Starten zonder startkapitaal – Deel 3

Als Freelancers of ZZP-er kun je tegenwoordig niet meer zonder een eigen website. Een website is het digitaal visitekaartje voor je eigen bedrijf. Veel mensen denken dat een eigen website heel erg duur is maar dat hoeft helemaal niet.  In de tijd dat ik dat ook nog dacht, heb ik eens een offerte gevraagd voor een website en ik kreeg offertes varierend tussen € 3.500 en € 25.000,– . Natuurlijk heb ik toen voor die van € 3.500 gekozen en tot op de dag van vandaag is zelfs dat nog de domste investering die ik ooit gedaan heb.

Robert Vlug, schrijver van dit artikel op het Sprout Expertlog stelt, dat het nog steeds een grote puinhoop is op dit gebied en dat websitebouwers bij hun offertes misbruik maken van de onwetendheid van de ondernemer. In veel reacties wordt de bal teruggekaatst naar de ondernemer, die niet in staat zou zijn tot het goed formuleren van zijn wensen maar dat lijkt me toch de omgekeerde wereld en geen reden tot maken van misbruik.. Een professionele website is mogelijk vanaf ca. € 500,– en het kan zelfs bijna gratis.

Wat niet gratis kan, is domeinregistratie en webhosting. Het kan overigens wel maar dan krijg je geen eigen domeinnaam maar een subdomein of reclame op je site en dat ziet er voor een eigen bedrijf niet professioneel uit.  Maar domeinregistratie kan al vanaf zo’n € 10,– euro per jaar en voor hosting kun je terecht vanaf ca. €  3 tot € 5,– per maand, afhankelijk van de benodigde ruimte voor je website. Let er bij het registreren van je domein wel op dat het domein ook daadwerkelijk op jouw naam komt te staan. Sommige webhosters doen dit standaard op hun eigen naam en daardoor kun je in de problemen komen als je later eens wilt verhuizen naar een andere hostingprovider en moet bewijzen dat het domein van jou is. Je kunt dit controleren via een domein controle bij de SIDN (uitgebreid aanvinken).  Administratief contact en houder moeten in ieder geval op jouw naam staan.

Als je bereid bent tijd te investeren en je handig bent met het werken op de computer,  kun je overwegen om je eigen  website te bouwen. Dit gaat het gemakkelijkst  als je een webhoster kiest, die standaard een content management systeem (CMS) biedt, zoals bijvoorbeeld Joomla. Voor Joomla zijn veel gratis, aanpasbare  templates beschikbaar, waardoor het niet nodig is om een eigen design te ontwerpen. Sommige mensen vinden het een bezwaar dat hun website dan niet helemaal uniek is maar realiseer je dat het overgrote deel van je bezoekers dat toch niet op zal vallen en dat de kans erg klein is dat ze op een website met een zelfde soort uiterlijk zullen stuiten. Natuurlijk is het ook afhankeliijk van het soort bedrijf wat je van plan bent op te zetten en de functies die je website nodig heeft maar als je website vooral dient als digitaal visitekaartje, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Voor Joomla zijn ook veel uitbreidingen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een webwinkel component.

Gratis Joomla Templates
Meer gratis Templates

Wat verder erg belangrijk is, is dat je website gebruiksvriendelijk is en goed gevonden kan worden door zoekmachines. Met gebruiksvriendelijk wordt bedoeld dat de website snel moet laden en dat de site overzichtelijk is, zodat de bezoeker zijn weg door de site gemakkelijk kan vinden. Natuurlijk zijn ook de teksten erg belangrijk. Als je site klaar is moet hij bovendien goed vindbaar zijn. Als je je site zelf maakt, zul je dus ook over deze onderdelen iets moeten leren. Als je het laat doen, let er dan op dat de websitebouwer aandacht aan deze onderdelen besteed.

Op een van onze websites staan gratis cursussen en handleidingen die je kunnen ondersteunen bij het zelfbouwen:

Joomla
Websites maken
Zoekmachineoptimaliasatie

Ook zijn er veel fora op internet waar je hulp kunt krijgen bij problemen. Hier zijn een paar voorbeelden:

Webmastercity
Joomla Forum
Joomla Forum (engelstalig)

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om in plaats van een website, een weblog op te zetten. Een weblog is een website zoals deze, waarop ik dus regelmatig een artikel publiceer. Het verschil is dat een weblog veel dynamischer is. Als je hiervoor kiest, moet je je wel realiseren dat je je weblog regelmatig bij zult moeten houden. Doe dit dus alleen als je schrijven leuk vindt en ook regelmatig iets te melden hebt.  Een weblog is bijvoorbeeld een prima optie voor tekstschrijvers en bedrijven in de persoonlijke dienstverlening, zoals consultans, coaches e.d.  Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk.  Veel webhosters installeren standaard WordPress, een prima weblog component, waar bijoorbeeld ook dit weblog op draait. Ook voor WordPress zijn veel gratis templates beschikbaar.  Het bouwen van een eigen weblog is over het algemeen gemakkelijker dan een eigen website en het bijhouden van het weblog werkt ook erg eenvoudig, via een ingebouwde tekstverwerker.

Voor WordPress staat hier uitgebreide documentatie (nog niet in het Nederlands beschikbaar wel in diverse andere talen). WordPress zelf is overigens wel in het Nederlands beschikbaar.

Vind je het bouwen van een website of weblog te ingewikkeld of wil je er geen tijd aan kwijt zijn, ga dan in zee met een websitebouwer die gebruik maakt van een open source content managementsysteem, zoals Joomla of Drupal of een open source weblogcomponent zoals WordPress. Kies je voor een websitebouwer met een eigen gemaakt of commercieel CMS, dan zit je daar veel meer aan gebonden en zijn de kosten voor het bouwen over het algemeen ook een stuk hoger. Er zijn ook webdesigners die niet werken met een CMS maar een website helemaal vanaf 0 opbouwen. Je hebt dan wel een unieke website maar een groot nadeel is, dat je die zonder technische kennis zelf niet kunt bijhouden en dat je dus voor iedere aanpassing weer naar je websitebouwer terug moet. Dit in tegenstelling tot een CMS, waarbij je zelf je teksten en afbeeldingen kunt aanpassen met een simpele tekstverwerker. Het spreekt voor zich dat de kosten hierdoor een stuk lager zullen zijn. Voor de kosten van een professionele weblog/website maar zonder toeters en bellen moet je rekenen op een bedrag vanaf respectievelijk   € 350,– en € 500,– euro.

25 januari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)