Starten als zelfstandige zonder startkapitaal – Deel 2

Voor ZZP-ers en freelancers is netwerken een must. Het belangrijkste, vooral bij de start,  is het netwerk dat je al hebt, zoals je collega’s, vrienden en familie. Zorg er dan ook voor dat zij weten dat je voor je zelf gaat beginnen en wat je gaat doen. Daarnaast kun je werken aan het uitbreiden van je netwerk. In dit tweede artikel van deze serie, ga ik vooral in op de online mogelijkheden.

In het vorige artikel had k het al over internetfora, zoals Higherlevel en Lancelots. Naast bronnen van informatie, zijn dit ook mogelijkheden om te netwerken. Door deel te nemen aan discussies en vragen te stellen en vooral ook te beantwoorden, leren mensen je kennen en zien ze wat je deskundigheid is.

Verder zijn er op internet een aantal sociale netwerken. Een daarvan, is ons project  Freelancenetwerk, een online netwerk speciaal voor Freelancers en ZZP-ers. Op Freelancenetwerk kun je gratis een profiel aanmaken en in contact komen met "collega’s".Freelancenetwerk is niet alleen gericht op netwerken maar ook op samenwerken. Uit een onderzoek van de "kennissite MKB en Ondernemerschap", waarvan je hier een samenvatting kunt downloaden blijkt dat starters steeds meer samenwerken en dat dit een positief effect heeft op hun bedrijf.  Via samenwerken kun je je positie  als Freelancer of ZZP-er versterken. Grotere bedrijven zijn vaak terughoudend in het inhuren van eenpitters omdat ze daar dan te afhankelijk van zijn. Via Freelancenetwerk kun je samenwerken met andere freelancers en ZZP-ers in jouw branche en kun je je naar bedrijven presenteren als een samenwerkingsverband. Ook kun je door middel van samenwerking grotere opdrachten aan, dan in je eentje.

Een ander sociaal netwerk is Linkedin. Linkedin is internationaal maar er zijn ook veel Nederlanders aangesloten. Je kunt gratis lid worden maar er zijn ook betaalde opties met meer mogelijkheden. Een grappig onderdeel is "Answers", waar allerlei open en gesloten vragen worden gesteld, zoals bijvoorbeeld: hoe promoot ik niks doen.. Ook Xing (voorheen OpenBC) is internationaal. Ook hier is het mogelijk gratis lid te worden, al heb je dan wel erg weinig mogelijkheden. Als je lid wordt, krijg je wel een maand lang een gratis premium account.

Naast deze voornamelijk zakelijke netwerken zijn er dan nog de meer persoonlijke netwerken, zoals Hyves en Second Life. Op Hyves is ook een speciale groep voor Nederlandse freelancers en ZZP-ers actief die is opgericht door Erno Hannink van Enthousiasmeren. Second Life is een virtuele wereld waar je rondloopt via een avatar (virtuele persoonlijkheid). Lid worden is gratis maar allerlei extra opties, kosten geld. Second Life heeft hiervoor zelfs een eigen virtuele munt, de Linden dollar. Een nieuw idealistisch sociaal netwerk is Zaadz.  Zaadz wil de wereld verbeteren. Om toegelaten te worden moet je dan ook motiveren waarom je denkt een bijdrage te kunnen leveren. Ik heb in mijn motiviatie aangegeven dat wij bezig zijn met het ontwikkelen van Open-Of-Course in de hoop dat dit een interessant project zou zijn voor de Zaadsters, maar kennelijk was dit niet genoeg want ik heb nooit meer iets van ze gehoord.

Voor vrouwlijke zelfstandigen is er de Nederlandse mailinglist voor Vrouwelijke Ondernemers (VO-lijst) van WomenontheWeb. Deze lijst is vrij actief maar helaas niet meer gratis. Wel kun je het drie maanden gratis uitproberen. Na aanmelding, ontvang je alle e-mails die naar de lijst worden gestuurd en daar kun je eventueel op reageren. Om je te introduceren, kun je het beste na aanmelding meteen een berichtje sturen waarin je je voorstelt.

Tot zover een overzicht van de belangrijkste sociale netwerken op dit gebied. Tip: probeer ze allemaal een tijdje actief uit en kijk dan welke het beste bij je past en waar je het meest aan hebt, vooral natuurlijk bij een betaald lidmaatschap. Voor tips over hoe je dit online netwerken kunt aanpakken, verwijs ik je graag naar dit artikel van Annedien Hoen: Eerste hulp bij online netwerken.

Het volgende artikel in deze reeks zal gaan over een eigen website en wat daar bij komt kijken.

23 januari 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 Kletskous » Blog Archive »:

    […] Ja inderdaad,  ik heb deze keer op mijzelf gestemd. Het hoort misschien niet maar ik vond dat ik het verdiend had. Het beste  vind ik zelf een serie over starten zonder startkapitaal die eigenlijk vorige maand al is gestart en nu uit acht delen bestaat. Zeven daarvan zijn van mijzelf en de achtste is  een bijdrage van Caroline Franssen van Heart Management. De serie biedt al veel informatie maar anderen kunnen hier vast nog iets aan toevoegen. Wie aan deze serie dan ook een zinvolle bijdrage wil leveren, is van harte welkom. Wanneer het af is, is het misschien de moeite waard om het ook als e-boek te verspreiden. […]

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)