Softwarepatenten

Net als Sibylla van het weblog inter-net-viewer maak ik mij zorgen over de toename aan softwarepatenten. Software wordt al beschermd door het auteursrecht. Door het toekennen van patenten op ideeen die achter het ontwikkelen van de software liggen wordt de verdere ontwikkeling van software echter ernstig bedreigd. In Amerika zijn al 130.000 patenten op software toegekend. Zo schijnt zelfs het idee om te verkopen via internet en te betalen met een creditcard gepatenteerd. Je kunt wel nagaan wat voor een belachelijke situatie hierdoor ontstaat en wie hiervan profiteren. Het MKB is dan ook veelal ook radikaal tegen het toekennen van softwarepatenten. Zij kunnen immers nooit op tegen de grote bedrijven zoals IBM en Microsoft die zich het kunnen permiteren om rechtszaken aan te spannen en dure advocaten in te huren.

Waar het wat mij betreft principieel over gaat is dat intellectueel eigendom op kennis en technieken nergens op slaat. Geheimhouding ervan dient alleen het eigen belang en is strijdig met het algemeen belang. Gelukkig zijn er dan op dit gebied ook bewegingen zoals die van de Freesoftware Foundation en Creative Commons. Mensen die daarmee bezig zijn vinden juist dat creativiteit er zijn om gedeeld te worden.

De situatie rondom softwarepatenten in Europa komt binnenkort weer aan de orde. Klk hier voor meer informatie en ondertekening van een petitie.

5 reakties

 1. 1 Sybilla:

  Bedankt voor de support! Het is overigens ‘inter-net-viewer’…

 2. 1 Catharina:

  Graag gedaan; De link is aangepast.

 3. 1 Menke:

  Een nobel streven, maar het voorstel is in juli 2005 al afgewezen: http://www.ffii.be/

 4. 1 Catharina:

  Dacht ik ook en klopt ook maar het komt nu toch weer terug op de agenda. Wat je kunt doen is meedoen aan deze enquete:

  http://www.softwarepatenten.be/gemeenschapsoctrooi

 5. 1 Hoi Egypte – sorry, wij hier in Europa en de VS kunnen jullie niet laten zien hoe democratie eruit ziet. | Kletskous:

  […] hier een mooi voorbeeld:De Europese Commissie deed in 2000 een onderzoek naar de wenselijkheid van patenten op software. Meer dan 90% van de reageerders vond software patenten niet gewenst. De Europese Commissie […]

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)