Deel 16 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand – Social Bookmarking

Social Bookmarking is een manier om je favoriete links (bookmarks) online op te slaan en te delen met anderen. Na aanmelding van een site bij een social bookmarking site, kunnen anderen een stem op je link uitbrengen en de populairste komen uiteindelijk op de voorpagina te staan. Social bookmarking sites zijn eigenlijk ook een soort democratische zoekmachines omdat ze door de gebruikers zelf worden samengesteld.

Mocht het je lukken om je website op de voorpagina te krijgen, dan kan dat een behoorlijke bezoekersexplosie opleveren. Als je inhoud voor anderen interessant is, kan het zijn dat andere webmasters uit zichzelf een link naar jouw site gaan opnemen op hun website of weblog.

Het is overigens niet de bedoeling dat je vooral en uitsluitend je eigen sites aanmeldt bij de social bookmarking sites omdat het dan als “spammen” gezien wordt.

Social Bookmarking sites zijn er in vele soorten en maten maar de meeste zijn engelstalig. Hieronder een overzicht van de belangrijkste internationale social bookmarking sites.

 1. Digg
 2. Del.icio.us
 3. StumbleUpon
 4. Technorati (voor weblogs)
 5. Reddit
 6. Squidoo
 7. Furl
 8. BlinkList
 9. Blogmarks.net
 10. Magnolia
 11. Simpy
 12. Spurl
 13. BlinkBits
 14. Shadows
 15. Raw Sugar
 16. Yahoo MyWeb
 17. Flickr (voor foto’s)
 18. You Tube (voor video’s)

Ik heb deze zelf niet allemaal uitgeprobeerd maar houd hetmeestal bij mijn persoonlijke favorieten, Stumbleupon voor websites en Technorati voor weblogs. Stumble Upon vind ik overigens vooral een leuke manier om zelf nieuwe sites te ontdekken.

Als je wilt weten wat het resultaat is van al dit gebookmark, kun je je site invoeren bij de Social Meter.

Voor wat betreft de Nederlandse sites is de keus wat minder maar er zijn wel een paar leuke initiatieven. Zelf gebruik ik:
Watvindenwij en sinds vandaag ook: Ekudos, zodat je nu onderaan al mijn posts een linkje zit naar “Plaats op Ekudos”. Ekudos is alleen voor weblogs. Mijn vorige post over Windows verslaving heeft nu al vier kudo’s en is daarmee al bijna populair op Ekudos (subtiele hint..).

Om anderen de gelegenheid te geven jouw sites aan te melden bij social bookmarkingsites, moet je bepaalde html code op je site zetten, die je na aanmelding aangeboden krijgt. Voor WordPress en Joomla zijn daar handige plugins voor, zodat je het niet voor iedere social bookmarking site opnieuw hoeft te doen. Als je deze niet gebruikt, kun je de code ophalen na aanmelding bij het sociaal netwerk en op je site plaatsen.

26 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

 1. 1 Deel 19 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Afsluiting en aanbod gratis Website met SEO | Kletskous:

  […] Social Bookmarking […]

 2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)