De overstap naar Ubuntu

Vandaag gebruik ik voor het eerst het besturingssysteem Ubuntu. Voorheen heb ik wel Mandrake gebruikt maar omdat dat toen nog niet samenging met draadloos internetten heb ik een Mac gekocht. Omdat wij zelf computers met Ubuntu of Kubuntu verkopen, vond ik dat eigenlijk toch niet meer kunnen en eerlijk gezegd had ik ook veel zin om te kijken hoe het werkt.

Nu staat er dus Ubuntu op. Het was nog een hele toer om al mijn instellingen, mail, documenten e.d. van OSX naar Ubuntu te krijgen maar natuurlijk is ook dat mijn favoriete systeembeheerder weer gelukt.

Ik kan er nu nog niet veel van zeggen maar wat wel meteen opvalt is dat mijn internetverbinding een stuk sneller is dan onder OSX. Geen idee hoe dat kan maar het is echt een behoorlijk verschil. Ook het verwijderen van tekst met de backspace knop gaat ineens een stuk sneller waardoor ik nu steeds veel meer delete dan de bedoeling was. Tot nu toe staan deze veranderingen mij wel aan en ik ben benieuwd naar het vervolg van het Ubuntu avontuur.

Ubuntu

4 september 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Werner Moller:

  Welkom bij Ubuntu! Omdat ik op deze weblog ooit gelezen heb dat Ubuntu je hart gestolen had, dacht ik dat je het al had. Ikzelf draai het inmiddels ’n paar maanden. Na van alles geprobeerd te hebben. Heerlijk, zo’n systeem met uitsluitend vrije software. Al moet ik toegeven dat ik Java en Flash erg mis…
  Vorige week kocht ik een platte monitor zonder van te voren te onderzoeken of ie wel zou werken op Ubuntu. Ik had er wel aan gedacht, maar het leek me overbodig. Een monitor doet ’t immers toch altijd? Niet dus. Hij deed ’t wel, maar op een veel te lage resolutie. Even de X-server configureren, zo las ik in mijn Ubuntuboek. Had ik al een paar jaar niet meer gedaan, en hoopte het ook nooit meer te hoeven doen. Ik vind het iets uit de steentijd, maar ik deed braaf precies wat in het boekje stond, zonder het te begrijpen, maar nee hoor. Hij deed ’t nog steeds niet. De volgende dag nog maar eens. Een mens moet toch wat? En naar de winkel bellen zou, ondanks de aanhoudende groei van Linux, nog steeds zinloos zijn. ‘Sorry meneer, wij ondersteunen alleen Windows’. Dus nog maar eens met die Xserver in de weer. Ditmaal iets afgeweken van het boekje, en opeens deed ie het! Ik kon mijn ogen niet geloven!
  En voor de volledigheid, want eerlijk is eerlijk, op Windows XP deed de monitor het onmiddellijk. Het doet me pijn om het te moeten zeggen, maar mijn ervaring is dat qua hardwareherkenning geen enkele distro op het niveau van WIndows XP zit. “Linux is only free if your time has no value”, aldus Jamie Zawinski in 1998.

  Werner Moller

 2. 1 Thierry:

  Werner,

  Het is inderdaad niet iets wat iedereen graag doet, een x-serever reconfigureren. De lui van Ubuntu zijn er geloof ik wel mee bezig dat dat automatisch gaat als er wat aan je hardware veranderd.

  Ik vraag me af of het klopt dat XP beter is in hardware herkenning. Waarom krijg je bij elk apparaat dat je koopt een CD met windows-drivers erop? Als XP dat spul automatich herkent is dat toch niet nodig?

  Dat citaat slaat natuurlijk alleen op de prijs van Linux en niet op de vrijheid; het aloude “free beer vs. free speech” verhaal.

  Thierry.

 3. 1 Kletskous:

  Nee, ik had zelf inderdaad nog niet en vond ook dat dat niet langer kon. De reden dat ik het niet had was dat ik op zich wel tevreden was met OSX. Maar toen ik zag dat het bij Thierry op de Mac prima werkte durfde ik het ook wel aan.

  Tsja als je alleen voor vrije software kiest, kun je geen Java of Flash draaien maar bij mij gaat dan het praktische toch voor het principiele. Helaas is er voor de Mac nog geen flash beschikbaar maar die zit er wel aan te komen..

  Jammer inderdaad dat er soms nog hardwareproblemen spelen maar gelukkig wordt dat steeds minder.

  Voor wat betreft het citaat:
  Toen ik nog met Windows in de weer was altijd veel tijd kwijt met het gevecht tegen virussen en spyware e.d, het opnieuw installeren en het rebooten en daar heb heb je dan met Linux weer geen last van. Als het werkt ben je klaar.

 4. 1 Savage:

  Hardwareherkenning onder Windows is ook niet zaligmakend. Mijn Sony Ericson telefoon wertk onder Ubuntu zonder extra drivers, onder Windows niet. Mijn Creative MP3 speler vereist onder Ubuntu een stukje software dat je met een paar regeltjes tekst op de console installeert, onder Windows moet ik een complete Creative suite installeren.

  Maar ja, Windows XP is intussen ook al weer stokoud natuurlijk…

 5. 1 Henkie:

  Henkie gebruikt nu 4 maanden Ubuntu maar gaat nooit meer terug! Wel doe ik andere distros proberen, ook super. Ben bijv. bezig met Fedora en volgende week Suse.

  Ik heb hier een dualboot (win staat er legaal op tja, maar als ik de 20GB nodig heb gaat het er resoluut af haha mind the grub) en toegegeven, ik ben wel eens teruggegaan om dreamweaver te gebruiken en CuteFTP om snel naar een www-server te uploaden. Maar dan rap weer terug naar linux, want zelfs met 1GB RAM ratelt winXP continu aan de swap brrrrr. Bij linux gebeurt dat nooit.

  Er zijn nog wel wat nadelen aan linux, het start bijv. wat trager op. Maar je hoeft zelden te herstarten na updates dat is dan weer een voordeel. En ik heb – ook belangrijk – weer de regie over mijn pc terug. Bovendien is er na intensief gebruik nog geen achteruitgang te zien; xp had bij vergelijkbaar gebruik allang trager geworden. Om over de diverse noodzakelijke cleaners maar te zwijgen.

  Nee, het blijft een vreemde wereld! Er ligt goud op straat en niemand raapt het op.

 6. 1 Kletskous » Blog Archive » Tien redenen om Ubuntu Linux te gebruiken:

  […] Dat het simpel is […]

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)