Help! Welke Linux distro?

Voor mensen die willen overstappen van Windows naar Linux is het vaak lastig om te bepalen welke Linux distributie ze het beste kunnen kiezen. Omdat Linux een besturingssysteem is waarvan de code vrij beschikbaar is zijn er inmiddels een groot aantal varianten ontwikkeld.

Nu is keuzevrijheid over het algemeen best fijn maar niet als je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze engelstalige test, met overigens voor leken soms wel wat lastige vragen, helpt je bij het vinden van de meest geschikte Linux versie.

Ik heb hem zelf ook gedaan en kwam uit bij Fedora, Mandriva, Ubuntu en Kubuntu. Toevallig zijn dit ook de enige distro’s waar ik ervaring mee heb. Fedora heb ik maar even gebruikt en dat beviel me niet erg, al weet ik niet eens meer waarom.. Mandriva, voorheen Mandrake heb ik langer gebruikt en dat vond ik een prima en heel gebruiksvriendelijke distro. Maar uiteindelijk heeft Ubuntu/Kubuntu toch mijn hart gestolen, vooral vanwege het vriendelijke beleid wat daar wordt gevoerd. Ubuntu verspreid o.a. gratis de cd’s met het volledige besturingssysteem en een groot aantal andere open source programma’s. zoals Open Office en Firefox. Ubuntu belooft ook dat het altijd en eeuwig gratis zal zijn en dat er iedere zes maanden gratis updates verschijnen.

Ubuntu kan dit doen doordat er achter dit bedrijf een rijke Zuid-Afrikaanse oprichter en financier zit in de persoon van Mark Shuttleworth. Hij is rijk geworden door verkoop van zijn internetbedrijf tijdens de dotcom hype en hij gelooft dat educatie een belangrijke sleutel is tot het inhalen van de achterstanden in Afrika. Voor onderwijsdoeleinden bestaat dan ook een speciale Ubuntu versie, genaamd Edubuntu. Voor ondersteuning heeft hij o.a. de Shuttleworth Foundation opgericht. Shuttleworths weblog staat hier..

Meer info:

http://www.nieuwsblad.be

http://tweakers.net/nieuws

24 juli 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Anne:

  heb jij toevalig ook v an die 4 distrubuties vergelijkingen..
  ik wil namelijk dat alles zelf ff bekijken

 2. 1 Thierry:

  @ Anne:

  Als je alles zelf graag wilt bekijken, raad ik je aan eens een Live CD te proberen van deze 4 distro’s. Dan hoef je nog niets te installeren, maar kun je toch zien of het je bevalt. Alles werkt alleen wel een stuk trager dan wanneer je het installeert.

  Ik heb even wat linkjes opgezocht:
  Ubuntu: ftp://ftp.tudelft.nl/pub/Linux/releases.ubuntu.com/gutsy/ubuntu-7.10-desktop-i386.iso
  Kubuntu: http://ftp.snt.utwente.nl/pub/linux/ubuntu-releases/kubuntu/7.10/kubuntu-7.10-desktop-i386.iso
  Fedora: http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/8/Live/i686/Fedora-8-Live-i686.iso
  Mandriva: http://ftp.nluug.nl/ftp/pub/os/Linux/distr/Mandrakelinux/official/iso/2008.0/mandriva-linux-2008-one-GNOME-cdrom-i586.iso

 3. 1 Philip Deleu:

  Ik heb zeer veel linux distro’s getest maar heb steeds zelfde probleem. Kan mijn Canon printer Pixma IP6700D niet configureren. T.t.z. kan software driver laden en daar blijft het bij. Printer onbruikbaar!! Kan mij iemand meer uitleg geven. Alvast bedankt voor elke reactie. PS : momenteel werk ik verder met Joli OS 1.2 zonder printer.

 4. 1 Catharina:

  Veel printer-fabrikanten leveren geen drivers voor Linux en dan is de simpelste oplossing vaak een andere printer kopen. HP-printers doen het eigenlijk altijd.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)