Orwelliaanse toestanden in de Europese Unie en op Twitter

Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een prima opinie-stuk van Danny Mekić. Het verhaal is hier ook op zijn eigen site te lezen:

Danny ontdekte via een transparantierapport van Twitter (nu X), dat de Europese Commissie en verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson misleidende advertenties op Twitter plaatsen, om sympathie te werven voor de halfgare chatcontrole-plannen. De Europese Commissie wil digitale communicatie-apps, zoals WhatsApp, iMessage, Instagram, TikTok en Twitter X, mail via bijvoorbeeld G-mail  veranderen in massasurveillance-instrumenten, zodat digitale communicatie van alle EU-burgers, inclusief hun livegesprekken, foto’s en video’s, automatisch kan worden gescand op strafbare feiten. Dit komt dus neer op een einde aan alle privé-communicatie en dat is in strijd met het recht op privacy, communicatievrijheid en de onschuldpresumptie. Privacy-experts, internet-expets, mensenrechtenorganisaties, medici, advocaten en ongeruste burgers roepen dan ook moord en brand.

Afgelopen week was er ook een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer, waar vier privacy-experts uitlegden hoe absurd deze plannen zijn; helaas kwamen er maar 4 Kamerleden opdagen. De interessante discussie is hier voor de liefhebbeer terug te zien.

Maar goed, de  Europese Commissie adverteert dus op Twitter om hun omstreden plannen er toch doorheen te jassen . Ze deed dat bovendien gericht, zo kregen alleen mensen uit landen waar nog geen steun is voor hun plannen de advertenties te zien; ook mensen die  kritisch zijn op de EU, mensen die privacy belangrijk vinden of bijvoorbeeld opkomen voor Wikileaks en Julian Assange werden overgeslagen. Om onduidelijke redenen werden zelfs christenen overgeslagen.

Deze micro-targeting op politieke- en geloofsovertuiging is  zelfs in strijd met het advertentiebeleid van X, de Digital Services Act – waar de Commissie nota bene zelf toezicht op moet houden – en de Algemene verordening gegevensbescherming.

Alsof deze Orwelliaanse toestanden nog niet erg genoeg zijn, kreeg  de schrijver van het stuk, Danny Mekic een shadowban op Twitter en daar blijft het niet bij. Ook Bert Hubert, een van de kritische sprekers tijdens het ronde tafelgesprek kreeg een shadowban net als professor in de intensieve-care zorg Armand Girbes en journaliste Marieke Kuipers. Een shadowban is geen totale ban, maar je bent dan bijvoorbeeld niet meer vindbaar via het zoekscherm in Twitter.

Elon Musk, naar eigen zeggen “een voorvechter van het vrije woord” vindt blijkbaar de centjes van de Europese Commissie toch even net wat belangrijker.

De huidige Tweede Kamer wil deze wetgeving niet, maar onze huidige eigenwijze Minister van Justitie en VVD-lijsttrekker, Dilan Yesilgöz trekt zich daar niks van aan en wil ermee door. Hoog tijd dus voor meer digitale kennis in de Tweede Kamer: dat wordt dus Piratenpartij stemmen en dat kan zelfs op mij.

Update:

Op 18 oktober is de besluitvorming over chatcontrole in de EU uitgesteld tot december omdat er nog onvoldoende steun is en vandaag waren in ieder geval twee shadowbans op Twitter ook weer opgeheven. Ook is de Nederlandse behandeling in de Commissie Digitale zaken uitgesteld tot na de verkiezingen.

Meer info:

Ronde tafel gesprek in de Tweede Kamer over client-side scanning met de position papers van alle experts.

Privacy-experts: EU-wetsvoorstel tegen digitaal seksueel kindermisbruik is ‘waanzin en grensoverschrijdend’

 

 

15 oktober 2023     Politiek, Europese Politiek, Piratenpartij, Privacy, Wikileaks     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)