PC World’s Top 100

Het Amerikaanse computerblad PC World heeft zoals ieder jaar weer een top 100 samengesteld van de beste computerprodukten.

Op deze lijst staan ook een groot aantal gratis open source produkten. De winnaar van vorig jaar, Mozilla Firefox, staat nu op een 12de plaats. Ook Thunderbird, Ubuntu en WordPress doen het goed.

Een ander opvallend produkt uit de lijst is Thinkfree, een gratis online Office pakket dat volgens PC World beter is dan Microsoft Office. Het enige produkt van Microsoft dat op de lijst voorkomt is de X-box. Als het gaat om de lijst van 25 slechtste produkten aller tijden doet het bedrijf het overigens een stuk beter.. en ondertussen gaat het grootste deel van de wereld stug door met hun onvoorwaardelijke steun aan Microsoft. Ben ik nou gek of….?

Advertentie:

Ook op zoek naar een alternatief voor Windows?

10 reakties

 1. 1 josien kapma:

  Hoi Kletskous,

  best interessant die open source software, maar toch wel lastig om er precies achter te komen hoe en wat. Ik heb een laptop, voorheen besturingssysteem win, die opnieuw helemaal geinstalleerd moet worden. Ben geintresseerd in oss… waar vind ik info en hoe moet het? heb al twee keer gegoogled en gesurft: zeeen info, maar waar begin ik?

 2. 1 Catharina:

  Hallo Josien,

  Als ik jou was zou ik gewoon Ubuntu of Kubuntu installeren. Dat is de meest gebruiksvriendelijke linux distro. Het verschil tussen beide is dat Ubuntu met de Gnome desktop werkt en Kubuntu met KDE. KDE lijkt misschien het meest op Windows maar verder maakt het niet zoveel uit. Je krijgt dan ook de beschikking over allerlei programma’s zoals Open Office, Firefox en nog veel meer.. Die worden allemaal meegeleverd.

  Het installeren gaat op zich net zo eenvoudig als met Windows. Wat wel eens problemen wil geven is bijvoorbeeld het geluid of het draadloos netwerk. Dat komt doordat veel fabrikanten OS niet ondersteunen en geen goede drivers leveren. Maar voor hetzelfde geld gaat het in een keer goed..

  Je kunt (K)Ubuntu hier gratis downloaden:
  http://www.ubuntulinux.nl/download/

  Of je kunt er de cd bestellen dan sturen ze die zelfs gratis op.

  Als je problemen hebt kun je bijvoorbeeld bij dit forum terecht:
  http://www.ubuntu-forums.nl/

  Veel succes!

 3. 1 Catharina:

  Ben trouwens wel benieuwd hoe het afloopt.. Laat je het even weten?

  Groetjes.

 4. 1 Josien:

  Ubuntu for dummies – zondag middag 15.00 uur

  Mijn laptop staat naast deze desktop te pruttelen. Op het scherm het “bureaublad” van Ubuntu, wat mooi rustig is vormgegeven. Een venster met een wereldkaart staat open en eerst leek me dat prima maar het houdt nu wel erg lang aan. Ik moet enkele vragen beantwoorden voor de installatie, “Where are you?”, vraagt hij, maar het muis-icoontje springt op wachtstand zodra ik iets wil aanklikken. Where am I?

  Binnen de tijd van enkele maanden ben ik een fan van “web-two-point-ooh” geworden. Ik was een gewone computer gebruiker die regelmatig naar Internet ging, maar vooral om dingen op te zoeken. Sinds ik ADSL heb is daarin een verandering opgetreden. Interactie!, tegenwoordig volg ik via feeds naar mijn aggregator 60 blogs, ben volop aan het netwerken, werk in wikis, beheer mijn fotos op flickr, neem deel aan communities of practice, skype me leip, ben zelf ook aan het bloggen; niets is me bespaard gebleven. Maar laat dat nou net zijn gebeurd in de tijd dat mijn eigen fijne laptoppie voor reparatie over de grens was. Nu is ´ie terug, gerepareerd, maar zonder besturingssysteem. De ACER recovery CDs met Windows erop, die meegeleverd waren bij de laptop voor dit soort gevallen, doen het niet, ik moet mijn disk dan partition-en. Geen idee hoe dat moet. Ik kan natuurlijk bij iemand de originele (of de piraat) windows en office CDs lenen…. maar is dit niet dé gelegenheid om open source te gaan proberen? De Mozilla browser en mailprogramma (ook open source), die ik na een tip heb geinstalleerd op de desktop bevallen me erg goed. Wat ik heb gezien van sommige web2.0 tools, waar communities in plaats van bedrijven de verdere ontwikkeling aandrijven, vond ik indrukwekkend. Bij bijvoorbeeld WordPress kreeg ik erg snel antwoord op een vraag die ik in het gebruikersforum stelde. Het voelt sympathiek aan. Wij met zijn allen als community tegen het kapitalistische en monopolistische Microsoft!
  Daarbij lijkt het me wel makkelijk: gewoon nu downloaden, niet bij iemand de cds hoeven lenen. Nieuwe versies ook weer downloaden. Als laatste vind ik het wel een kek image hebben. Alsof ik een échte computer techie ben!

  Ik had een groot deel van dit weekend “vrij”, en maandag moet mijn laptop operationeel zijn omdat ik dan voor snelle consultant door moet gaan. Dus ik ging zaterdagochtend vol goed moed aan de slag. Vanaf de desktop de link van Kletskous Kattekop gevolgd. Even kijken welke lokatie voor download ik moet hebben. Pas in tweede instantie zie ik dat je een lokatie bij je in de buurt moet kiezen. Ik woon in Portugal maar ben Nederlands en heb de nederlandse versie gekozen. Ging het daarom mis? Ik begrijp dat ik de standaard versie moet kiezen. Als ik die aanklik opent mijn downloadvenstertje en mijn cd brander programmaatje. Ik klik en het downloaden begint. Bijna twee uur later kom ik terug, hij heeft echt al die tijd staan “werken”, maar nergens is de file te vinden. Ik zoek in explorer, ik zoek handmatig, ik kijk op alle downloads en bij files met de datum van vandaag en van de hele laatste week. Raadsel.

  Ik wíl wel opgeven maar het is inmiddels zaterdagavond laat en nu kan ik niet meer aan die windows cds komen. Ik probeer het nog eens, dit keer let ik op waar hij de file bewaart… dat lukt, ik laat de computer rustig werken en vanochtend vond ik de file. Nu nog even op een cd-tje branden…
  Dan pas zie ik de toestanden over sumcheckMD5. Geen idee wat dat precies is, nooit eerder iets mee gedaan maar het blijkt een manier om je download “na te rekenen”, of hij correct is overgekomen. Je moet de download dan een code ontfutselen en die vergelijken met de code van het origineel. Hier https://wiki.ubuntu.com/NlInstallatieHandleiding/NlUbuntuverkrijgen en staat het allemaal keurig uitgelegd.
  Ik heb uiteindelijk een code weer in een venstertje geplakt, en “verify” geklikt. De codes kwamen overeen. Zelf denk ik dat dat komt omdat ik twee keer hetzelfde heb vergeleken.

  Nu dus klaar om de CD te branden. Maar de file wil niet op mijn CD copieren. Er staat dat de CD niet nieuw is, maar dat is hij wel. Ik probeer een andere CD. Nop. Ik overweeg weer om op te geven, dit gaat boven mijn pet. Maar, hoewel ik nog nauwelijks geloof in de goede afloop, rij naar de supermarkt en koop nieuwe CDs. Weer werkt het niet. Ik installeer een andere CD-maker. Ik zit wat te prutsen, en opeens gaat de brander zoemen… Hij doet het! Geen idee wat ik anders heb gedaan of waarom het nu wel werkt.

  En nu? Mijn laptop “boot” wel maar het scherm blijft verder zwart. Gewoon die CD in mijn laptop doen? Ik zie nergens aanwijzingen, dus ik probeer het maar… En ja, het ubuntu logo verschijnt, en dan het bureaublad. Mooi! Dan kan ik kiezen tussen examples en install. doe maar gewoon install. En sindsdien staat hij te pruttelen. Het laatste kwartier met die wereldkaart…. Ik moet nu andere dingen gaan doen, ik laat hem rustig pruttelen, heb ook geen andere keus want hij reageert niet op iets anders dan de stekker eruit…

  Vanavond heb ik misschien nog een paar uurtjes, zou het nog lukken om morgenochtend mét operationele laptop klaar te staan?
  wordt vervolgd….
  josien

 5. 1 Catharina:

  Oh oh Josien, dat klinkt niet zo best.. Ik heb je mail even aan mijn vriend doorgestuurd, de techneut hier in huis en ik hoop dat hij je advies kan geven.. Dit gaat mij ook boven de pet.. Ik zag trouwens vandaag pas dat je ook een WordPress weblog hebt en in Portugal aan het “boeren” bent. Leuk hoor!

 6. 1 Catharina:

  Hallo Josien,

  We hebben nog even overlegd maar volgens Thierry (vriend) draait Ubuntu in ieder geval bij jou wel vanaf de live cd. Daarmee kun je ook alles doen, dus zonder dat je hoeft te installeren. Het draait dan wel trager maar als het goed is doet alles het wel en dan kun je morgen in ieder geval doen wat je moet doen.

  Groetjes,

  Catharina

 7. 1 Josien:

  Ubuntu for dummies, deel twee
  zondagavond 10 uur

  Where am I?.

  Ik was tijdens mijn avondtuur van het installeren van Ubuntu aangeland bij de haperende wereldkaart. Mijn muis doet het niet, op de wereldkaart. Laptop pruttelt door. Ik probeer het toetsenbord…. Escape? Nee, allemaal niks. Is ctr-alt-delete iets van Windows of kan dat hier ook? Wat weet ik eigenlijk weinig… ik probeer het gewoon. Nee, geen reactie. Dan maar met de uit-knop. Bij opnieuw opstarten geeft het scherm, na een hele lange aanloop, dat wel, keurig de opties examples of install. Ik bekijk wat examples maar het is echt veel en veel te traag. Ik ga voor install. Het ziet er gewoon heel hoopgevend uit, en ik vertrek terwijl ik hem rustig laat werken.

  Als ik terugkom, 4 uur later, staat hij nog steeds te pruttelen, dit gaat dus niet goed. Te rade bij de Help, op de ubuntu pagina op Internet, bij de communitie, bij Kletskous Kattekop. Uit de FAQ etc word ik niet zoveel wijzer, behalve dat ik echt te weinig weet voor deze avonturen. Ik schijn dingen te kunnen doen in een sudo, een root, in Linux. Hou ik me allemaal verre van. Het werkt tenslotte bijna allemaal goed, alleen te traag en de install hapert ergens. Mijn vraag lijkt me te triviaal voor de webforums waar echte gebruikers je helpen, maar hij is blijkbaar toch wel weer zo moeilijk dat hij niet tussen de FAQs staat. Gaandeweg pik ik wel op hoe het allemaal begonnen is, met ene Linus, een finse jongen.

  Nu voor de zoveelste keer opstarten. Voor het opstarten compleet is krijg ik zo´n grofstoffelijk menuutje, waar ik kan kiezen voor boot, dat is de default, of voor memory check, of voor help. Omdat boot niet werkt kies ik achtereenvolgens een paar andere. Maar alles lijkt in orde, de memory check, de image-CD. Als ik boot kom ik na lange, lange tijd, weer uit bij de optie examples of install. Weer klik ik wat examples aan, maar het duurt echt eeuwen voordat die openen. Ik zie wel dat Mandela blijkbaar een open source software ambassadeur is, zijn afbeelding duikt op in een files-overzicht.

  Maar ik wil gewoon aan de slag. Bij gebrek aan andere opties kies ik toch weer install. Na circa 10 minuten kan ik de vraag beantwoorden over welke taal ik wens.. . Het is duidelijk, dit gaat niet meer werken. Maar ik geef nu niet meer op. Ik vind het programma er mooi uitzien. Ik las op Internet en ik zie bij de trage voorbeelden dat vele Office-achtige toepassingen geintegreerd zijn. Ik wil dit tóch zelf zien, zelf voelen. Ik ga door…

 8. 1 Catharina:

  Dapper hoor maar als het lukt is het zeker de moeite…. Ik zag dat je een Acer hebt, weet alleen niet welke maar kijk eens hier:

  http://www.ubuntu-forums.nl/viewtopic.php?t=666

  Zou het dat kunnen zijn? Zo niet, leg dan gewoon daar je probleem voor. Vinden ze heus niet gek.. Je kunt ook eens googelen op je hardware (merk en type) en ubuntu.

 9. 1 Kletskous Kattekop » Blog Archive » Linux veiliger dan Windows:

  […] Dat het nog niet allemaal halleluja is met Open Source en zelfs niet met Ubuntu blijkt overigens uit deze discussie die ik voer met Josien. Zij probeert een laptop te installeren met Ubuntu maar dat gaat helaas nog niet vlekkeloos. Vaak ligt dit soort zaken overigens aan de hardware, veroorzaakt doordat de hardwareleveranciers zich alleen op Windows richten en niet op OS. In ieder geval ben ik benieuwd of het Ubuntu forum hier raad mee weet en hoop ik uiteraard dat de boel aan de praat raakt. Helaas woont ze iets te ver uit de buurt om even langs te wippen.. […]

 10. 1 Catharina:

  Dit forum is overigens een stuk drukker..
  http://forum.ubuntu-nl.org/

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)