Fort Pannerden

Gisteren zijn wij, op dringend aanraden van een huisgenootje, een keer op Fort Pannerden geweest. Het Fort werd in 2000 gekraakt en werd daarvoor jarenlang verwaarloosd. De bewoners zijn het sindsdien wat aan het opknappen en verzorgen kosteloze rondleidingen op iedere eerste en vijfde zondag van de maand (of op afspraak).

Het fort ligt op een prachtige lokatie, daar waar de Rijn en de Waal elkaar ontmoeten. Het heeft een slotgracht en een ophaalbrug en binnenin waan je je bijna in een of ander middeleeuws kasteel. Bovenop geniet je van een fantastisch uitzicht over de rivieren. De moeite waard voor een bezoek, zeker met kinderen. Een bezoek aan het fort kan bovendien heel goed gecombineerd worden met een bezoek aan kasteel Doornenburg, het kasteel van Floris.

Nu heeft de gemeente Lingewaard het plan opgevat om de bestemming van het Fort om te toveren tot een horeca bestemming. De provincie heeft het gemeentelijk plan al afgekraakt maar de gemeente heeft de krakers toch aangeschreven dat zij het fort binnenkort moeten ontruimen. Zie hier voor meer informatie. De gemeente wil 5 miljoen in het pand investeren, alleen om het veilig te maken voor het geven van rondleidingen door vrijwilligers. Staatsbosbeheer vindt dat het ook een vleermuisverblijfplaats moet blijven en dat kan dan ook vanuit de 5 miljoen. De gemeente denkt zelf een tiende van dit bedrag te kunnen bijdragen.. De rest moet nog worden aangetrokken. Daarnaast moeten er dan nog investeerders worden gevonden om het pand om te bouwen tot hotel, horeca en museum.
Kortom, wilt u nog een keer genieten van het fort en de oorspronkelijke omgeving, ga dan nu..
Meer links:

Fort Pannerden

Squat.net

Marcel Janssen

Nieuwsarchief Lingewaard

Staatsbosbeheer.nl

8 april 2006     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

3 reakties

  1. 1 Titus (Fort):

    kleine correctie: We geven op elke EERSTE en vijfde zondag van de maand rondleidingen! Daarnaast kunnen mensen via iets@fortpannerden.nl een afspraak maken. Groeten uit mooi Fort Pannerden!

  2. 1 Catharina:

    Ok, dank je wel Titus; ik heb het ook even in het eerste bericht aangepast. .

  3. 1 Kletskous » Blog Archive » Ontruiming Pannerden:

    […] Gisteren is met groots machtsvertoon de ontruiming van Pannerden begonnen. Zelfs het leger moest er aan te pas komen terwijl het dacht ik toch niet de bedoeling is dat het leger tegen de eigen burgers wordt ingezet. […]

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)