Pleit voor een refererendum voor het terugdraaien van privatisering van nutsbedrijven en een grondwettelijk verbod op callcentra

Een tijd of wat geleden kregen wij de UPC digital media box ongevraagd thuis bezorgd. Uit nieuwsgierigheid toch maar eens aangesloten, maar het bleek geen succes. De extra zenders waren voor ons nauwelijks interessant en bovendien werkte onze afstandsbediening amper meer en teletekst ook niet. Nu stond er in de brief die we bij aflevering kregen, dat we het ding gratis drie maanden konden uitproberen en het daarna weer konden terug sturen of laten ophalen

Drie maanden zijn tegenwoordig zo voorbij, dus op een gegeven moment maar eens naar UPC gebeld of ze het ding weer konden ophalen."Nee, mevrouw, dat doen wij alleen bij mensen die dusdanig oud of gehandicapt zijn, dat ze het ding echt zelf niet terug naar het postkantoor kunnen brengen.. Oh, kunt u mij dan de doos sturen om het apparaat terug te sturen?"

"Hebt u de originele doos nog, mevrouw?". "Ja hoor".
"Oh, dan kunt u het apparaat zo in de doos terug naar het postkantoor brengen en hem kosteloos terug laten sturen".

Zo gezegd, zo gedaan.. Op naar het postkantoor met de originele doos. Daar aangekomen:
"Waar moet het naar toe, mevrouw?". "Ehh.., naar UPC". "Ja, en wat is het adres?". Ehh…, ze zeiden dat ik de doos gewoon hier naar toe kon brengen.. Op dat moment kwam een behulpzame manager toegesneld en die zei dat hij nog zo’n doos had staan en dus het adres wel even kon opzoeken.

Dat was op 25 mei en gisteren  kregen we ineens een pakket van UPC, met een terugstuur doos en uitleg… In de ongedateerde  brief stond ook dat het apparaat binnen een maand na ontvangst van het retourpakket,  weer bij UPC moest zijn, zo niet, dan moeten wij een bedrag van tussen de € 150,– en € 315,– betalen. Enigszins verontrust bezochten wij toch maar eens de website van TNT om te kijken hoe het stond met de aflevering van het pakket.

Na een halfuur zoeken op de site, vonden we via de sitemap, de pagina waar  je dit kunt nagaan.. Na het intypen van het nummer, crashte de site acuut. Na een half uur nog maar eens geprobeerd. Bij de gegevens stond dat het pakket zich nog in de sorteringsfase bevond.. TNT dan maar eens gebeld. Daar kreeg ik een mevrouw aan de telefoon die deze stand van zaken bevestigde.

"Mevrouw, we gaan u een opvraagformulier op sturen en dat moet u dan invullen, met een kopie van uw afleveringsbewijs en dan gaan we uitzoeken hoe het zit".

"Hoezo, een opvraag formulier? Ik vraag het u toch al? Kunt u niet gewoon nakijken hoe het zit en het pakketje moet gewoon naar UPC". "Nee, mevrouw wij krijgen tienduizenden pakjes per dag en dat kunnen wij zo echt niet nagaan.. Daarvoor moeten wij de barcode scannen. Kan ik u nog ergens anders mee van dienst zijn?"

"NEE, u kunt me nergens anders mee van dienst zijn".

Verbeeld ik dit me nu of is het tegenwoordig al  bijzonder dat er iets goed gaat bij dit soort bedrijven, laat staan dat er een fatsoenlijke service wordt geboden. Ze vragen altijd wel beleefd of ze nog iets anders voor je kunnen doen, maar het oorspronkelijke probleem wordt naar jou verschoven. Wat mij vooral ergert is dat ik als klant weer veel tijd en zelfs kosten moet maken om om alles uit te zoeken, overal achteraan te bellen en te bewijzen.

Waarom het zo vaak mis gaat, weet ik eigenlijk niet precies. Wel weet ik dat het vroeger toen alles nog in overheidshanden was, een stuk beter geregeld was. Ik kan me tenminste niet herinneren mijn ouders ooit in de stress te hebben gezien over dit soort dingen, laat staan dat het onderwerpen waren voor verjaardagsfeestjes.  Nu is vrijwel alles wat van belang is voor het draaiende houden van het land geprivatiseerd en in handen van bedrijven, voor wie niet hun taak en verantwoordelijkheid,  maar het maken van winst de eerste doelstelling is.

Een van de belangrijkste oorzaken van het ontbreken van service is denk ik,  het ontstaan van de callcentres, waar mensen zitten die met het oorspronkelijke bedrijf niks van doen hebben, geen bevoegdheden hebben en geen binding met het bedrijf. Deze mensen dienen als pispaaltjes voor het bedrijf en alleen de mensen met een olifantshuid houden het er langer vol, dan een paar maanden. Deze mensen roepen terecht dat zij er niks aan kunnen doen maar als klant wil je iemand spreken die er wel iets aan kan doen of die je in ieder geval het gevoel geeft dat hij of zij zich er verantwoordelijk voor voelt.

De vraag is hoe dit ooit weer goed kan komen. Misschien is het tijd voor een referendum over het terugdraaien van de privatisering van nutsbedrijven en over een grondwettelijk verbod op callcentra? Wat denken jullie ervan?

6 juni 2007     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 marc:

  Joep van Lieshout noemde medewerkers van callcentra “moderne slaven” en in de Tegenlicht documentaire http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/9321078/items/9329549/
  wordt duidelijk gemaakt dat het aardig die kant opgaat. Deze aflevering toont ook aan dat het raar zou zijn alleen onze eigen achtertuin schoon te vegen.
  Grondwettelijk verbieden klinkt daadkrachtig maar je kunt je afvragen wat je daarmee opschiet. Het is simpelweg geen nationale kwestie. Over het terugdraaien van de privatisering van nutsbedrijven; Helemaal voor!! Zowel voor vervoer als voor gezondheidszorg.

 2. 1 Werner:

  AAARRGH!! Die UPC mediabox!! Praat me er niet van! Hier staat er al jaren eentje ongebruikt…
  ‘Alstublieft meneer, de UPC mediabox! Wilt U hier even tekenen voor ontvangst?’
  ‘Uhhhh…? Watte…?’
  ‘De Upc mediabox, meneer. Daar heeft U onlangs bericht over ontvangen. Wilt U hier even tekenen voor ontvangst?’
  ‘Maar ik wil dat ding helemaal niet!’
  ‘U kunt hem gratis uitproberen. Als U hier even tekent voor ontvangst?’
  ‘Maar is dat ding dan mijn eigendom? En loop ik niet het risico dat UPC het terugvordert en vervolgens mij aansprakelijk stelt omdat het ding kapot zou zijn?’
  ‘Absoluut niet. Het ding is van U!’
  Met trillende handen tekende ik en stond verdwaasd met een UPC mediabox in mijn handen.
  Twee tegenvallers: het ding bromde erg hard. En in de kleine lettertjes stond duidelijk dat het ding toch eigendom van UPC was en bleef.
  ‘Goedenmiddag, U spreekt met de klantenservice van UPC. Waar kan ik U mee van dienst zijn?’
  (Wat zegt U, dat kan niet waar zijn?? U heeft gelijk. Om niet al te veel af te dwalen en het verhaal zo positief mogelijk te houden heb ik de details over de computers die ik aan de lijn kreeg, het vele doorverbinden en het lange wachten overgeslagen.)
  ‘Met Moller spreekt U. Gisteren is hier een UPC mediabox bezorgd. Ik ging ervan uit dat die van mij zou zijn, maar nu blijkt dat het ding dus toch eigendom van UPC blijft. Wat gaat het mij kosten als dat ding kapot gaat?’
  ‘Dat moet ik even voor U navragen …. Helemaal niets meneer! Als ie kapot gaat kunt U hem inleveren en bezorgen wij U gratis een nieuwe.’
  ‘Ook als ik ‘m van 10 hoog naar beneden gesodemieterd heb?’
  ‘Momentje meneer… … Dat zou U dan 150 Euro kosten.’
  ‘Mooi, wanneer kunt U dan ding dan weer bij me komen ophalen?’
  ‘Mag ik U vragen waarom, meneer?’
  ‘Ik heb in het verleden een heleboel last gehad met UPC-apperaten die mij ‘in bruikleen gegeven’ werden. Ik wil enkel nog zo’n apperaat in huis als ik hem kan opendraaien en erin kan zeiken zonder dat ik daarover aan iemand verantwoording verschuldigd ben, en dat is met deze Mediabox niet bepaald het geval, is het wel?’
  ‘Eh… nee, dat is inderdaad niet het geval’
  ‘Inderdaad, en daarom wil ik dat jullie dat ding zo spoedig mogelijk weer komen ophalen. Hoe kan dat geregeld worden?’
  ‘Ik verbind U even door, ogenblikje’

  En zo staat hier nu dus al een paar jaar een UPC mediabox te rotten…

  En wat betreft het verbieden van callcentra: dat zou ik niet willen, en jij zelf natuurlijk ook niet. Positiever sta ik tegenover het deprivatiseren van het openbaar vervoer, de gezondheidszorg en de energiebedrijven. Gewoon onteigenen. Net Als Chavez in Venezuela: Weg met die Amerikaanse oliemaatschappijen, die er zowel met de olie als met de poen vandoor gaan. Al kan ik me maar moeilijk voorstellen dat hem dat echt gaat lukken.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)