Patenten

Wat een patent of octrooi is, wordt hier op Wikipedia prima uitgelegd. Wat mij opvalt is dat de oorspronkelijke bedoeling was van een patent om een uitvinder te dwingen zijn uitvinding openbaar te maken. Patenten zijn dus niet in het leven geroepen om uitvinders te beschermen.

De uitwerking ervan in de praktijk is dat veel ontwikkelingen op slot worden gezet. Dat is ook mijn belangrijkste bezwaar ertegen. Overigens kan ik me best voorstellen dat een bedrijf dat een aantal jaren tijd en geld heeft gestopt in een bepaalde toepassing, de uitkomst daarvan geheim wil houden.

Belangrijke ontwikkelingen zijn er echter om van te leren en daarom vind ik ook dat het het algemeen belang in dit soort zaken boven het individuele moet gaan. Een ander punt is dat ook voor de onnozelste miezerigste dingetjes al patent kan worden aangevraagd. Hierdoor overtreedt een gemiddelde webwinkel al 20 patenten.

In Europa gaat het nu nog wel maar in Amerika is bijna op alles patent gelegd. Daar kun je dus echt je kont niet meer keren of je hebt een rechtszaak aan je broek hangen.
Toch acht ik de kans groot dat het hier dezelfde kant op zal gaan, immers alles uit Amerika komt hier zo’n 25 jaar later.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)