Waarom ik weer verkiesbaar ben voor de Piratenpartij bij de Tweede Kamer Verkiezingen 2023

Ik was helemaal niet van plan om mij weer verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen, want tijd voor jongere mensen.

Twee dingen hebben me overgehaald om dat toch te doen.

1: Een aantal mensen wilde het graag, want er was geen kandidaat uit de kieskring-Rotterdam
2: De Chat-controle plannen va de Europese Commissie

1 spreekt voor zichzelf, maar over 2 moeten we het even hebben, want ik had nooit voor mogelijk gehouden dat zo’n soort wet in het zogenaamde vrije westen mogelijk zou zijn. Toen ik voor het eerst hoorde over Chat-controle, dacht ik dat het een hoax was en dat er wat conspiricy-figuren mee aan de haal waren gegaan. Pas toen ik een blog las van de Duitse vertegenwoordiger van de Piratenpartei in het Europarlement las, wist ik beter. De vertaalde versie staat hier.

Wat is Chat-controle?

De EU wil al onze digitale communicatie afluisteren, dus alle e-mails, chats, gedeelde foto’s en video’s, echt alles en van ons allemaal.

De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om bepaalde vormen van criminaliteit tegen te gaan, door alle digitale berichten van alle burgers in de EU te scannen. De voorgestelde wet is slecht. De wet vereist dat alle berichten op online communicatiediensten in de EU worden gecontroleerd, zonder enige grond van verdenking, zonder rechtelijk bevel.

Wat betekent dit concreet?

Dit betekent dat al je e-mails, al je berichtjes, en al je video- en spraakoproepen automatisch gescand zullen worden om te kijken of er eventueel iets illegaals in voorkomt.
De wet zal vrijwel alle digitale communicatiediensten die we in Nederland gebruiken treffen.
Bijvoorbeeld:

  • Berichtendiensten zoals Whatsapp, Snapchat, Telegram
  • E-mails of berichten via je internetprovider, zoals KPN of Ziggo
  • Sociale media zoals Instagram, TikTok of Facebook
  • Berichten in spelletjes zoals FIFA, Minecraft, GTA, en Call of Duty
  • Videobellen, zoals op Zoom, Skype, of Facetime

Al jouw berichten zullen worden gescand. Alle gebruikers van publieke communicatiediensten worden bij voorbaat al verdacht van crimineel gedrag.

De scan vindt direct plaats op je eigen computer, mobieltje of tablet plaats, nog voordat je bericht (eventueel versleuteld) verzonden wordt. Je apparaat wordt een afluistermachine voor de Europese overheid.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Je kunt ten onrechte worden aangegeven en onderzocht. Het is bekend dat algoritmen voor berichten- en chatcontrole volledig legale vakantiefoto’s van bijvoorbeeld kinderen op het strand markeren als kinderporno. Volgens de Zwitserse politie blijkt 86% van alle door machines gegenereerde rapporten ongegrond te zijn.
Bij je volgende reis naar het buitenland kun je grote problemen verwachten. Machinaal gegenereerde rapporten over je communicatie zijn mogelijk doorgegeven aan andere landen, zoals de VS, waar geen gegevensprivacy bestaat.
Inlichtingendiensten en kwaadwillende hackers kunnen mogelijk je privéchats en e-mails bespioneren. De deur staat open voor iedereen met de technische middelen om je berichten te lezen als encryptie wordt omzeild.

Willen wij dit?

Nee, een publieke consultatie door de Commissie liet zien dat een meerderheid van maar liefst 80% van de respondenten tegen deze verplichting tot chatcontrole is.
Ook de Tweede Kamer heeft zich in een motie uitgesproken tegen cliënt-side scanning, maar de (demissionaire) regering weigert deze uit te voeren.

Het zonder verdenking scannen van alle digitale communicatie is bovendien een grove inbreuk op onze grondrechten. Hieronder valt het recht op de bescherming van het privé- en gezinsleven, inclusief de vertrouwelijkheid van communicatie (het briefgeheim); het recht op bescherming van persoonsgegevens; en de vrijheid van meningsuiting en informatie.

Wat nu?

De internationale Piratenpartij-vertegenwoordigers in het Europees parlement en een groot aantal burgerrechtenorganisaties verzetten zich tegen dit voorstel, maar er is meer nodig en daarom is er op 1 oktober een demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen deze Orwelliaanse plannen.

Want het moet toch niet gekker worden?
Tijd voor actie: KOMT ALLEN!

Naast demonstreren, zijn er zat andere mogelijkheden om te helpen:

Verkiezingsprogramma van de Piratenpartij

Teken vanaf maandag 25 september een ondersteuningsverklaring voor de Piratenpartij op jouw gemeentehuis.

Lid worden van de Piratenpartij

Actief worden

Doneren

Meer blogjes over de Piratenpartij

Meer info

Demonstratie tegen chatcontrole

22 september 2023     Piratenpartij, Europese Politiek, Persoonlijk, Politiek, Privacy     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)