Deel 11 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand – Links

Om goed te scoren in zoekmachines is het hebben van links naar je website op die van anderen van belangrijke invloed. Zoekmachines gaan ervan uit dat als andere sites naar die van jou linken, je site wel van enig belang zal zijn.

Niet alleen het aantal links is belangrijk maar vooral  de "ranking" van de site die naar je linkt. ten opzichte van je eigen ranking. Zoekmachines werken met een soort waarderingssysteem voor websites, waarbij de waarde o.a. wordt bepaald door de inhoud, links van andere sites, ouderdom van de site, updates van de site, etc. De ranking gaat van 0 naar maximaal 10. Links schijnen binnen dit systeem een belangrijk gegeven te zijn voor het bepalen van deze waarde. . Voor Firefox bestaan meerdere plug-ins waarmee je kunt zien wat de pagerank is van een site. De ene geeft wat uitgebreidere informatie dan de ander.

Als je geen Firefox hebt, kun je het  hier downloaden of als je dat om duistere redenen  niet wilt, de Google Toolbar downloaden of een online pagerank checker raadplagen, zoals bijvoorbeeld deze.

Sites vinden die naar je willen linken:

Voor veel onderwerpen zijn op internet verzamelpagina’s te vinden waarbij je je website zou kunnen aanmelden. Probeer daarbij niet alleen links naar je hoofdpagina te krijgen maar ook naar je subpagina’s Een voorbeeld van een verzamelpagina zijn de dochterpagina’s van startpagina. Helaas heeft startpagina ingesteld dat de links aldaar niet door zoekmachines mogen worden geteld voor de pagerank. Dit doen ze omdat er heel veel links staan op de dochterpagina’s terwijl er minder vaak naar wordt teruggelinkt. Hierdoor zou hun eigen pagerank omlaag kunnen gaan ten opzichte van de pagina’s waarnaar ze linken.

Toch is aanmelden bij startpagina dochters nog steeds wel zinvol omdat ze je bezoekers kunnen opleveren. Veel startpagina dochters hebben redelijke bezoekersaantallen. Onderaan iedere pagina staat een bezoekerteller zodat je zelf kunt zien of het aanmelden de moeite waard is. Na startpagina zijn er heel veel kopieen verschenen, zoals bijvoorbeeld startkabel. Mijn ervaring is dat het amper zinvol is om je bij deze kloonen aan te melden omdat ze nauwelijks bezoekers opleveren.

Een andere bekende internationale verzamelpagina is DMOZ, een zogenaamde directory. Een link in DMOZ is belangrijk omdat veel zoekmachines gebruik maken van deze resultaten. Helaas is het meestal erg lastig om een vermelding te krijgen. DMOZ bestaat uit categorieen en deze worden bijgehouden door vrijwilligers en daarvan zijn er domweg te weinig.  Om het voorelkaar te krijgen zou je je zelf aan kunnen melden als beheerder. Dmoz vraagt daarbij wel een uitgebreide motivatie en dus niet alleen: ik wil mijn eigen site opnemen..

Directories zijn niet altijd gratis. Hier een overzicht van internationale directories, gerangschikt naar pagerank.
 

Werk samen met je concurrenten en/of zoek uit wie er naar hen linken.

Het klinkt misschien gek maar samenwerking met concurrenten kan prima werken. Zij hebben immers ook links nodig. Zo is Leren.nl een soort van concurrent van Cursusnetwerk  maar ik zie ze vooral als een partner om mee samen te werken. Zo link ik op Cursusnetwerk naar hun cursusaanbod en zij linken terug naar een aantal van onze cursssen. Daarnaast kan ik uitzoeken wie er allemaal linken naar leren.nl. Dit doe je door in Google in te typen: link:www.leren.nl. De resulataten laten dan zien wie er allemaal naar ze linken. Een handige tool hiervoor is ook de Firefox add-on Toggle Seo Information.

Linkfarms

Linkarms en FFA sites zijn sites die iedereen toestaan onbeperkt links toe te voegen. Vaak is de kwaliteit zeer matig dus het heeft niet veel zin om hieraan mee te doen. Er wordt ook wel beweerd dat een link op een linkfarm er toe kan leiden dat je eigen site wordt afgestraft en uit de zoekresultaten wordt verwijderd maar da geloof ik eigenlijk niet zo. Deze sites kunnen ook op eigen houtje je sites gaan toevoegen dus het lijkt me eigenlijk niet dat de zoekmachines jou gaan afstraffen voor iets waaraan je zelf mischien niks kan doen.

Teruglinken?

Veel sites zullen vragen of eisen dat ze een link naar hen op je site terug krijgen. Dit wordt reciprocal inking genoemd. Als je linkt naar een site met een lagere pagerank, kan dat dus nadelig voor je eigen positie in de zoekmachines zijn. Een site met een lage ranking hoeft helemaal geen slechte site te zijn, het kan bijvoorbeeld zijn dat de site nog niet zo lang bestaat en het duurt een tijdje voordat sites uberhaupt een pagerank krijgen. Ik let vooral op of een site goede informatie biedt voor mijn bezoekers en besluit op basis daarvan of ik naar ze wil linken.

Nofollow

De nofollow tag is eigenlijk door de zoekmachines ingesteld om spammers tegen te gaan, bijvoorbeeld in de reacties op weblogs. Veel mensen gingen reageren op weblogs en dumpten in de reactie dan een link naar een of andere spamsite. Nu kun je in je weblog dus instellen dat alle uitgaande links op nofollow komen te staan. Ik heb dat zelf overigens niet gedaan omdat ik ik via een goed spamfilter eigenlijk nooit last heb van dit soort reacties. Ze zijn er dus wel maar ze worden tegengehouden.

Maar nu wordt de nofollow tag dus ook veel toegepast om te voorkomen dat een uitgaande link op je site wordt meegeteld voor je pagerank. Tsja, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hiervan moet denken en of ik het zelf wil gebruiken voor bepaalde links. Als ik een site goed genoeg vind om naar te linken vind ik eigenlijk dat de eigenaar daarvan ook verdient dat dat meeweegt voor zijn pagerank. Aan de andere kant moet het ook weer niet teveel ten koste gaan van je eigen pagerank. Deze afweging moet ieder maar voor zichzelf maken maar mocht je het willen doen, dan werkt het in ieder geval als volgt:

Normaal ziet een link In de html naar een site er zo uit:

<a href="http://www.mijnsite.com/pagina.html">Welkom op mijn site</a>

daar moet je dan van maken:

<a href="http://www.mijnsite.com/pagina.html"rel="nofollow">Welkom op mijn site</a>

Belangrijk:

Als je ooit de links van je pagina veranderd waar extern naar gelinkt wordt, bedenk dan wel dat deze links niet meer werken en dus ook niet meer meegeteld worden voor het bepalen van je pagerank. Hierdoor kan er dus een hoop weerk verloren gaan en verlies je bezoekers. Je kunt dit voorkoment met het aanmaken van een redirect, waardoor je dus de niet meer bestaande link laat doorverwijzen naar de nieuwe link. Hoe dit werkt, is voor mij hogere wiskunde  en dit soort zaken laat ik dan ook graag aan mijn prive webdesigner over, maar misschien wil iemand anders daar nog een licht op schijnen.

15 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Hummerbie:

  Nog een Tip:

  Zorg dat je uitgaande links ook naar sites gaan die betrekking hebben op je onderwerp en liefst al gezien worden als een “Autoriteit” op dat gebied.

  Voor SEO bijvoorbeeld de Blog van Matt Cutts, Gaat je site over on-linen marketing, dan kun je shoemoney nemen… je weet zelf het beste wie in je vakgebied goed bekend staan.

 2. 1 Catharina:

  Dank, waardevolle aanvulling. Ben trouwens wel nieuwsgierig naar waarom ik niet bij jou kan reageren..

 3. 1 Hummerbie:

  Net gecontroleerd, zou nu weer moeten werken…

 4. 1 Werner:

  Hoi kletskous

  Leuk stukkie. En de maand is nog maar halverwege, benieuwd wat er allemaal nog meer komt! Hoewel pagerank-optimalisatie typisch een onderwerp is wat me eigenlijk koud laat, vind ik het toch interessant om te lezen hoe dat wereldje in elkaar steekt. Maarreh… sinds wanneer strooi jij met HTML?

 5. 1 Catharina:

  Ik ben ook benieuwd naar wat er allemaal nog komt.. ’t is inderdaad een hele wetenschap. En ja, dat gaat wel wat ver he? Ik met html aan het klooien.. ‘ tis bijna net zo erg als de terminal in Linux. Je snapt wel dat ik dat soort acties zo beperkt mogelijk houd, maar zelfs ik, ontkom er soms niet aan.

 6. 1 Catharina:

  Nou Herbert, het kan zijn dat ik kippig word maar ik zie het niet hoor.. Denk je dat ik ook moet gaan bumpzeeen?

 7. 1 Hummerbie:

  Probeer het… Maar ja, je hebt ook geen BlogLog..

  Laten we het maar een SEO/SEM Members site noemen, RSS Feeds over deze onderwerpen.
  Meer een soort DIGG en Technorati voor Zoekmachine Optimalisatie Addicts onder elkaar.

  Op dit moment is alleen mijn blog http://blog.design-cars.com geaccepteerd, Itmentor en Pathos wachten nog op een review ūüėź

  Maar met namen als Shoemoney, Andy Beard, Perkoch van Pandia, dat zijn niet de minste namen als het om SEO gaat.
  Dan ook nog eens Loren Baker en Carsten Cumbrowski van Search Engine Journal en Lee Odden van TopRankBlog.com (houd van goede Whiskey trouwens..)

  Tja, dan ben je toch wel op de goed plaats denk ik dan maar…..

 8. 1 De Magie van een .htaccess bestand | Zoekmachine Optimalisatie voor Joomla:

  […] Het leek me¬†wel een aardig idee om naar aanleiding van de Zoekmachine Optimalisatie maand deel 11 van Kletskous via een post¬†wat uitleg te geven over .htaccess en 301 Redirects¬†¬† […]

 9. 1 Deel 19 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Afsluiting en aanbod gratis Website met SEO | Kletskous:

  […] Links […]

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)