De eerste Russische Miljonairs Fair

Zonet las ik op nu.nl het volgende bericht:

“Nieuwe browser laat geen sporen achter:

Uitgegeven: 1 september 2006 17:13
Laatst gewijzigd: 2 september 2006 09:40

AMSTERDAM – Bijna driekwart van de internetters maakt zich zorgen om zijn privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoeken. Een vrees die niet ongegrond is, en daar speelt de nieuwe browser Browzar handig op in. Het zoekprogramma zorgt ervoor dat het surfgedrag van de internetter geen enkel spoor achter laat.
De browser verwijdert na elke surfsessie automatisch de cookies en houdt geen browsergeschiedenis bij. Gegevens over de gebruiker worden niet opgeslagen. Ook houdt Browzar kwaadaardige software buiten de deur. Bij de meeste browsers moeten gebruikers handmatig hun gegevens wissen.
“);

Het pakket aan maatregelen kost de gebruiker wel wat extra tijd. Half ingetypte urls worden niet automatisch afgemaakt. Gebruikers moeten continu opnieuw inloggen en het is niet mogelijk om een favorietenlijst aan te maken.

Testfase

De nieuwe browser, slechts 264 kilobytes groot, is sinds donderdag gratis te downloaden. Browzar bevindt zich momenteel in de testfase en draait enkel op computers met het Windows-besturingssysteem. Versies voor de Mac en Linux worden binnenkort verwacht.

Het idee is afkomstig van de Brit Ajaz Ahmed. Hij richtte ook Freeserve op, de eerste gratis internetprovider van Groot-Brittannië.

Adware

Inmiddels bestaat het vermoeden dat de Browzar helemaal geen browser is. Het zou gaan om adware, waardoor het na installatie niet meer mogelijk is om Google te gebruiken. Je zou alleen nog gebruik kunnen maken van Browzar’s eigen zoekmachine die vol spyware zit.”

Wat mij opviel is dat ze pas op het laatst vermelden dat het vermoedelijk om spyware gaat. Erg enthousiaste gebruikers zouden dan de “browzar” , via hun downloadlink misschien al lang gedownload hebben.

Ik kijk zelf regelmatig op nu.nl maar had me eigenlijk nooit afgevraagd wie er verantwoordelijk voor is. Blijkt dus dat dat Ilse Media is, een Nederlandse zoekmachine waar ook startpagina.nl onderdeel van is. Ilse media blijkt bij nader onderzoek dan weer eigendom van Sanoma te zijn, een uitgever van wat onschuldige Nederlandse blaadjes, zoals de Libelle en de Panorama, dacht ik. Maar nee, Sanoma blijkt een Finse uitgeverij met als pikant detail dat ze ook een aantal Russische bladen voor een zegt men slordige 142 miljoen hebben overgenomen van Derk Sauer, in een grijs verleden oorlogsverslaggever en hoordredacteur bij Nieuwe Revu. Derk blijkt in Rusland ook al goed geboerd te hebben door o.a. uitgifte van de Russische Playboy en Cosmopolitan. Dit schijnt dan weer dezelfde Derk te zijn als die nu als SEO werkzaam is bij Sanoma en die binnenkort de eerste Russische Miljonairs Fair organiseert. Het laatste nieuws over Derk is dat hij bezig is met een nieuw project, namelijk uitgeverij “Nieuw Amsterdam“. Benieuwd wat dat allemaal mag worden. De uitgeverswereld schijnt er in ieder geval behoorlijk wakker van te liggen.

3 september 2006     Internet Algemeen     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)