Deel 6 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand: Alweer Keywords…

Uit  oa.a. de vorige aflevering in deze serie, is al duidelijk geworden dat sleutelwoorden (keywords) belangrijk zijn om gevonden te worden door zoekmachines. Daarom ook vandaag nog maar eens aandacht hiervoor. Naast zelf creatief na te denken over keywords, de keyword tools te gebruiken en anderen te vragen naar hoe zij zouden zoeken naar je produkt , kun je ook op andere manieren op onderzoek gaan naar geschikte keywords voor je site. In deze aflevering, een voorbeeld.

Porbeer eens uit te zoeken waar gebruikers of potentiele gebruikers van je product of dienst zich op Internet bevinden en waar ze communiceren. Tegenwoordig wordt op Internet overal over gecommuniceerd, dus er is altijd wel iets te vinden.

Als praktijkvoorbeeld ga ik hiervoor even terug naar Mingos. Mingos levert o.a. computers met het Ubuntu Linux besturingssysteem. Een logische plek voor mij om op zoek te gaan naar gebruikers, is dan bijvoorbeeld het officiele Nederlandstalige Ubuntu forum. Op dit forum staat bijvoorbeeld  een uitgebreid topic waarin mensen reageren op de vraag waarom ze zijn overgestapt van Windows of Mac naar Ubuntu.

Nu hebben veel mensen nog nooit van Ubuntu gehoord, laat staan dat ze dit als serieus alternatief zien, maar de redenen en vooral de problemen die deze mensen op het forum van Ubuntu ertoe hebben gebracht om over te stappen, zijn waarschijnlijk dezelfde, als die waar onze potentiele doelgroep in geinteresseerd is of tegenaan loopt . Het zit er dan ook dik in, dat  deze mensen via zoekmachines op zoek gaan naar een oplossing van hun probleem.

Als ik dit onderwerp doorloop op de belangrijkste redenen die mensen noemen voor de overstap naar Ubuntu, zijn dat:

Positieve argumenten:

 • Ubuntu is sneller dan XP
 • PC doet nu wat ik wil en niet wat Microsoft denkt dat ik wil
 • Linux behandeld je als een gewoon mens wat zelfstandig kan denken
 • De vrijheid die Ubuntu en open source software bieden
 • Ubuntu draait nu al meer dan 1 jaar als een zonnetje( loopt niet vast geen virussen)
 • Linux is leuk en makkelijk: je moet leren anders te denken. ik hou er echt wel van, kan bijna zeggen dat ik er als mens van ben gegroeid en dat lukte niet met Windows.

Negatieve argumenten:

Problemen met betrekking tot de snelheid en het functioneren van Windows systemen en software:

 • PC werd steeds trager of:  "bij me windows werd alles steeds trager"
 • Veel tijd kwijt met onderhoud en opschonen van de computer
 • Virussen en Bugs
 • Blauwe schermen
 • Vastlopers
 • Windows meerdere keren per jaar moeten installeren
 • Vervelende popup schermen
 • Hoge systeemeisen Vista
 • Vreemde foutmeldingen en andere onverklaarbare zaken in XP
 • Paar keer per dag herstarten onder XP
 • Problemen met internettoegang door Norton of andere antivirus programma’s
 • De paperclip in Office springt op de meest vreemde momenten omhoog"
 • Drie dochters en vier computers geeft wel heel veel illegale software en ook heel veel gedoe met antivirus en firewalls

Zaken die te maken hebben met het bedrijf en het beleid van Microsoft:

 • Spam Microsoft via hotmail
 • Lang moeten wachten op updates
 • Overal voor moeten registreren
 • Windows Genuine Advantage (WGA) dat ongevraagd gegevens verzameld over gebruikers
 • Ergernis aan monopoliegedrag Microsoft
 • Opnieuw activeren Windows, na crash lukte niet meer door OEM licentie

Deze lijst biedt voor mij waardevolle informatie omdat  veel van deze zaken op dit moment niet op de site van Mingos terug komen.  Daarbij kijk ik dus niet alleen naar de inhoud van wat mensen zeggen maar ook naar de woorden die ze daarbij gebruiken omdat ze die dus waarschijnlijk ook voor zoeken gebruiken.  Gevolg daarvan is dat een groot deel van de potentiele doelgroep, de site en de producten daardoor nooit via een zoekmachine zal vinden. Zoals je ziet, heb ik de argumenten alvast ingedeeld in een aantal categorieen. Ik kan nu kijken of het mogelijk is om  een aantal geschikte combinaties van sleutelwoorden/keywords te formuleren en deze op een voor de klant  informatieve manier in de site te verwerken. Want zoals al eerder gezegd, je website moet in de eerste plaats interessant zijn voor je klanten maar ze moeten hem natuurlijk wel kunnen vinden.

Hoe pas je dit zelf toe?

Als deze benadering  je voor je eigen site ook een handige manier lijkt, maar je weet geen goede plek, type dan in een zoekmachine het onderwerp van je product in,  bepaalde aspecten ervan of problemen die je dienst produkt kunnen oplossen + forum. Gegarandeerd dat je interessante zaken tegen komt!

8 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Deel 8 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand - Headers | Kletskous:

  […] In deel 1: Wie zijn je doelgroepen? In deel 2: Grijp je kansen In deel 3: Wat je niet hoeft te doen In deel 4: Het belang van goede Titels en Metatags In deel 5: Aanpassen van Titels en het belang van Keywords In deel 6: Meer over Keywords: hoe vind je de sleutelwoorden waarmee je doelgroep zoekt In deel 7: Puzzelen […]

 2. 1 Deel 19 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Afsluiting en aanbod gratis Website met SEO | Kletskous:

  […] Alweer Keywords […]

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)