De Omgekeerde Wereld

Op Tweakersnet gisteren dit bericht:

Een beetje een sneue aktie inderdaad waarbij ook de open source wereld bepaald niet staat te juichen. Dat open source dergelijke akties ook helemaal niet nodig heeft blijkt wel uit het door het Amerikaanse CED (Committee for Economic Development) opgestelde rapport: Opennes in the Digital Society

Het CED heeft onderzoek gedaan naar openheid op de volgende gebieden: open source, open standaarden en open innovatie. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat de overheid niet voor de burger zou moeten kiezen tussen open en gesloten source waardoor burgers gedwongen worden om bepaalde software aan te schaffen.

Dit deed mij denken aan een verhaal wat ik deze week hoorde van een vriend die druk aan het solliteren is. Principieel doet hij dat met een open document formaat maar vrijwel iedere keer krijgt hij een reaktie of hij het in Word formaat wil sturen. Dit geldt ook voor de overheid. Wat dat betreft leven we dus toch een beetje in de omgekeerde wereld waarin het gesloten document formaat de standaard is.

Bij deze roep ik dan ook iedereen op om bestanden zoveel mogelijk te versturen in open document formaat. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van Open Office.

Als service zou je dan in je email het volgende kunnen zetten:

Dit bericht is opgemaakt in open document formaat zodat het voor iedereen leesbaar is. Mocht u het niet kunnen openen dan kunt u daarvoor de volgende gratis software installeren:

 Use OpenOffice.org
Alternatieven:
Wikipedia.List_of_applications_supporting_OpenDocument
Organisaties en bedrijven kunnen verder steun aan het open document formaat geven door je aan te sluiten bij de Open Document Format Aliance. Deze organisatie is begin maart werd door 36 bedrijven de opgericht en heeft ruim een maand na die oprichting is het aantal leden al gegroeid naar 138 leden in 30 landen.

Bij Open Office is niet alleen de software gratis maar zelfs het cursusmateriaal:
Gratis cursus Open Office Writer

20 april 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)