Werner

Omdat ik niet kon slapen checkte ik vannacht “werktuigelijk” mijn mail nog maar.. In de mail een berichtje van een lieve vriend. Hij schreef o.a. het volgende:

En dan ben ik de laatste weken ook nog bezig geweest met het samenstellen van een formule die de dag van de week berekent voor iedere datum, tot duizenden jaren in de toekomst. Ik heb er nu een bedacht waar ik tevreden over ben, en die volgens mij ook amper meer te verbeteren (vereenvoudigen) is. Ik kan nu bijvoorbeeld binnen een minuut (uit het hoofd) zeggen op wat voor dag 12 oktober 3369 valt. In het verleden kan ik het slechts een paar honderd jaar. In principe maakt het geen verschil, maar er zijn wat menselijke onregelmatigheden, zoals het overslaan van +- 10 dagen, een correctie die ieder land heeft moeten maken, maar allemaal op een ander moment. In Nederland in 1582, maar in bijvoorbeeld China als laatste, pas ongeveer 60 jaar geleden. Dus als je de dag van de week in het verleden wilt aangeven zou je niet alleen van ieder land de kalender moeten kennen, maar ook het jaar waarin en de dag waarop de correctie heeft plaatsgevonden. Daarbij komt dat de correctie ook groter werd naarmate hij langer werd uitgesteld. Wel zou ik het bijvoorbeeld van 1 of 2 landen kunnen leren. De kalender die vroeger gehanteerd werd was simpeler dan de huidige, maar daarom ook minder nauwkeurig”.

Aldus Werner.. Hierna ging ik een stuk geruster slapen. Dat snapt u wel!

12 april 2006     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 titia:

  Terwijl het rekenwonder de lijnen op het voetbalveld aan het zetten was legde hij me ook uit dat ie nou kan berekenen op welke dag welke datum valt.
  hij zou binnen een ninuut kunnen zeggen op welke dag ik geboren ben
  het bleek wel zo ingewikkeld dattie daarbij het karretje met verf niet verder kon duwen,
  het was noodzakelijk daarbij stil te staan en achter een oor te krabben
  maar het was inderdaad een maandag en het karrtje had een lekke band

 2. 1 Catharina:

  Haha.. Tiets..maar je weet toch ook wel dat mannen en zeker Werner, geen twee dingen tegelijk kunnen doen..

 3. 1 Andre:

  Ik heb ergens in m’n herinnering dat in het jaar 3.500 de kalender weer verandert gaat / moet worden i.v.m de 4.000 jaar regel. Is de formule daar bestand tegen? Deze regel schijnt overigens niet officieel in werking te zijn. Zie punt 2.2.2 van de calendar faq op :

  http://www.tondering.dk/claus/calendar.html.

  In plaats van uit het hoofd rekenen kan je ook een printje op zak nemen:

  http://www.calendarhome.com/tyc/download.html

  Ik vind juist de geschiedenis, verschillende kalenders en achterliggende betekenissen en rampen van de data zingeving grappig.

  Beste linkverzameling is dan natuurlijk:
  http://www.ecben.net/calendar.shtml

  Te veel om allemaal tot je te nemen…

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)