I apologize if my previous response was not helpful or caused any confusion. It is important to note that there are different ways to define decentralization and that the degree of decentralization can vary from one platform to another. In the case of WordPress, it is possible to host it on your own server and therefore have more control over your data and online presence. However, it is also true that the vast majority of WordPress websites are hosted on third-party hosting providers or on WordPress.com, which are centralized platforms.

I hope this clears up any confusion. Please let me know if you have any other questions.

Me: I think that even if the majority of WordPress users choose for the centralized way, it still does not make WordPress more centralized.

You are correct that the fact that the majority of WordPress users choose to host their websites on centralized platforms does not necessarily make WordPress itself a centralized platform. It is possible to host WordPress on your own server, which would make it a decentralized platform in that sense.

However, it is important to note that centralized platforms, such as WordPress.com or third-party hosting providers, have more control over the data and content that is hosted on their servers. In contrast, decentralized platforms, such as those based on the ActivityPub federation protocol, are designed to give users more control over their data and online presence by allowing them to host their own instances of the platform on their own servers.

I apologize if my previous responses were not clear on this point. Thank you for bringing it to my attention.

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet zeggen; ben eigenlijk wel een beetje flabbergasted. Wil je zelf wat praatjes maken met  ChatGPT, dan kun je je hier aanmelden.

Hoe  denken jullie  over de toekomst van AI en ons? Laat graag ook de resultaten hier weten.

De Engelse teksten kun je hier gemakkelijk laten vertalen:

 

27 december 2022     AI, Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Richard:

  Je kan het ook gewoon in het Nederlands aan ChatGPT vragen. En de toekomst? Geen idee. Het is verbluffend om antwoorden op vragen te zien. Zelf van stukken programeercode waar ik anders soms tijden voor aan het zoeken ben op internet, krijg je binnen een paar seconden terug.

 2. 1 Catharina:

  Dank je wel; ga ik dat ook eens proberen; had ergens gelezen dat je de beste antwoorden nu nog in het Engels kreeg, maar misschien valt het mee.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)