Deel 4 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand: De Title Tag en Meta Name

Belangrijk: De Title Tag

In veel boeken, video’s over SEO wordt het belang van de Title Tag benadrukt en dat is niet voor niks. De Title Tag is de "titel" van je site, die  je bovenaan, in het gekleurde deel van je browserscherm ziet, wanneer je een pagina opent. Zoals hier bijvoorbeeld bij Freelancenetwerk: "Freelancenetwerk, oline netwerk voor freelancers en ZZP-ers".

Deze titel moet niet te lang zijn (max. 80 tekens) maar probeer wel een aantal sleutelwoorden voor je site erin te verwerken. Zo bevat deze titel de woorden: freelancers, zzp-ers en netwerk. Uit eigen ervaring weet ik dat een goede titel echt werkt. Vroeger had ik bijvoorbeeld als titel: welkom bij Freelancenetwerk. Een titel van niks, want wie zoekt er nu op deze woorden?

Een probleem wat wij tot nu toe hadden is dat wij onze sites bouwen met Joomal!. Joomla! is een veelgebruikt Content Management Systeem voor het bouwen van websites. Het voordeel van een CMS is o.a dat je voor het updaten van je site nauwelijks kennis nodig hebt van bijvoorbeeld html of andere programmeertalen. Ik werk er dan ook graag mee maar Joomla!  heeft als belangrijk nadeel, dat het je maar een Titel laat invullen voor je site, die vervolgens voor alle pagina’s hetzelfde is. Dit terwijl het juist beter is om voor iedere pagina van je site een aparte titel te maken, die relevant is voor die pagina en dus ook weer andere zoekwoorden kan bevatten.

Gelukkig hebben we daar nu een oplossing voor gevonden. Voor Joomla is namelijk een patch beschikbaar die o.a. dit probleem oplost. Deze kun je hier gratis downloaden.

Als je met een programma zoals bijvoorbeeld NVU werkt of een andere editor kun je in de html code op de volgende manier de titel plaatsen:

<title>Freelancenetwerk, online netwerk voor freelancers en ZZp-ers </title>

De title hoort in de head sectie van je website.

De Meta Name:

De meta name is een korte omschrijving van je website. Deze schijnt niet erg van invloed te zijn op je vindbaarheid maar is toch  belangrijk. Niet voor de vindbaarheid in de zoekmachines maar wel voor je klanten. Zoek maar eens in Google op Freelancenetwerk en Acquisitie.

De omschrijving die Google daarbij geeft is de meta naam die ik op dit moment voor die pagina heb opgegeven:
"Freelancenetwerk; online netwerk voor Freelancers en ZZP-ers, Freelancenetwerk: acquisitie en marketing voor ZZP-ers en Freelancers". Het is dus belangrijk om een aansprekende meta naam te maken, die je potentiele bezoekers/klanten aanspreekt.

De meta name ziet er in de html zo uit:
<meta name="description" content="Freelancenetwerk; online netwerk voor Freelancers en ZZP-ers, Freelancenetwerk: acquisitie en marketing voor ZZP-ers en Freelancers" />

De meta naam mag een paar zinnen lang zijn, ca. 40-45 woorden.

Tot zover deze uitleg over titels en meta namen. Ik ganu  voor onze sites snel aan de slag met het optimaliseren hiervan en kom hierop in een volgende aflevering,  terug.

6 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

5 reakties

 1. 1 Neeltje:

  Hoi Catharina,
  Vind je initiatief echt te gek en ook toegankelijk, al ben ik hierin nog een behoorlijk groentje. Ik beheer onze site, maar ben geen webmaster, dus dat is soms uren prutsen. Wel erg leuk ook, maar dan is zo’n initiatief van jou zeer welkom!!!De meeste actie die ik op dit gebied ondernomen heb, blijkt nu overbodig (zoals je noemde),mmm. Gelukkig geven je tips nieuwe openingen, ga er mee aan de slag en hou je op de hoogte.
  Vriendelijke groet, Neeltje

 2. 1 Kletskous &#187; Blog Archive &#187; Deel 5 van de Saaie Zoekmachine Optimalisatie Maand - Titles, Keywords en Madcap:

  […] Uitleg &laquo; Deel 4 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand: De Title Tag en Meta Name […]

 3. 1 Catharina:

  Dank Neeltje, ben blij met dat soort reacties. Hoop dat je er iets aan hebt en zou het heel leuk vinden om te horen wat de resultaten zijn.

 4. 1 Deel 8 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand - Headers | Kletskous:

  […] In deel 1: Wie zijn je doelgroepen? In deel 2: Grijp je kansen In deel 3: Wat je niet hoeft te doen In deel 4: Het belang van goede Titels en Metatags In deel 5: Aanpassen van Titels en het belang van Keywords In deel 6: Meer over Keywords: hoe vind je de sleutelwoorden waarmee je doelgroep zoekt In deel 7: Puzzelen […]

 5. 1 P. van Hulsen:

  Nuttige info. Heb zelf ook een joomlawebsite en ben nog niet zo bedreven in het seo-gebeuren. Ga zo door!

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)