Review Affiliate Netwerken

Ik merk dat ik een beetje een open source freak aan het worden ben.. De laatste tijd blog ik bijna nergens anders over en zelfs in de kroeg blijf ik er soms tot vervelens toe over doordrammen… Hoogste tijd dus om weer eens over te schakelen naar iets anders, namelijk mijn ervaringen met affiliate netwerken.

In Nederland zijn een aantal affiliate netwerken actief. Affiliate netwerken zijn netwerken waarbij adverteerders zijn aangesloten die geld bieden aan voornamelijk webmasters die via hun website verkopen voor hen realiseren. Soms wordt er ook geld geboden voor alleen maar een klik op een advertentie. Een voorbeeld van dit laatste is Google Adsense.

De vergoedingen die worden geboden lopen sterk uiteen en hangen vaak samen met de waarde van het produkt dat wordt aangeboden. Het hoogst zijn ze over het algemeen bij hypotheek aanbieders en -vergelijkers, leningen, GSM-aanbieders en reizen. Voor een verkoop die via jouw website wordt gerealiseerd wordt dan zo tussen de 10 en 50 euro geboden.

De adverteerders bieden vaak allerlei materiaal, zoals banners, tekstlinks e.d. die je kunt verwerken in je website of je e-mail. Naast affiliate netwerken zijn er ook stapels bedrijven die een eigen affiliate programma hebben. Het voordeel van een netwerk is dat je in een keer je verdiensten kunt zien van alle bedrijven waarvoor je adverteert.

Ik ben lid van een aantal van deze netwerken en alhoewel ik er, met uitzondering van Google, nog niet erg actief mee ben, kan ik hier wel iets zeggen over de kwaliteit ervan.

M4N

M4N is een affiliate netwerk met naar schatting zo’n 100 aangesloten bedrijven. Het aanbod is redelijk gevarieerd. Een paar bekende namen zijn Elmar, Hunkemoller, en, Christine Le Duc en NTI.

Een konkreet voorbeeld van advertentiemateriaal zie je hieronder:

Personal-Art
Personal-Art bewerkt jouw foto tot persoonlijk kunstwerk in Warhol,Lichtenstein of Ipod stijl. Kijk op www.personal-art.nl en laat je inspireren door de Pop-Art cultuur
klik hier
M4N®

Pro:

 • M4N heeft een forum voor adverteerders en affiliates.
 • Het advertentiemateriaal is divers en wordt in meerdere formaten (html, javascript e.d.) beschikbaar gesteld.
 • Een account voor al je websites
 • Veel informatie op de website over affiliate marketing
  M4N geeft sterren aan de deelnemende affiliates. De affiliates met vier sterren zijn de meest verdienende. Bij M4N kun je ook zien wie dat zijn, zodat je een beetje de kunst kunt afkijken..

Contra:

 • De statistieken werken bij mij slecht maar dat komt doordat de site van M4N niet goed afgestemd is op Linux gebruikers. Een nadeel vind ik ook dat de uitgebreide statistieken niet online te bekijken zijn maar dat je ze moet downloaden.
 • Website is niet zo overzichtelijk

Affiliates.nl

Affiliates.nl heeft bijna 265 adverteerders en is daarmee volgens mij het grootste Nederlandse affiliate netwerk. Affiliates.nl heeft ook een apart onderdeel: kliks.nl waar je alleen verdiend voor kliks. Hieronder een voorbeeld van advertentiemateriaal:

Pro:

 • Veel adverteerders en een gevarieerd aanbod
 • Goed en divers advertentiemateriaal
 • Overzichtelijke statistieken en een account voor al je websites

Contra:

 • Geen forum of interactie mogelijk met andere webmasters
 • Weinig informatie over affiliate marketing op de website

Tradedoubler

Tradedoubler is een Internationaal netwerk met een Nederlandse afdeling.

Pro:

Een erg groot aantal adverteerders.

Contra:

 • Je moet je bij iedere aanbieder per website apart aanmelden en het duurt vaak lang totdat je wordt goedgekeurd.
 • Een onoverzichtelijke website
 • Linkmateriaal bestaat naast soms tekstlinks, vaak alleen uit javascript waar mijn websites in ieder geval niet of moeilijk mee overweg kunnen.
 • Geen forum of interactie met andere webmasters
 • Slechte helpdesk: je krijgt of geen antwoord of een antwoord waar je niet veel aan hebt.

Google Adsense

Adsense is anders dan de hierboven genoemde affiliate netwerken. Bij adsense weet je niet wie er als adverteerders aangesloten zijn en de advertenties worden door Google automatisch op je site vertoond, nadat je het adsense script hebt geinstalleerd.

Google probeert daarbij wel advertenties te vertonen die passen bij de inhoud van je website en dat lukt meestal ook redelijk. Er wordt ook alleen betaald voor kliks en niet voor leads/verkopen. De vergoedingen varieren meestal tussen een paar cent per klik tot 1 euro.

Pro:

 • Eenvoudig te installeren
 • Uitgebreide informatie over het programma op de website van Google
 • Je hoeft er zelf verder niks aan te doen

Contra:

 • Je hebt geen invloed op de advertenties die op je site worden vertoond en gericht adverteren is dus niet mogelijk

Ten slotte:

In dit overzicht heb ik de netwerken beoordeeld vanuit het perspectief van de affiliate en niet vanuit dat van de adverteerder. Behalve met Adsense (AdWords) heb ik daarmee dan ook geen ervaring. Adwords kun je hier gratis uitproberen.

Meer over affiliate marketing:

Gratis Cursus Geld Verdienen met Internet

23 oktober 2006     Affiliate Marketing     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Werner:

  Wat een lange klets was dat, maar wel interessant. En ik vind het leuk dat je een Open source freak aan het worden bent. Ga zo door!

 2. 1 Bas Postma:

  Assistme wordt hier niet genoemd, maar gezien dat dit onderwerp over dergelijke bedrijven gaat en om eventuele toekomstige publishers te behoeden voor een grote fout door met het bedrijf Assistme in zee te gaan toch even een reactie.

  Assistme betaalt niet of nauwelijks uit en reageert niet op enige manier van communicatie. Men antwoordt niet op e-mail en per telefoon krijg je altijd een antwoordapparaat.
  Op affiliateforum.nl is veel te lezen, met name ook mijn persoonlijke ervaringen met Assistme.

  Het betreffende onderwerp staat hier:
  http://www.affiliateforum.nl/index.php/topic,16682.0.html

  Ik raad nieuwe publishers ten zeerste af om met dit bedrijf in zee te gaan.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)