Vanwaar die onvoorwaardelijke trouw aan Microsoft?

Ik heb echt geen zin om hier de hele tijd zeuren over Windows maar bij wat ik de laatste dagen daarover lees, rijzen mij de haren toch echt te berge.. Wat blijkt:

Er is weer eens een groot lek gevonden in Internet Explorer. Zoals uit dit bericht blijkt, werkt dit lek waarschijnlijk ook door in Outlook. Gebruikers hiervan lopen daardoor groot risico. Je zou toch denken dat een bedrijf met zoveel klanten en zoveel te verliezen dan onmiddelijk tot actie over gaat en een patch levert. Maar nee hoor, niet Microsoft. Zij wachten de eerstvolgende patchdag af en die staat nou eenmaal gepland voor 10 oktober..

Intussen heeft een onbekende groep die niks met Windows te maken heeft maar een patch uitgebracht die het probleem zou moeten oplossen.. Op zich al bizar en genant voor Microsoft maar wat mij nog het meest verbaast is dat gebruikers van Windows zo solidair zijn met het bedrijf en dit soort dingen maar blijven pikken. In Nederland bijvoorbeeld melden mensen zich om het minste of geringste bij de consumentenbond, radar of kassa maar nee hoor, nu niet.

Laat ik dan maar eens proberen om er een verklaring voor te bedenken.

Verklaring 1

De meeste mensen gebruiken Windows illegaal en durven er daardoor geen eisen aan te stellen.

Deze verklaring kan eigenlijk niet kloppen doordat de nieuwste versie van Windows, XP al in 2001 is uitgekomen en Microsoft Windows 98 en ME nog tot dit jaar heeft ondersteund.

Verklaring 2

Mensen weten niet dat ze betaald hebben voor Windows

Deze verklaring zou hout kunnen snijden omdat je in bijna alle winkels alleen een computer kunt kopen waar Windows al op geinstalleerd is en de prijs die er voor Windows betaald wordt niet apart zichtbaar wordt gemaakt. Hierdoor zien mensen het onderscheid tussen een PC en Windows misschien niet meer.

Deze verklaring klinkt mij logischer in de oren dan de eerste.

Verklaring 3

Mensen zijn zo vergevingsgezind naar Windows omdat ze er tegenop zien om een ander systeem te gaan gebruiken en denken dat ze dan alles weer opnieuw moeten leren.

In deze verklaring herken ik mij zelf het meest. Ik vond het al een ramp en heb heel wat afgefoeterd toen de gemeente waar ik werkte over ging van WP naar Microsoft Word, net toen ik goed wist hoe al die functietoetsen in WP werkten. Daarna heb ik een hele tijd om dezelfde redenen de overstap van Windows naar Linux uitgesteld en ik zag zelfs op tegen een overgang naar Macintosh.
Maar nergens voor nodig…

Eigenlijk lijkt het allemaal best veel op elkaar. De overstap is veel gemakkelijker dan je vooraf denkt, ook al kost het wel wat moeite en gaat alles in het begin trager omdat je even moet kijken hoe het allemaal werkt. De moeilijkste stap heb je echter al lang gehad en dat is het leren werken met computers..

Verklaring 4

Mensen denken dat ze toch geen keuze hebben.

Deze verklaring hang samen met verklaring 2 maar is niet helemaal hetzelfde. Er zijn namelijk ook veel mensen die wel weten dat er andere mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld Linux maar deze mensen zijn vaak bang voor allerlei problemen.

Bijvoorbeeld…

Dan kan ik niet meer internetbankieren…

Niet waar:

Ik internetbankier er zelf lustig op los. Zowel de postbank, de ABN als de Rabo werken allemaal prima op linux. Van andere banken weet ik het niet uit eigen ervaring..

Dan kan ik niet meer MSN-en..

Niet waar:

Ik kan weliswaar niet MSN-en maar ik kan wel met alle gebruikers van MSN communiceren. Er zijn wel wat verschillen maar ik kan gewoon met MSN-ers in contact blijven en daar gaat het toch vooral om.

Dan kan ik geen spelletjes meer spelen..

Niet waar:

Veel spellen, ook de grotere zijn beschikbaar onder linux en ook zijn er voor linux veel andere spelletjes ontwikkeld.

Dan kan ik niks meer op mijn computer installeren:

Niet waar:

Er zijn duizenden programma’s beschikbaar voor linux en vaak zijn die gemakkelijk te installeren.

Ik ben nu een beetje aan het eind van mijn verklaringen maar misschien zijn er windows gebruikers die heel andere redenen hebben. Ik hoor ze hier heel graag.

24 september 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Te makkelijk:

    Echt, weer zo makkelijk MS bashen..
    Mensen die windows gebruiken willen gewoon niks anders leren. Ze zien de gevaren niet van alle exploits en windows werkt lekker makkelijk.

  2. 1 Catharina:

    Dat pleit dus voor verklaring 3 ..maar ik wil zelf altijd best veranderen mits er een goede reden voor is maar die gaven ze bij mij op het werk niet. Mischien is dat voor veel andere mensen ook wel zo?

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)