Starten zonder startkapitaal – deel 4

Deel 4 van deze serie over starten zonder startkapitaal gaat over software. Een computer is tegenwoordig voor vrijwel iedereen een onmisbaar stuk gereedschap en daar hoort ook software bij. Veel particulieren gebruiken illegale software maar als ondernemer kun je je dat niet permiteren. Als je kiest voor gelicenseerde software kunnen deze kosten behoorlijk oplopen maar gelukkig zijn er ook gratis alternatieven, die vaak  vergelijkbaar presteren en soms zelfs beter. Het is slim om bij de start van de onderneming goed te kijken naar wat je nodig hebt en bewuste keuzes te maken. Dit word je overigens in de computerhandel niet gemakkelijk gemaakt, omdat vrijwel alle computerleveranciers contracten hebben met makers van gelicenseerde software en alleen dat leveren.

Het maken van een bewuste keuze begint al bij de aankoop van een computer. Als je naar een computerwinkel gaat, zul je vrijwel altijd thuiskomen met een computer met daarop een besturingssysteem van Microsoft Windows voorgeinstalleerd. Sterker nog, het is bijna onmogelijk om een computer te kopen zonder besturingssysteem. Het lijkt dan alsof je alleen voor de computer betaalt maar in feite betaall je ook voor de meegeleverde software. Vaak is dit geen groot bedrag omdat de computerwinkels grote kortingen krijgen van Microsoft maar je hebt er wel voor betaald.. Na een aantal jaren stopt Microsoft met de ondersteuning van je besturingssysteem en ben je gedwongen om of een nieuwe computer te kopen omdat je huidige computer niet voldoet aan de systeemeisen van de nieuwe versie of om te betalen voor een nieuwe versie van Windows.

Dit soort ellende is allemaal te voorkomen als je bij de start een bewuste keuze maakt voor een gratis en open source besturingssysteem. Open source wil zeggen dat de code waarin het systeem geschreven is openbaar is en door iedereen kan worden ingezien en naar wens aangepast. Open source software wordt wereldwijd ontwikkeld door grote bedrijven in samenwerking met vrijwilligers. Doordat de code openbaar is, worden fouten snel opgespoord en hersteld. De grotere open source projecten hebben de beschikking over een team die de kwaliteit bewaakt en de voortgang coordineert.

Sommige mensen beweren dat open source besturingssystemen minder gebruiksvriendelijk zouden zijn dan bijvoorbeeld Windows. Vroeger was dat ook zo maar die achterstand is inmiddels ingelopen. Als ervaringsdeskundige met beide systemen durf ik te beweren dat zelfs het tegendeel het geval is. Nu ik op open source ben overgestapt  hoef ik nooit meer te defragmenteren of schijfcontroles te doen, laat staan mijn computer te formatteren. Een back-up is klaar met het branden van een kopietje van mijn home folder op een cd-tje en ook heb ik  geen last meer van virussen of spyware en dat zonder virus- of spywarescanners. Sommige Windows gebruikers beweren dat dat met Windows ook mogelijk is maar mij is dat nooit gelukt. In tegendeel, zelfs met scanners had ik om de haverklap problemen. Nu ben ik geen techneut, dus dat kan best aan mij liggen maar ik denk dat dat voor de meeste mensen geldt. Zo hebben wij laatst ook op de pc van mijn moeder Ubuntu geinstalleerd omdat ze met Windows steeds problemen had en ook zij is eigenlijk zonder moeite overgestapt.

De beschikbare gratis besturingssystemen:

Er zijn verschillende open source besturingssystemen die geschikt en erg gebruiksvriendelijk zijn. Zelf gebruik ik Ubuntu maar ook Open Suse is een prima alternatief voor Microsoft Windows. Deze systemen worden ondersteund door grote bedrijven en regelmatig geupdate.

The Windows Vista Ultimate Element

 

Overige software:

Er zijn duizenden of misschien wel honderdduizenden gratis beschikbare open source softwarepakketten, Ik ga hier alleen in op de meest populaire en relevante voor ondernemers.

Kantoor software:

Open Office is een volwaardig alternatief  voor Microsoft’s Office. Het bestaat uit een tekstverwerker, database, spreadsheet en presentatie pakket. Documenten gemaakt met Open Office zijn uitwisselbaar met microsoft documenten zodat je met Open Office ook Windows bestanden kunt bewerken en uitwisselen met gebruikers daarvan. Een online alternatief voor Open Office is Thinkfree.

Internet en e-mail

Een prima en naar mijn overtuiging veiliger alternatief voor internetten is Mozilla Firefox. Mozilla heeft ook een goede e-mail client beschikbaar in de vorm van Thunderbird. Een alternatief is Evolution.

Websites bouwen en onderhouden

Voor het bouwen van een website in een CMS (content managementssysteem) zijn er paketten als Joomla!, Typo3 en Drupal. Persoonlijk heb ik alleen ervaring met Joomla en ik vind het een uitstekend CMS. Daarnaast is een pakket als NVU erg handig, de editor van Mozilla.

Grafische software:

Zelf gebruik ik amper grafische software dus kan ik hier ook moeilijk advies over geven. Wat ik wel weet is dat gebruikers die gewend zijn aan Photoshop, het gratis alternatief The Gimp niet altijd voldoende vinden. Het hangt er echter maar van af wat je precies wilt en nodig hebt. Voor de meeste toepassingen zal The Gimp prima voldoen en zo niet dan is het altijd nog mogelijk om Photoshop op een open source systeem te gebruiken, onder Wine
Verder zijn er programma’s beschikbaar als Scribus desktop-publishing voor het maken van tijdschriften, brochures, nieuwsbrieven e.d. en Inkscape  voor vector tekeningen (vergelijkbaar met Corel Draw en Adobe Ilustrator).

Mocht je je zorgen maken over de kwaliteit van deze software, kijk dan eens naar de top 100 van beste producten (niet alleen software) zoals die gepubliceerd is op PC World en je zult daar diverse namen die ik hiervoor genoemd heb, tegenkomen. Ook wel aardig in dit verband is de lijst van "worst technical products of all time", waar volgens mij niet een open source product in voor komt maar wel diverse Microsoft-  en zelfs Macintosh producten.

Een overzicht van mogelijke besparingen:

Microsoft Windows: bij aankoop van een computer is de prijs onduideijk maar een upgrade naar Vista kost van € 99,– voor een basis versie waar je niet veel mee kunt tot € 299, — voor Vista Ultimate. Als je nu een illegale versie gebruikt kun je niet upgraden en zijn de prijzen hoger.
Microsoft Office: de prijs van de standaard editie is € 490,– en € 619,– voor de professional editie
Outlook: € 129,–
Photoshop € 1200,–
Corel Draw: € 486,–

Uit dit overzicht blijkt dat een besparing van € 1.000,– tot ca. € 2.500,– heel goed mogelijk is.

Ondersteuning:

Veel mensen maken zich zorgen over de beschikbare ondersteuning voor open source software maar in de praktijk is dit geen probleem.  Online is namelijk heel veel hulp beschikbaar via gebruiksers fora, zoals bijvoorbeeld hier op het Nederlandstalige Ubuntu forum.  Commerciele ondersteuning is natuurlijk ook mogelijk.  Wat nog wel eens lastig is, is het installeren van een open source besturingssysteem omdat er niet altijd door alle hardwarefabrikanten open source drivers worden geleverd.

Hoe kom je aan open source software:

Open source software is gratis te downloaden van internet. Het grootste aanbod vind je bij Sourceforge.  Als je bijvoorbeeld kiest voor een besturingssysteem als Ubuntu wordt al de hierboven genoemde software meegeinstalleerd. Ook is er een toenemend aantal Nederlandse bedrijven die inmiddels een systeem leveren, voorgeinstalleerd met open source software. Zie hier voor een overzicht.

Als je nu een computer hebt waarop al Windows geinstalleerd is en je hebt nog geen plannen voor een nieuwe computer dan kun je ook vrijwel al deze hierboven genoemde software gewoon gebruiken omdat die ook beschikbaar zijn voor een Windows besturingssysteem. Als het bevalt, kun je altijd nog bij de aanschaf van een nieuwe computer overwegen om volledig open te schakelen op open source.

Leren werken met open source software:

De meeste programma’s werken vergelijkbaar aan die onder een Windows omgeving en over het algemeen zal overstappen dan ook weinig moeite kosten. Voor wie meer wil leren staan er op onze websites voor vrijwel alle hier genoemde programma’s gratis online handleidingen en cursussen"

Cursusnetwerk
Open-Of-Course

Tot zover deze bijdrage over software.  Het volgende artikel in deze serie zal gaan over promotie.

26 januari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)