Wie weet komt het nog goed met de wereld..

Gisteren een onverwachts hoogtepunt in mijn bestaan . ’s Middags belde namelijk  een van mijn broers met de mededeling: "mijn computer doet niks meer", nadat hij Windows XP opnieuw had geinstalleerd. Vista had hij ook al geprobeerd maar die bleek niet overweg te kunnen met een groot deel van zijn hardware.

Mijn broer en ik voeren al maanden verhitte discussies over Windows en Linux. Broer is al vanaf Windows 95 intensief in de weer met dat systeem en heeft de kast vol staan met dikke boeken, die hij voornamelijk gebruikte om problemen op te lossen. Vroeger kwam hij mij ook regelmatig te hulp als mijn systeem voor de zoveelste keer onbruikbaar was geraakt.

Broer kon amper geloven dat je met een gratis systeem als Ubuntu ook echt het internet op kon, laat staan dat je kon telebankieren en rekenbladen kunt maken. Als ik zei dat hij er alles mee kon doen wat hij nu ook doet, werd dat ongelovig terzijde geschoven, daarbij van harte gesteund door zijn tweelingbroer. Maar op een gegeven moment raakte ik toch een gevoelige snaar: ik wees hem namelijk  op zijn socialistische principes in relatie tot open source en closed software en daar bleek hij toch vatbaar voor.

Hij pruttelde toen nog wat over dat Bill en Melinda zoveel aan liefdadigheid doen maar toen wij hem erop wezen, dat dit hun vooral belastingechnisch erg goed uit komt, sloeg zijn geloof toch wat aan het wankelen. En gisteren stond hij dus ineens voor de deur met de pc met de mededeling dat Windows er wel af kon en Ubuntu erop. Sterker nog, Ubuntu moest eigenlijk ook maar zo snel mogelijk op de pc van zijn vriendin worden geinstalleerd.

Ik ben benieuwd hoe het zal verlopen maar daar heb ik alle vertrouwen in. In de tijd dat mijn partner zijn computer installeerde, heb ik hem wat uitleg gegeven en hij werd al enthousiaster. Vooral over de manier waarop nieuwe programma’s kunnen worden geinstalleerd en het feit dat je met een enkele kopie van je homefolder eigenlijk al een volledige backup hebt van je documenten en je instellingen. De dikke boeken kunnen dus nu naar de rommelmarkt en daarvoor in de plaats heeft hij maar meteen een abonnement op het Linux Magazine aangeschaft.

Nu de andere broer nog. Hij denkt dat Linux iets is voor een stelletje alternatievelingen… Bij hem moet ik het dus niet  hebben van de ideologische argumentatie maar er zijn natuurlijk ook genoeg rationele argumenten om voor Linux te kiezen. Bovendien, nu  het ene schaap over de dam is, zal  het met het andere ook wel goed komen en wie weet nog met een groot deel van de wereld..

14 mei 2007     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Werner:

  Goedzo, Jan Bettel is om! Weer een zieltje gewonnen. En meteen maar alles eraf, ook bij z’n vrouw, dat noem ik nog ‘ns ’n duik in het diepe! Heb je hem trouwens verteld dat Mark Shuttleworth ook niet bepaald streng in de leer is qua socialistische principe’s? Plezierreisjes met een Russische Space Shuttle enzo. Nu de andere broer nog… Keep up the good work!

 2. 1 Erno Hannink:

  LOL. Echt goed zeg.
  Note: de Google AdSense ‘praat’ nu alleen maar over XP boven dit artikel.

 3. 1 jelco:

  Gefeliciteerd mem dat je deze heftige Bettel šŸ˜› hebt gewonnen! Persoonlijk had ik gedacht dat dit op een familie drama uitdraaide en dat jullie uiteindelijk bij het tv prgramma “het spijt me” uitkwamen, maar het blijkt dus allemaal weer heel erg mee te vallen.
  succes verder
  Groeten je zoon

 4. 1 Vincent:

  Wat een geweldig succesverhaal zeg šŸ˜€

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)