Hoe je aan een Acer laptop komt zonder Windows

Hier in het Fedora Linux forum staat een interessante maar erg lange en bizarre discussie over iemand (Scruffy) die bij Acer probeert om het geld wat hij heeft betaald voor een Windows OEM licentie op een nieuwe laptop terug te krijgen. In zijn argumentatie voert hij aan dat hij Windows niet nodig heeft omdat hij Linux gebruikt maar dat het voor hem niet mogelijk was om een laptop met de specificaties die hij wilde, te bestellen zonder Windows. Natuurlijk was hij niet akkoord gegaan met de Windows gebruikers overeenkomst.

Opvallend is dat Acer in de reactie stelt ze geen refund kunnen geven omdat de softwarelicentie al in de fabriek is geactiveerd en zelfs dat Windows een integraal onderdeel is van de computer. Scruffy gaat hier niet mee akkoord en stelt hier o.a. tegenover dat dit laatste niet waar is, aangezien het hem is gelukt om Windows te verwijderen en de laptop werkend te krijgen met een ander besturingssysteem. Hij verwijt Axcer ook dat ze hem geen keus geven omdat ze geen andere laptops dan met Windows aanbieden en verwijst naar de unfaire licentie politiek van Microsoft. Verder stelt hij dat hij nooit akkoord zou gaan met het soort licentie dat Windows biedt omdat het slechts een gebruiksrecht geeft en geen eigendomsrechten.

In de volgende reactie stelt Acer dan dat de licentie overeenkomst aangeeft dat als je daar niet akkoord mee gaat, je de computer niet mag gebruiken en je contact op moet nemen met de computer fabrikant voor een refund op het totale produkt. Na nog wat heen en weer geschrijf is het uiteindelijke resultaat dat Scruffy op eigen kosten de laptop terug moet sturen naar zijn lokale Acer reparatie centrum, zodat Acer zelf kan controleren of Windows echt verwijderd is en dat hij een bedrag van € 30,– tot € 60,– terug kan krijgen, afhankelijk of het een thuis- of professional XP licentie betreft.. Na nog wat misverstanden over de licentie blijkt dat Scruffy dat hij € 60,– retour krijgt.

Conclusie:

Het blijkt een hele toestand om het voor elkaar te krijgen laptop fabrikanten te dwingen om een laptop zonder licentie te leveren maar het kan dus wel. Bij Dell heeft iemand het ook al eens voor elkaar gekregen, overigens met minder moeite dan bij Acer. Toch is het de moeite waard voor mensen die geen Windows willen om dit te doen omdat de fabrikanten uiteindelijk ook geen zin zullen hebben in dit gedoe en zich wellicht eens zullen bezinnen op hun licentie politiek. Wie weet kunnen we dan in de toekomst in ieder geval overal gewoon kiezen tussen een lege laptop of een gebruiksrecht op Windows. Ik heb in ieder geval weer een nieuwe tip erbij voor mijn marketing cursus voor open source software en de mensen die geen zin in dit gedonder hebben kunnen zolang natuurlijk bij Mingos terecht!

11 januari 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Leo:

    Bijzonder verhaal. Voor mijn schoonvader heb ik onlangs bij computerland een heel betaalbaar Acer desktopje aangeschaft voor €199 met Ubuntu Hardy voorgeïnstalleerd. Zonder Windows dus. En hij draait als een tierelier. Schoonpa is op de centen en is er erg gelukkig mee.

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)