Aflevering 15 Free Software Magazine

De PDF- versie van Free Software Magazine kan hier gratis gedownload worden. Het is een professioneel en ook voor niet-nerds erg toegankelijk tijdschrift. In deze aflevering o.a.: Een column van Tony Mobily die op zoek is naar een laptop met Ubuntu erop en bang en boos is dat hij een weddenschap gaat verliezen waarin zijn stelling was dat in 2010 50% van de computers met Linux voorgeinstalleerd zouden worden geleverd. Hij is niet boos over de dollar die hij waarschijnlijk gaat verliezen maar over de miljoenen die het mensen kost door het absurde en zoals hij zegt illegale en onethische gedrag van bedrijven, waarbij mensen worden opgescheept met slechts een gebruiksrecht op een virusgevoelig, onstabiel, onveilig en duur computersysteem, terwijl ze zich dat niet eens bewust zijn. Ryan Cartwright heeft geprobeerd een beginnersgids te schrijven voor het gebruik van vrije software. Hij vergelijkt vrije software hierin met een koekje. Als vrije software gebruiker krijg je bij het koekje ook het recept en mag je:

  • Het koekje thuis namaken
  • De noten eruit laten, als je een notenallergie hebt
  • Het recept aan de buren geven
  • De koekjes weggeven of verkopen

Het enige wat niet mag is dat je het eigendom van het recept claimt. Hij legt ook uit dat er best geld met vrije software te verdienen valt en dat de prijs dus eigenlijk niet van belang is. Wat wezenlijk is, is dat mensen die gesloten software gebruiken in feite het eigendomsrecht van hun computer overdragen aan de softwarebedrijfen omdat die bepalen wat ermee gebeurd. Deze artikelen vond ik zelf het meest interessant maar er staan ook nog een heleboel andere dingen in, zoals o.a. uitleg over The Gimp (fotobewerkingssoftware) en Stellarium en Celestia (astronomie/ruimte simulatie software) over 3-d astronomie software. fsm_banner_468x60.gif

3 december 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)