Starten als zelfstandige zonder startkapitaal – Deel 1

De belangstelling voor het starten als zelfstandige (ZZP of freelance) neemt de laatste jaren sterk toe. Zelf heb ik deze stap twee jaar geleden gezet en in die tijd heb ik allerlei zaken, met name online, ontdekt die het gemakkelijker maken om te starten, zonder of met een beperkt startkapitaal. Vanaf vandaag begin ik daarom met een serie over dit onderwerp. In dit eerste deel aandacht voor de voorbereidingen. Tijdens de voorbereiding komen een aantal zaken aan de orde:

 • Het uitwerken van je idee en het toetsen van de haalbaarheid
 • Je startsituatie en de mogelijkheden van begeleiding
 • Het verzamelen van informatie
 • Het doen van marktonderzoek
 • Het opstellen van het ondernemingsplan

Het uitwerken van je idee

Wanneer je nog een vaag of helemaal geen idee hebt over wat je wilt gaan doen, kan het handig zijn om eens te gaan mindmappen, een soort gestructureerd brainstormen. Het gratis programma Freemind kan hierbij een handige tool zijn. Hier vind je een gratis, Engelstalig tutorial voor dit programma. Voor het toetsen van de haalbaarheid van je idee heeft de ABN deze online kansverkenner beschikbaar. Ook deze workshop van Caroline Franssen van Heart Management, kan een goede ondersteuning zijn om je doelen helder te krijgen.

Je startsituatie:

Afhankelijk van de situatie van waaruit je start, zijn er verschillende mogelijkheden.

Starten vanuit een baan

Als je nu nog een baan hebt en geen geld voor het overbruggen van je startperiode is het verstandig om te blijven werken en je daarnaast te richten op de voorbereidingen voor je eigen bedrijf. In sommige gevallen zijn werkgevers ook bereid om je hierbij te begeleiden en je een begeleidings traject aan te bieden gericht op outplacement naar een eigen bedrijf. Bij de meeste werkgevers zul je het echter volledig op eigen kracht moeten doen.

Starten vanuit een uitkering:

Heb je een bijstandsuitkering dan heeft de gemeente vaak mogelijkheden om je een begeleidingstraject aan te bieden. Dit is per gemeente verschillend, dus informeer er naar bii het CWI. Als je een WW-uitkering ontvangt, heb je recht op een IRO, een individuele reintegratie-overeenkomst. Hiermee mag je zelf je reintegratie traject samenstellen en dat geldt ook voor het starten van een eigen bedrijf. Verschillende bureaus bieden begeleidingstrajecten voor mensen die een eigen bedrijf willen starten. Naast begeleiding, zijn er ook mogelijkheden voor startkapitaal. Ook voor WAO-ers zijn er verschillende van dit soort mogelijkheden. Hier kun je een brochure downloaden over de mogelijkheden voor het starten vanuit de WAO of de WW.

Starten zonder uitkering

Sommige gemeenten hebben ook mogelijkheden voor mensen die willen starten zonder dat ze een uitkering hebben, bijvoorbeeld omdat ze een werkende partner hebben. Informeer hiernaar bij je gemeente. In Arnhem, waar wij wonen kregen wij de mogelijkheid om gratis een prima begeleidingstraject te volgen via De Eigen Zaak. Mocht er niks zijn, dan zou je ook eens kunnen kijken bij het Startersinformatiecentrum Zij geven naar eigen zeggen gratis begeleiding bij het opstellen van het ondernemingsplan, marktonderzoek e.d. Deze dienst wordt gefinancierd vanuit het bedrijfsleven en is dus niet onafhankelijk maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Persoonlijk heb ik geen ervaring met deze dienstverlening.

Het inwinnen van informatie:

Voor informatie kun je natuurlijk terecht bij de Kamer van Koophandel en in de bibliotheek maar ook online zijn er talrijke bronnen beschikbaar:

Gratis Cursussen:

Starterscursus
Boekhoudcursus
Freelance starters cursus
Freelance Acquisitie cursus

Gratis handboek:

Bij New Venture kun je het gratis handboek "Starting Up"  (engelstalig) downloaden van Mc Kinsey& Company uit Zwitersland.

Gratis modelcontracten

Businesscompleet is een kennisbank voor ondernemers Hier kun je o.a. gratis allerlei modelcontracten downloaden.

Internetpagina’s en Fora

Dan zijn er nog de speciaal op ondernemers gerichte fora op internet. Mijn favoriet is dat van higherlevel. Weliswaar vooral gericht op technostarters maar ook voor anderen een bron van informatie. Tip: Kijk eerst eens bij de sticky topics, voordat je je eigen vragen stelt.  Een ander, vrij nieuw en veelbelovend forum is dat van Lancelots. Dit forum is speciaal gericht op Freelancers.

Een aantal andere informatieve websites:

Op bedrijvenloket, een initiatief van de overheid, is voor starters ook veel waardevolle informatie beschikbaar.
Sprout met de mogelijkheid voor een gratis abonnement op het Sprout Magazine.

Marktonderzoek

Door middel van marktonderzoek onderzoek je of er voldoende vraag is naar je produkt of dienst, wat en wie je concurrentie is en doet en probeer je je te onderscheiden.De Kamer van Koophandel geeft hier een aardige aanzet. Ook dit artikel van Zibb.nl geeft veel informatie over het hoe en waarom van marktonderzoek.

Het Ondernemingsplan

Uiteindelijk zul je je idee en de resultaten van je onderzoek moeten weergeven in een ondernemingsplan. Natuurlijk is dit niet verplicht, behalve wanneer je financiering nodig hebt, maar ook in andere gevallen is het goed om voor jezelf zaken te verhelderen. Een goed en gratis model voor een ondernemingsplan vind je hier bij het IMK. Nadat je je e-mail adres hebt opgegeven, is het model gratis te downloaden. Ook hier bij Easystart kun je de gratis light versie van een model-ondernemingsplan downloaden. Ook businessbox heeft een online handleiding maar helaas geen downloadbare versie meer. Kijk ook eens op deze nieuwe site over het maken van een ondernemingsplan. Ziet er veelbelovend uit.

Voor voorbeelden van engelstalige gerealiseerde ondernemings- en marketingplannen kun je ook hier eens kijken:
bplans.com
mplans.com

Tot zover deze eerste aflevering om te starten zonder startkapitaal. Mis je nog iets of heb je een goede aanvulling, dan hoor ik het natuurlijk graag! In de volgende aflevering in ieder geval aandacht voor online netwerken en samenwerken.

22 januari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Kletskous » Blog Archive » De Marketing top 100 van Februari:

  […] Ja inderdaad,  ik heb deze keer op mijzelf gestemd. Het hoort misschien niet maar ik vond dat ik het verdiend had. Het beste  vind ik zelf een serie over starten zonder startkapitaal die eigenlijk vorige maand al is gestart en nu uit acht delen bestaat. Zeven daarvan zijn van mijzelf en de achtste is  een bijdrage van Caroline Franssen van Heart Management. De serie biedt al veel informatie maar anderen kunnen hier vast nog iets aan toevoegen. Wie aan deze serie dan ook een zinvolle bijdrage wil leveren, is van harte welkom. Wanneer het af is, is het misschien de moeite waard om het ook als e-boek te verspreiden. […]

 2. 1 Caroline Franssen:

  Inmiddels heb ik ook een gratis eBook ‘Zet je bedrijf in de markt op internet te staan. Het gaat om positionering en marktbewerking voor zelfstandigen. In ieder geval tot 15 februari 2009 gratis te downloaden

 3. 1 An | coach:

  Prachtige handvaten. In deze tijd wens ik de lezer ook een coach toe. Iemand met ervaring, misschien een coach die ook eens zijn neus gestoten heeft. Een coach die jou voor dat soort misstappen kan voorzijn. Coaching zal zeker een bijdrage leveren aan de slagingskans van een starter. Maar…. laat je niet ontmoedigen. Als jij erin geloofd… doen.

  An Peters
  Onderneemster

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)