Nederlanders verslaafd aan Windows

Vandaag is het vrijdag dus vind ik dat ik wel een dagje mag spijbelen van de zoekmachine optimalisatie maand en daar is ook alle aanleiding toe. Bovendien scoort mijn blog het hoogst op zoekwoorden die met  Windows te maken hebben, dus voor mijn eigen optimalisatie, is het een goede zaak om het er maar vaak over te hebben 

Wat wil nu het geval: de motie Vendrik

In 2002 heeft de Tweede Kamer unaniem een motie aangenomen waarin werd bepaald dat uiterlijk in 2006 alle software van overheidsdiensten en andere openbare instellingen in 2006 moest voldoen aan open standaarden. In de praktijk is hier vrijwel niks van terecht gekomen. Nu heb ik jarenlang staatsrecht gestudeerd en daar heb ik altijd geleerd dat de Volksvertegenwoordiging het in Nederland uiteindelijk voor het zeggen heeft. Maar dat is ook alweer wat jaren geleden dus misschien is er in die tijd iets veranderd…

Gevolgen  van het negeren van vrije en open source  software zijn,  dat Nederland jaarlijks zo’n vijf miljard euro verknoeit aan vooral Microsoft licenties en inmiddels flink achter loopt op landen als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Zweden en Turkije. Deze week heeft kamerlid Kees Vendrik zijn oude koe dan ook maar weer eens uit de sloot gehaald en heeft de Tweede Kamer op nieuw gediscussieerd over dit onderwerp. Gevolg is nu dat de staatssecretaris nog voor prinsjesdag met een plan van aanpak zal komen..

Verslaafd aan Windows?

In dit artikel in Trouw wordt de conclusie getrokken dat Nederland verslaafd is aan Windows. Deze conclusie deel ik, maar daarnaast, denk ik dat gemakzucht ook een rol speelt. Kennelijk kunnen de overheden zich het hier nog steeds permitteren om zoveel geld over de balk te smijten  Ter vergelijking:  ook een heroineverslaafde die zijn verslaving goed kan betalen, zal niet snel geneigd zijn om maar eens te gaan afkicken.

Nu is bij het afkicken van een verslaving meestal de eerste stap, het erkennen dat men een probleem heeft en het is voor mij maar de vraag of dit besef al is doorgedrongen. Dit geldt net zo goed voor de overheid als voor een groot deel van de samenleving. Geld is kennelijk voor de overheid geen probleem en  particulieren scoren Windows Vista wel op de zwarte markt. Met de afhankelijkheid van Microsoft en het herhaaldelijk misbruik van de monopolistische positie door het bedrijf, lijken veel mensen ook niet te zitten.

Afkicken van Windows is mogelijk

Toch is er nog wel hoop, want wat ook meespeelt is de onwetendheid bij veel mensen dat er een alternatief is. Heroinegebruikers hebben dat in de vorm van methadon maar dat schijnt  maar een slap aftreksel te zijn en leidt bovendien alleen maar tot een alternatieve verslaving. Linux en andere open source software, de alternatieven voor Windows en andere gesloten software, zijn op veel onderdelen beter, ontwikkelen sneller en leiden niet tot een nieuwe afhankelijkheid maar tot onafhankelijkheid en vrijheid van keuze.

Microsoft weet dit natuurlijk ook wel en ziet de de internationale ontwikkelingen met angstg en beven tegemoet.  Ze schijnen nu zelfs een video aan het ontwikkelen te zijn, die bedoeld is voor de distributeurs van Windows. Hierin worden de Linux gebruikers ingedeeld in verschillende categorieen en wordt geprobeerd de leveranciers te wapenen met argumenten om deze Linux gebruikers weer tot het Windows kamp te bekeren. De video stond eerst bij Microsoft online maar ze hebben hem, nadat deze her en der belachelijk werd gemaakt, wijselijk maar weer weggehaald. De video: "Winning against Linux The Smart Way" is nu hier te bewonderen.

Beginnen met het Afkick programma

Mensen die nu toch zin hebben gekregen om een begin te maken met een afkickprogramma, kan ik van harte aanraden deze lijst van open source programma’s eens te bekijken en uit te proberen. Natuurlijk draaien deze allemaal ook onder Windows,  zodat ontwenningsverschijnselen volledig uitblijven.

23 maart 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Werner:

  Heel goed stukkie. Die motie uit 2002 is nieuw voor me. Helaas wordt ie bij lange na niet gehaald. En wie kun je daar dan op aanspreken? Mijn naam is Haas.
  Vannacht probeerde ik op Grasmat Jeta er weer ‘ns van te overtuigen dat ie met SuSe moest ophouden. Ze liggen immers in bed met Bill Gates en Steve Balmer. Hij ziet het als een infiltratie binnen Microsoft en is niet bang dat het vrije-software-gedachtengoed zal worden aangetast. Ik wel, want ik vertrouw het voor geen meter. Tegen Jeta’s argumenten kan ik weinig inbrengen, maar het stinkt gewoon. Misschien dat jij je licht er eens op kan laten schijnen. Voorlopig roep ik: Weg met SUSE! En dat doet pijn want ik heb altijd een zwak voor SuSe gehouden. Mijn allereerste distro was een SUSE (de 8.0 om precies te zijn).
  Andere distro’s die ik door de jaren heen gebruikt heb, heb ik toevallig gisteren allemaal weggegooid. Verschillende Mandrake’s, Mandriva, Debian, Red Hat, Mepis en op een blauwe maandag nog een FreeBSD. Allemaal in de vuilnisbak, maar SUSE 8.0 heb ik gehouden. Nou, ik houd er maar mee op voordat ik ga huilen.

 2. 1 Catharina:

  Dank voor je compliment! Tsja, ik vindt dat geklef van Novell ook wat eng maar weet ook niet echt wat ik ervan moet denken. Gelukkig heb ik zelf nooit veel met Suse gehad, dus wat dat betreft raakt het mij niet echt. Ze hebben ook zo’n raar beest.. Mandrake vond ik dan wel weer ok maar Ubuntu bevalt me het beste, ik denk omdat het op Debian is gebasseerd en natuurlijk door hun bedrijfsfilosofie. Wij gaan vanavond bij Jos en Ko voetbal kijken, kom je ook?

 3. 1 Werner:

  Zit er helaas niet in. Ik zit vanavond bij het verjaardagsfeestje van Bob.
  En die wedstrijd komt me wel goed uit, dan blijven ze tenminste niet plakken vanavond en kan ik vroeg naar huis. (Voor de lezers: ik werk bij een voetbalclub, en vanavond wilt iedereen op tijd thuis zijn om te kunnen kijken.)

 4. 1 Jos:

  Een verslaving aan Windows is prima te doorbreken. Stap eens over op b.v. Ubuntu Linux en ervaar de kracht van Open Source in optima forma. Je kan dan voor de moeilijke momenten best nog wel een keer Windows opstarten in VMWarePlayer om het genot van reboot en virusscanners te ervaren. šŸ˜‰ Leuke website overigens heb je hier!

 5. 1 Deel 16 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Social Bookmarking | Kletskous:

  […] Contact « Nederlanders verslaafd aan Windows […]

 6. 1 Catharina:

  Ja Jos, ik weet het want ik ben al lang afgekickt maar de meeste mensen kijken je met grote ogen aan, wanneer je alleen al het woord Ubuntu in de mond neemt.. Zelfs mijn eigen broer, die toch redelijk wat computer (lees Windows-)ervaring heeft, vraagt mij dan of je daar ook mee het internet op kunt… en open source vindt hij “iets alternatieverigs…”.

 7. 1 Jos:

  Die reactie is ook bij mij bekend. Hoe goed een linux distributie ook kan functioneren, het ‘gewone volk’ zegt het helemaal niets. Ik probeer daarom het ware woord te verkondigen op digiplace. Heeft vast iets te maken met mijn katholieke opvoeding van lang geleden. šŸ™‚ Maar heel soms denk ik ook wel eens..ach..’laat ze maar’. Het voelt toch best wel plezierig om -spreekwoordelijk gezien- in een splinternieuwe rode Ferrari rond te rijden en links en rechts gewone fordjes in te halen. Niet dan? ;-))

 8. 1 Catharina:

  šŸ™‚ ja, en dan nog een gratis rode Ferrari ook, terwijl ze bereid zijn te betalen voor die suffe fordjes, het voorkomen van storingen en de reparaties van de mankementen.. maar ja, ik ben behept met een rode opvoeding, dus daar zal het psychologish ongetwijfeld ook op terug te voeren zijn..

 9. 1 Virussen en spyware zijn nergens voor nodig | Kletskous:

  […] Niet overtuigd of nog te verslaafd aan Windows, start dan eerst met dit gratis afkickprogramma. […]

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)