Een gratis webwinkel – goedkoop of uiteindelijk toch duurkoop?

Google eens op gratis webwinkel en je krijgt maar liefst 144.000 resultaten. Bij een aantal van deze resultaten is het ook echt mogelijk om gratis een webwinkel op te zetten. Toch zitten er, zoals vaak bij gratis, wel een aantal addertjes onder het gras. Ik zet hier een aantal mogelijkheden en voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

Het kost niks; zonder kosten is het mogelijk om op Internet een gratis winkel te starten
Het is eenvoudig: de aanbieders hebben al een format waarmee je simpel wat teksten en foto’s kunt uploaden en ook de zijn meestal diverse betalingsmogelijkheden, zoals Ideal en Creditcard al ingebouwd

Nadelen:

 • Je krijgt geen eigen domeinnaam maar een subdomein: Een subdomein komt niet erg professioneel over en veel mensen stappen dan ook later over naar een eigen domein. Het grote nadeel daarvan is dat veel moeite die je tot dan toe hebt gestoken in het promoten en de naamsbekendheid van je webwinkel, verloren is. Omdat de link naar je webwinkel veranderd, keldert je site in de zoekresultaten van Google en links op andere pagina’s verwijzen niet meer naar je webwinkel maar naar het oude subdomein.
 • Er is meestal een beperking aan het aantal artikelen. Dit hoeft geen groot nadeel te zijn, zeker omdat de meeste mensen starten met een beperkt assortiment.
 • Je krijgt geen e-mail adres wat gekoppeld is aan je winkel; ook dit komt minder professioneel over bij de klant.
 • Je zit vast aan een bepaalde lay-out en kunt dus niet bepalen hoe je winkel er precies uit komt te zien.
 • Er staat vaak reclame op je webwinkel.

Een paar voorbeelden van gratis webwinkels:

Mijnwebwinkel.nl

Mijnwebwinkel heeft een gratis abonnement en een professional abonnement van € 19,– per maand. Bij het gratis abonnement geldt een beperking van 50 artikelen. Op je webwinkel komen advertenties te staan van Google Adsense. Zelf verdien je daar niks aan maar mijnwebwinkel natuurlijk wel. Je krijgt geen statistieken, dus weet je niet hoeveel bezoekers je winkel trekt, waar ze vandaan komen etc. Ook kun je geen afbeeldingen in je teksten laten zien. Telefonische ondersteuning wordt niet geboden.

Bij het betaalde abonnement worden deze functies allemaal wel geboden.

Gratiswinkel.nu

Gratiswinkel.nu heeft maar liefst vijf abonnementsvormen, varierend van € 0,– tot € 50,– per maand. Bij het gratis abonnement mogen 30 produkten worden aangeboden. Op je webwinkel komen banners te staan van derden, waarmee gratiswinkel.nu geld verdient. In tegenstelling tot mijnwebwinkel.nl is er wel een 24 uurs helpdesk beschikbaar.

Conclusie:

Het is dus mogelijk om gratis een webwinkel op te zetten maar er kleven toch behoorlijk  wat nadelen aan. Om de nadelen op te heffen, zul je al  moeten kiezen voor een betaald abonnement en daarvan lopen de kosten al snel op tot enkele honderden euro’s per jaar. Weeg dit van te voren goed af want eenmaal gestart bij een gratis aanbieder, is het lastig om nog over te stappen. Dit is natuurlijk ook het verdienmodel van de bedrijven die deze gratis mogelijkheden aanbieden.

Wat zijn de alternatieven?

Als je serieus een webwinkel wilt starten, kies dan in ieder geval vanaf het begin voor een eigen domeinnaam. Het registreren van een domeinnaam kost ca. € 10,– per jaar, dus voor de kosten hoef je het niet te laten.

Er is goede en gratis open source software beschikbaar voor het bouwen van een webwinkel. Een aantal opties zijn:

Joomla! in combinatie met Virtue Mart
Deze gebruiken wij zelf op Mingos en we zijn erg tevreden over de mogelijkheden en het gebruiksgemak.

OSCommerce

Hier zie je een voorbeeld van een demo shop, gemaakt met OS Commerce.

ZenCart

Hier een aantal voorbeelden van ZenCart webwinkels.

Een groot voordeel van deze oplossingen is dat je veel flexibeler en onafhankelijker bent . Het vergt wel enige tijd en technische kennis om met deze oplossingen te leren werken. Je kunt ook kiezen voor het laten bouwen van een webwinkel. Het  beheer kun je vervolgens eenvoudig zelf doen. Ook in zo’n geval is het slim om te kiezen voor een bedrijf wat werkt met een van deze open source oplossingen. Hiermee blijf je namelijk altijd onafhankelijk en kun je altijd over stappen naar een ander bedrijf of de hele ontwikkeling in de toekomst zelf overnemen. De kosten voor het laten bouwen kun je afzetten tegen de kosten die je anders zou maken met een betaald abonnement bij een van bovengenoemde aanbieders. Bij de open source oplossingen moet je naast de kosten voor het domein ook rekening houden met kosten voor hosting (ca. € 60,– op jaarbasis).

Meer over het starten van een Webwinkel op: internet-geld-verdienen.nl

Vervolg: In de herhaling een gratis webwinkel maar niet heus

8 juni 2007     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

80 reakties

 1. 1 Arie:

  De shop die ik tegenkwam op http://www.bvbmedia.nl bevalt me eerlijk gezegd stukken beter dan de hierboven genoemde.

  Zo professioneel heb ik nog niet eerder een gratis shop gezien.
  Zelf heb ik wel gekozen voor de optie die 29,95 per maand kost maar dat is uiteraard voor mij een keus en voor ieder ander ook.

 2. 1 Catharina:

  BVB media werkt gewoon met OS Commerce, een van de hier genoemde gratis alternatieven, waarbij ze dan wat extra’s bieden. Kan prima zijn maar is best een dure oplossing. Uiteindelijk ben je dan veel goedkoper uit met het het eventueel laten bouwen van een webshop met open source software. De gratis winkel van BVB voegt volgens mij weinig toe aan de hier al genoemde gratis mogelijkheden.

 3. 1 Arie:

  Ik ben met mijn site http://www.laptops4u.nl ingestroomd als gratis en heb daarna de wat duurdere optie genomen omdat ik vind dat een bedrijf professionele ondersteuning moet hebben.

  En uiteraard kijk ik ook naar collega’s in de handel zoals http://www.merkkleertjes.nl ; http://www.marktgigant.nl en de site die nu in ontwikkeling is http://badonline.rack2.bvb.vg/

  Deze jongens hebben een giga bedrijf met 13 personeelsleden en zijn dus echt niet bijgelovig. Ze hebben zelfs een zwarte kat geadopteerd 😉

  Je begint daar met GRATIS en naarmate je bedrijf groeit kun je steeds verder uitbreiden.

 4. 1 Catharina:

  Nou als je met gratis begint, krijg je geen eigen domeinnaam en dat betekent dus in de praktijk weer opnieuw beginnen.

 5. 1 Arie:

  Gratis beginnen is om te kijken f het systeem je bevalt
  Als je na een week nog geen 10 Euro voor een domeinnaam kunt missen moet je beter niet beginnen 😉

  Lijkt me logisch

 6. 1 Chris:

  Ik heb daar http://www.viverelavita.nl laten maken en ben heel tevreden.
  Was wel niet gratis maar 299,- is ook niet duur

 7. 1 Harry:

  Wij hebben voor onze webwinkel http://www.joliemaison.nl vanaf de start gekozen voor het product Shop 2 Date. Weliswaar niet gratis. Moet zeggen dat het ons goed bevalt. Je hebt ruime mogelijkheden om prodcuten te plaatsen onder een eigen domeinnaam.

 8. 1 elfriede:

  hoi hier een berichtje van een superleek met pjoeters
  zijn er ook manieren om een webwinkel te kopen/huren waar de onderhoud net zo makkelijk is als http://www.clubs.nl of de bekende hyves
  dus foto”s oploden vanuit je mappen en teksten in gewone taal neertypen
  ik kan wel werken met hyves en clubs red ik me ook al ,,foto”s op me msnpage lukt ook,,,nu ben ik op zoek naar een webwinkel die net zo simpel werkt dus zonder exel en dat ik foto”s op internet moet zetten ,,gewoon simpel vanuit mijn documenten in de pc kan werken

  oei voel me nu wel heel dom
  iemand die tips heeft?
  e mvg Elfriede

 9. 1 AD:

  Elfriede,

  Je zou eens moeten kijken op http://www.yavidesign.nl

  Die maken voor lage prijzen ”grote” sites.

  Gewoon even voorleggen wat je zoekt en ze helpen je verder.

  heb mijn site ook daar besteld en deze was betaalbaar en zeer snel online.

  Ad

 10. 1 Catharina:

  @ Elfriede: Yavidesign is zeker niet goedkoop. Bijna 300 euro voor een jaar hosting is zelfs duur. Een ander groot nadeel is dat je nooit bij ze weg kunt gaan omdat je vast zit aan hun CMS. Als je dan ontevreden bent, moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

  Het beheren van een webwinkel is niet moeilijk. Met Joomla en Virtue Mart kun je zelf simpel je teksten wijzigen en foto’s uploaden. Als je kiest voor bijvoorbeeld het laten bouwen bij Mingos http://www.mingos.nl ben je voor het bouwen tussen de € 500,– en € 1000,– kwijt en jaarlijks ongeveer € 60,– voor het hosten en dan ben je eigenaar van de winkel. Dat betekent dat je altijd kunt besluiten om de webwinkel elders te laten hosten of het ontwerp aan te laten passen door een andere webbouwer.

 11. 1 AD:

  Joomla is zeer beperkt
  Virtue Mart is ronduit het slechts geteste systeem.

  ga maar even op Google

  Mingos???
  Is van jou zeker?

 12. 1 Catharina:

  Jazeker is Mingos van ons, net als dit weblog en dat is geen geheim. Maar van wie ben jij en wat is je relatie met Arie en Chris en Yavie Design en BVB Media en Marktgigant?

  Even googelen op Joomla:

  http://www.winmag.nl/artikelen.php?action=OPEN&ACG=1&ID=2228

  en Virtue Mart:
  http://joomlacms-story.blogspot.com/2007/03/joomla-e-commerce-extension-virtuemart.html
  http://www.hotscripts.com/review/44982.html

 13. 1 simone:

  Arie en Bas werken samen,dus vandaar dat Arie zo voor bvb media is.

 14. 1 Catharina:

  Hoi Simone. Daar was ik inderdaad inmiddels ook achter en Ad en Chris horen volgens mij ook bij dezelfde clan of het zijn dezelfde personen. Alle reacties komen van dezelfde IP-adressen. Het zijn eigenlijk gewoon ordinaire spammers en ik heb ook overwogen om hun reacties te verwijderen. Maar misschien is het beter om ze hier als spammers te kijk laten staan want dan weten mensen dat in ieder geval.

 15. 1 Brocante:

  Wij hebben direct gekozen voor OsCommerce. OpenSource en een er is een zeer grote community aanwezig voor allerlei addons en diverse forums. De aanpasbaarheid van Oscommerce is erg groot en we hebben dan ook diverse uitbreidingen doorgevoerd voor ons webwinkel http://www.maisondelyon.nl.

 16. 1 Bas:

  Ik denk dat gratis niet altijd de juiste keuze is. Maar het alleen interessant is om de webwinkel uit te proberen. Het lijkt mij dat meer van deze bedrijven die dit aanbieden het doel hebben om de klant uit eindelijk naar een betaald pakket te krijgen. Als je Googlet zie je niet alleen http://www.mijnwinkel.nl maar b.v. ook http://www.biedmeer.nl die dit doen.

  Opzich een mooie manier om te functionaliteiten te testen en een eerste opzet te maken alvorens je verder gaat! Denk dat het trouwens wel belangrijk is om te kijken naar vooral grafische en doorgroei mogelijkheden.

  En als laatste.. vaak bij gratis webwinkels zitten banners. Lijkt me toch niet wenselijk op je eigen webwinkel?

 17. 1 Bas:

  http://www.manba.nl is ook met zencart gemaakt..zo professioneel kan het er ook uitzien!!!

 18. 1 Johannes:

  @Catharina, interessant artikel. Het is inderdaad indrukwekkend om te zien wat het aantal resultaten is op de zoekterm: “gratis webwinkel” Ik daarom ook een blog (gratis webwinkels) begonnen om voor me zelf en anderen de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten van de verschillende paketten. Reacties zijn welkom..!

 19. 1 Anita:

  Johannes, waar kan ik dat blog lezen?
  Ik ben nml zelf op zoek naar een gratsi webwinkel. Ik zat bij 12shop, maar daar moet ik nu weg omdat de gratis winkels nu een proeftijd hebben en eerst was het onbeperkt. Maar ze hebben me wat extra tijd gegeven om wat nieuws te zoeken. Nu kan ik eigenlijk niets vergelijkbaars vinden. Ik ben nu bij mijnwebwinkel bezig, die is op zich wel leuk, alleen mis ik de html.
  Ik hoop wat wijzer te worden uit je blog. groetjes.

 20. 1 Johannes:

  @ Anita: de meest recente beoordeling heeft betrekking op de webshop van “BiedMeer” http://www.gratiswebwinkels.nl/webwinkel-software/gratis-webwinkel-biedmeer/

  Ik hoop dat je een goede keuze kunt maken. En laat nog eens wat van je horen als je het juiste pakket hebt gevonden.

 21. 1 Sylvia:

  Jullie maken het wel moeilijk voor iemand die een eigen webwinkel wilt beginnen. Van alles wat ik gelezen heb, heb ik nog niet een idee welke provider mij het beste aanspreekt.

  Ik wel zelf een webwinkel beginnen. Heb mijn domeinnaan al laten registreren voor 5 jaar. Nu een nog een provider. I begin met eigen kapitaal dus houdt het beperkt.

  Wie kan mij nou vertellen welke provider is goed om mee te beginnen als je max. 150 per jaar wilt besteden aan webhosting.

 22. 1 Ralph:

  Ik denk dat je niet alleen moet kijken naar ”welke provider”
  Persoonlijk zou ik je een ”all inclusive” oplossing aanbevelen want als je een webshop hebt wil je jezelf uiteraard richten op ”verkopen” en niet op webshop troubles.

  Zelf heb ik mijn site http://www.internetbanden.nl besteld bij http://www.yavidesign.nl em ik heb eenmalig 750 betaald voor het design en betaal 299 per jaar voor hosting, backup (niet onbelangrijk als je eenmaal klanten hebt) en service (24/7)

  Maar uiteraard kun je ook bij diverse aanbieders starten met een gratis pakket (standaard design en reclame op je site)

  het is maar net wat je wilt en ik wens je veel wijsheid.

  Als je mij noemt bij yavi-design krijg je mijn commissie (ze geven bestaande klanten 200 retour als ze een prospect aanbrengen) van mij cadeau.

  Groet
  Ralph

 23. 1 Ralph:

  Trouwens als je hier kijkt zie je wat meer:
  http://www.marktgigant.nl/www/artikelinfo/marktgigant-webshop-actie-13993/marktgigant-webshop-actie.html

 24. 1 Catharina:

  @ Sylvia:
  Ik snap dat je er door in verwarring raakt maar Ralph, Arie, Chris en Ad werken waarschijnlijk allemaal bij BVB media en Yavi Design. Ze komen hier namelijk allemaal binnen vanaf hetzelfde IP-adres, maar gaan niet in op als ik ze vraag naar wat hun relatie met deze bedrijven is. . Wel duidelijk nu is dat Yavi Design € 200,– biedt voor het aanleveren van een nieuwe klant. Dat is veel, maar € 299,– voor een jaar hosting is dan ook belachelijk duur, dus ik zou er niet intrappen als ik jou was. Bovendien kun je nooit meer switchen zonder helemaal opnieuw te beginnen.

 25. 1 Ralph:

  Ralph werkt niet bij iemand.

  En sorry….Ik had niet in de gaten dat de eigenaar van deze website zelf handelt in wbsites en er dus alleen maar baat bij heeft om af te kraken.

  Verwijder aub mijn bijdrage en veel succes.

  Het is een leuke manier om je eigen toko overal tussen te plakken en mijn ervaringen met yavi-design zijn perfect.

  Van BVB Media heb ik nog nooit gehoord maar vergeef me deze tekortkoming.
  wat ze voor mij hebben gemaakt (http://www.internetbanden.n) spreekt denk ik voor zich.

  Kun jij dat ook maken voor die prijs Christina?
  Graag een eerlijk antwoord.
  Of KUN je dat uberhaupt maken?

 26. 1 Ralph:

  Sorry catharina dat ik je Christina noemde.
  😉

 27. 1 Catharina:

  Zoals ik al eerder heb gezegd verwijder ik jullie bijdragen bewust niet om aan te tonen wat jullie aan het doen zijn. Zoiets heet spammen, geloof ik. Jouw eerste twee reacties kwamen toevallig van hetzelfde IP-adres als eerdere reageerders (Arie, Chris, etc.). Nu reageer je ineens vanaf een ander adres, waarschijnlijk via een anonieme proxy, wat het allemaal nog vreemder maakt.

  Prima dat jij tevreden over je site bent, maar kun jij je webshop ook meenemen naar een andere provider als je dat zou willen of zit je vast aan Yavidesign en wat gebeurt er bijvoorbeeld als Yavidesign ermee zou stoppen of failliet zou gaan? Dat soort vragen zou ik in ieder geval als klant een antwoord op willen, voordat ik voor zo´n oplossing zou kiezen.

  Jouw winkel ziet er overigens prima uit, dat is het punt niet. Ik beweer alleen dat je vaak veel voordeliger uit bent als je niet kiest voor een totaal oplossing en dat dan de webshop echt van jezelf is.

  En tja, als je het topic goed had gelezen en de reacties, had je al lang geweten dat wij inderdaad ook zelf webshops bouwen maar bij ons betaalt de klant gewoon eenmalig en daarna alleen voor hosting. Ze zijn vrij om dat bij ons te doen of bij wie dan ook maar.

 28. 1 laila:

  ik zoek een partner die voor mij webshops kan maken.
  wie kan me hier aan helpen, mail me voor meer info.

  info@art-lux.nl

 29. 1 Wiebe:

  Ik ben er net een tegengekomen die goed betaalbaar lijkt te zijn en een goede demo heeft, kent iemand deze webwinkel leverancier?

  http://www.instantwebwinkel.nl

 30. 1 Catharina:

  Niet aan beginnen zou ik zeggen. Zie ook eens de reacties op dit artikel van Gioia :

  Bij een overschrijding van de bandbreedte zit je vast aan een duurder abonnement (500 MB kost bij instantwebwinkel € 49,95 per maand) en weggaan is lastig omdat je je winkel niet mee kunt nemen naar elders. Bovendien is niet echt duidelijk wie er achter het concept zitten. Geen adresgegevens op de site e.d.

 31. 1 Wiebe:

  Ik heb de andere blog gelezen, maar het gaat hier volgens mij niet om een gratis webwinkel.

  De bandbreedte lijkt me wel in orde die begint bij 5 Gb tot 15 Gb, je bedoelt waarschijnlijk de ruimte die je beschikbaar hebt.

 32. 1 Catharina:

  Nee gaat inderdaad niet om gratis, maar om de vergelijking dat je op een gegeven moment “gedwongen” kunt worden om een duurder abonnement te nemen. Mijn bezwaar tegen dit soort concepten is vooral dat je vast zit en eigenlijk nooit meer kunt overstappen, tenzij je weer helemaal opnieuw wilt beginnen.

  Jij hebt gelijk met je opmerking over de bandbreedte.

 33. 1 Wiebe:

  Ik snap je punt en ben met je eens dat het ‘gedwongen’ moment -indien niet vooraf aangegeven- een foutieve benadering is.

  Overigens bestaat gratis helemaal niet, laten we wel wezen, dat is niet alleen bij webwinkels maar met alles zo in het leven, het kost je altijd wat, zo niet (uiteindelijk) geld dan wel je privacy (meestal willen ze je e-mailadres en persoonlijke gegevens voor andere doeleinden) of dat je ergens aan vastzit c.q. verleid wordt tot aankoop van meer.
  Dus degenen die in ‘gratis’ geloven kunnen nu beter in de zon gaan zitten, je weet wel dat gratis ding BUITEN (niet bij je computer), wat licht geeft 🙂

  Ik kies dan nog liever voor een betaalde dienst waar je ervanuit kan gaan dat dingen duielijk geregeld zijn en waarbij je dus aanspraak kan maken op iets waar je voor betaald en niet op iets wat je ‘gratis’ krijgt.

  Hierin zijn wij als Europees burger ook wettelijk beschermt, wil niet zeggen dat als je dat pad moet bewandelen je blij wordt maar het kan wel.

  Een goed voorbereid webwinkelier weet dat de prijzen van custom made webwinkels enorm (kunnen) zijn; ik heb zelf prijzen voorbij zien komen variërend tussen de 5 en 15 duizend euro, serieus.
  Dit soort alternatieven (mijnwinkel, instantwebwinkel etc.) zijn puur economisch/prijstechnisch gezien voor een ondernemer zeer interessant, stel je voor dat elke winkelier zijn eigen pand moest kopen voordat hij/zij kon beginnen?

  Een en ander werkt in de offline wereld feitelijk ook zo (hoever die dan voor sommigen ook van de online beleving af ligt)

  My 2 cents

  p.s. Catharina, wat beveel jij dan wel aan? ALLES heeft zijn voor- en nadelen, op een gegeven moment maak je een keuze gebaseerd op prijs/kwaliteit/vertrouwen, of moet daar ‘gratis’ aan toegevoegd worden? Lijkt me niet toch? Zit letterlijk weinig waarde in gratis …

 34. 1 Catharina:

  Een gratis webwinkel is inderdaad geen optie als je serieus wat wilt. Maar als ondernemer wil je ook graag vrijheid en ruimte om soms andere beslissingen te kunnen nemen. Bovendien Als zo’n webwinkel aanbieder ermee stopt of op de fles gaat, is je winkel meteen gesloten en die kun je ook niet meenemen naar elders. Ik vind dat je je daarmee in een te afhankelijk positie brengt.

  Die nadelen heb je niet als je kiest voor of het zelf bouwen of het laten bouwen. Ik weet wel dat er soms schandalige tarieven worden gevraagd voor het laten bouwen, maar dat hoeft tegenwoordig echt niet meer. De kosten die je dan maakt, heb je er in een aantal jaren uit als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld € 30,– per maand. Als je dan kiest voor een van de grotere open source winkel software pakketten – overigens wel gratis en goed – ben je ook niet afhankelijk van de bouwer, omdat er veel zijn die met die software werken.

 35. 1 Wiebe:

  [quote]Die nadelen heb je niet als je kiest voor of het zelf bouwen of het laten bouwen.[/quote]

  Tja en dan gaat dat bedrijf op de fles … veel grotere problemen als het tegenzit: custom made betekent vaak ook custom code … zoek dat maar eens uit. Laat staan dat als de server ook door ze beheerd wordt het kan zijn dat je er geen toegang meer toe hebt 🙁

  Het is toch een kostenberekening en een strategische beslissing: óf een grote voorinvestering en veel tijd kwijt aan de ontwikkeling van de webwinkel (met alle mogelijk problemen die er ook zijn) óf een maandbedrag waar je jaren mee toe kan voordat je het grote investeringsbedrag hebt bereikt (ook dit heeft zijn voor- en nadelen). Weet je overigens wel precies waar je aan toe bent, ik kan me goed voorstellen dat een custom made webwinkel minder support met zich meebrengt; in het begin waarschijnlijk wel maar dat gaat natuurlijk niet eindeloos door … wordt het toch uurtje factuurtje … reken maar eens uit …

  Er zijn overigens geloof ik wel uitzonderingen op de regel en kan je wel degelijk nog aan je winkel/data komen als er wat is. Je kan ook specifiek hierom vragen, nee heb je en ja kan je krijgen.

  Zelf bouwen is voor een hele grote groep winkeliers niet te doen en als ze het al doen dan zijn ze niet gefocust op hun core business, te weten het verkopen van hun producten. In mijn ogen een stomme zet.
  Een open source systeem is ook niet gratis; je moet er veel tijd (=geld!!!) in stoppen die je op dat moment beter aan de promotie van je webwinkel kan besteden (levert geld op), zeker vandaag de dag; probeer maar eens goed in Google gevonden te worden, dat is (zowat) een dagtaak.

  Zo’n schoenmaker blijf bij je leest verhaal snap je?

  Ik durf te wedden dat 9 van de 10 ‘gratis’ of open source winkels relatief slecht draaien of zelfs nauwelijks omzet genereren, de uitzondering daargelaten natuurlijk, maar die bevestigt de regel 🙂
  Duizenden mensen vinden het erg aantrekkelijk om zo hun webwinkel te beginnen, maar even goed nagedacht is het natuurlijk geen professionele aanpak.

 36. 1 Catharina:

  Dat is dus een kwestie van goede afspraken maken over het eigendom van het ontwerp en over eventuele aanpassingen. Je hebt in ieder geval de garantie dat het grootste deel van de code altijd beschikbaar is en je die weer mag gebruiken. Ook zijn er voor de open source producten al heel veel aanpassingen beschikbaar, dus zal het maar heel zelden voorkomen dat er nog aparte aanpassingen nodig zijn.

  Het over een kam scheren van gratis en open source, gebeurt vaak maar is totaal onterecht. Websites van grote bedrijven draaien op die software. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze link met een aantal voorbeelden van drupal sites:
  http://drupal.org/cases en beweer dan nog eens dat die niet professioneel zijn.

  Of een winkel succesvol of niet is heeft niks te maken met de vraag of de software open source is of niet. Bij de kant en klare oplossing is misschien ook wel 90% niet succesvol. Bij het succesvol maken van een webwinkel komen nu eenmaal heel andere dingen kijken.

 37. 1 Wiebe:

  [quote]… en beweer dan nog eens dat die niet professioneel zijn[/quote]

  Wel eens afgevraagd wat voor een team -professionele- programmeurs er achter zo’n site zit die hem volledig tweaken en wat dat uiteindelijk gekost heeft?! 🙂

  Ik beweer ook niet dat gratis en open source on-professioneel is, maar iedere waar naar zijn … tja wat is het dan … geld? 🙂 [/quote]

  Bij een kant-en-klare oplossing en custom webwinkel, waar je dus geld voor betaalt lijken mij de belangen om ROI te krijgen hoger te liggen, althans je zou eerder verwachten dat ‘men’ er dan ook meer tijd en energie in zou steken ter promotie etc. (die tijd en energie heb je dan ook meer hebt omdat je de shop niet hoeft te programmeren/aanpassen/hackproof te maken etc.). Vandaar mijn omzetvermoeden, de belangen liggen niet zo hoog, maar ik kan het mis hebben natuurlijk.

  Maar je hebt gelijk succes is niet gewaarborgd en het is van vele factoren afhankelijk …

 38. 1 Catharina:

  Quote:
  Ik beweer ook niet dat gratis en open source on-professioneel is, maar iedere waar naar zijn … tja wat is het dan … geld?”

  Om dan maar even terug te komen op je oorspronkelijke vraag: dan moet je zeker niet in zee gaan met instantwebwinkel want die hebben hun site met Joomla gebouwd en dat is toch echt zo open source als het maar kan 🙂

 39. 1 Wiebe:

  [quote]… en dat is toch echt zo open source als het maar kan[/quote]

  Dus professioneel 😉

 40. 1 Mariette Ellens:

  Mijn webwinkel wordt gehost door 123webshop. Kost 140 euro per jaar, maar dat heb ik er wel voor over. De uitleg voor deze webshop was zeer duidelijk, en aangezien ik echt een dumbo ben met computers, was dit een ideale uitkomst !

  Benieuwd naar (de inrichting van) mijn webwinkel ?

  http://ermakeam.nl

  (MET eigen domeinnaam !!)

 41. 1 Frans:

  Ik zoek een webwinkel om mijn creatieve uitspattingen niet allemaal te behoeven bewaren.

  Als ik dit allemaal zo lees kan ik er beter niet aan beginnen.
  Waarschijnlijk maak ik maar een gewone webpagina, ga hem goedkoop hosten en laat mensen bestellen via email. Daarna wacht ik op betaling en voila . . . twee partijen gelukkig.

  Zo !!!, dit was dan een reactie zonder reclame, recht uit mijn hart.

  Frans

 42. 1 Catharina:

  @Frans: geen gek idee, maar als je dat doet overweeg dan eens om je website met Drupal of Joomla te bouwen. Uitbreiding met een webshop component is dan in ieder geval redelijk simpel te doen en kost in beide gevallen ook niks.

 43. 1 peter:

  Hallo, wie kan mij helpen ik zoeken een eenvoudig te gebruiken webwinkel voor levensmiddelen waar ik een 3000 producten en ook een 3000 klanten mee kan bedienen. Wie heeft er een idee??

 44. 1 Catharina:

  Qua software staan er in het artikel een aantal mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken of bedoel je dat je iemand zoekt om je site te bouwen??

 45. 1 peter:

  Catharina, wat ik zoek is eigenlijk een kant en klaar oplossing of idd iemand die het kan maken

 46. 1 Mariette Ellens:

  Peter, de host waar ik gebruik van maak, levert een kant en klare webwinkel aan, je hoeft hem alleen nog maar aan te vullen met je producten, en dat is echt piece of cake. Ik ben een leek met computers, maar heb voor mijn doen toch echt een prachtige webwinkel !

 47. 1 peter:

  Mariette, waar kan ik die webwinkel vinden??

 48. 1 Mariette Ellens:

  Peter, Klik even op mijn webwinkel (http://ermakeam.nl), scroll helemaal naar beneden, daar zie je een tekst staan: powered by 123webshop.nl. Als je hierop klikt kom je op de site van Visionhost terecht en daar wordt het een en ander uitgelegd en kun je het pakket bestellen.

 49. 1 Catharina:

  @ Mariette: sorry, maar ik vind het je winkel er toch erg onprofessioneel uitzien. Je kunt duidelijk zien dat wat je zelf hebt gemaakt niet past bij de rest van de shop. Misschien helpt het als je het lettertype aanpast, het centreren weglaat en het logo aanpast.

  Verder zou ik de tekst op de homepage ook aanpassen. Het interesseert denk ik niemand dat de naam van je shop bestaat uit de eerste letters van je gezin. Misschien leuk omdat op een subpagina uit te leggen, maar niet op de homepage.

  Nou ja, niks veranderen natuurlijk als je heel goed verkoopt, maar het is alleen mijn eerste indruk en ik zou in ieder geval niet bij jou kopen.

 50. 1 Mariette Ellens:

  Catharina, allereerst bedankt voor je tips, maar ik wil er wel even bij zeggen dat ik geen zakelijke verkoopster ben. Het is alleen maar een hobby voor me, ik doe dit naast mijn parttime baan.

  Het is niet de bedoeling om een zeer zakelijke uitstraling voor mijn webwinkel te hebben.

  Momenteel ben ik zeer tevreden hoe mijn webwinkel loopt, ik verdien een leuk centje bij.

 51. 1 Catharina:

  Ok, snap ik. Ben nog even verder de winkel ingegaan en dat ziet er goed uit; ook leuke spullen en niet duur. Veel plezier ermee.

 52. 1 Jasper:

  Wil ook een webwinkel gaan beginnen hobbymatig, maar moet ik mij dan registreren bij de KvK en de belastingdienst?

 53. 1 Mara:

  Beste Catharina,

  Jouw reacties zijn helemaal het einde en echt geweldig.
  Graag zou ik van jou persoonlijk een email ontvangen om mijn vragen inzake het opzetten van een webwinkel te beantwoorden.

  Mag dat ?

  Hoor graag van je.

  Groetjes Mara

 54. 1 Mara:

  Vraagje aan allen: wat is de beste plek om je domeinnaam te laten registeren ? Er komen ook zowat 10.000 tips te voorschijn als je even Googelt ? En wat is dan aan te raden ?
  Een .nl of .com, of .eu, en wat houdt het allemaal in.
  .Nl snap ik wel, maar de rest.

  Hoor graag van iemand iets aub.

  Groetjes Mara

 55. 1 Catharina:

  Hoi Mara, dank voor je complimenten en je mag me best mailen met gerichte vragen.

  Een domeinnaam wordt altijd geregistreerd bij de SIDN. Dat kan alleen door tussenkomst van een hosting provider. Er zijn veel goede en ook veel slechte hosting providers. Hier geven mensen ervaringen: http://www.webhosters.nl/perserv.php

  Voor een Nederlandstalige webwinkel ligt een .nl domein voor de hand, voor een internationale een .com (commercieel) domein. Een .eu domein kun je erbij nemen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat iemand anders dezelfde domeinnaam registreert, maar ik zou het niet als eerste domeinnaam kiezen omdat bij de meeste mensen .com en .nl domeinen toch bekender zijn.

  Succes,

  Catharina

 56. 1 Jacques van Mackelenbergh:

  Zouden jullie willen laten weten wat jullie vinden van het concept gratis webwinkel op basis van NO CURE NO PAY, een gezonde filosofie dachten wij zo waarbij u kunt concurreren tegen grotere webwinkels met een professionele webwinkel zonder grote investeringen en risico’s te hoeven nemen aangezien onze dienst gratis is. Waarbij wij gaan zorgen dat u goed gevonden word binnen Google aangezien dit ook voor ons van belang is aangezien we werken vanuit de no cure no pay gedachte waarbij het mes in onze ogen van 2 kanten moet snijden. Lees meer informatie op de site van SEOshop.

 57. 1 Simone:

  Hallo, met veel interesse de berichten hier gelezen. Ben zelf bezig met het opzetten van een webwinkel en ben op de site terechtgekomen van: http://professionele-webshop.nl/ . Is er iemand die ervaring heeft met hen?

  alvast bedankt voor het antwoord!

 58. 1 Laurens:

  Hallo,

  Ik heb zo even alle reacties gelezen.. Maar nog steeds heb ik erg veel vragen. Ik wil een webwinkel beginnen, gewoon als hobby.. Maar op wat voor manier kan ik dat het beste doen? En op welke site? Ook wil ik graag weten hoeveel geld ik ongeveer kwijt ben om dit op te starten..

  Alvast bedankt!

  Laurens

 59. 1 Catharina:

  Hoi Laurens,

  Het valt inderdaad niet mee en dat komt ook doordat er zoveel mogelijkheden zijn. Ook kun je het zo duur of goedkoop maken als je wilt, maar dat hangt er dan weer van af wat je zelf kunt doen of bereid bent te leren of liever wilt uitbesteden. Heb je hier ook al gekeken? http://www.internet-geld-verdienen.nl/

 60. 1 Laurens:

  Oke, bedankt.
  Maar wat stel jij voor dan voor mij? Want jij hebt er al ervaring mee.. Ik wil gewoon een webshop openen, maar ik wil niet dat ik echt zo’n site moet laten bouwen enzo.. Hoe moet ik dat dan gaan doen?

 61. 1 Catharina:

  Tja Laurens, dat kan ik zo echt niet zeggen. Ik geef in de informatie een aantal mogelijkheden met voor- en nadelen, waarmee je zelf een afweging kunt maken. “Gewoon een webshop” zegt mij niks.. Wat wil je gaan verkopen, wat is je doel, wat is je budget? Als je mij wat meer konkrete info mailt, dan kan ik je misschien wel wat gerichter adviseren.

 62. 1 Laurens:

  Ik wil het samen met mijn vriendin gaan doen, en we willen zelfgemaakt shirts en emo/scene (= bepaalde kledingstijl) sieraden gaan verkopen. Ik vroeg aan een vriendin van me waar zij haar site host, want zij heeft een eigen site (geen webshop). Zij gebruikt http://www.mijndomein.nl en dan het pakket van 29,95 en ze raad mij dat ook aan.
  Verder mijn budget, ja ik weet niet. Ik wil geen honderden euro’s uit gaan geven om een site te laten maken, dus het liefst wil ik een site/programma waar je zeg maar (zo’n standaard) iets mee kunt maken.. Want we zijn nog maarscholieren.

  Laurens

 63. 1 Catharina:

  Ik Google dan in ieder geval eerst altijd even naar de ervaringen van anderen. Zie: http://www.webhosters.nl/webhosting-providers/mijndomein-nl/ervaringen/ en http://www.ispgids.com/ervaringen/mijndomein-nl

  Verder krijg je bij mijndomein zo te zien alleen een domeinnaam en webhosting. Wil je dan de site zelf te gaan bouwen?

 64. 1 Catharina:

  In dat laatste geval is het denk ik handiger om voor een webhoster te gaan die scripts mee levert, waarmee je relatief gemakkelijk een webshop kunt bouwen (zoals Joomla met Virtue Mart, Zencard, OSCommerce of Magento).

 65. 1 Laurens:

  Is Joomla dan de webhoster, en zijn VirtueMart, Zencard, OSCommerce en Magento dan die programma’s waarmee je die site’s kan maken?

  En wat vinden jullie van het programma ‘Mijn webshop 5’?

 66. 1 Catharina:

  uhmm nee, Joomla is geen hoster, maar over dat soort dingen kun je ook veel over lezen bij die link die ik je al eerder vandaag gaf. Mijn webshop 5 heb ik persoonlijk nog nooit van gehoord, maar ja er zijn er zoveel dat er geen bijhouden aan is. Succes in ieder geval met je keuze.

 67. 1 Herman:

  Hallo Catharina (en alle anderen)

  Ik mis in dit rijtje freewebshop.org. Gewoon een gratis webshop die je zelf kunt downloaden en installeren. Heeft van zich zelf al een professionele uitstraling, maar is ook makkelijk aan te passen aan je eigen wensen. Mochten er problemen zijn dan heeft freewebshop.org ook nog een eigen (Nederlandstalig) forum.

  Vwb domeinnamen maak ik gebruik van Transip.nl. Een .nl domeinnaam vanaf 4.95 per jaar!

  Mvg,

  Herman

 68. 1 Corné:

  Naar ik aanneem bedoel je met ‘Mijn webshop 5′ Mijn Webwinkel 5. Dit is geen gratis webwinkel software echter wel voor nog geen € 84,00 een complete webwinkel software.

 69. 1 patrick:

  Zelf heb ik een joomla/virtuemart shop opgezet. http://www.chyval.nl/ . Ik kan jullie vertellen dat het allemaal niet gemakkelijk was.

 70. 1 Jack Heymans:

  Ik ben secretaris van een kringloop winkel en ben net als de meeste bezoekers op zoek naar een goede website/winkel
  Vg Jack

 71. 1 Justin:

  Hoi Jack , dat kan prima met joomla door de grote community die elkaar steunt en regelmatige updates vol verbeteringen van het standaard . Een webdesigner die zich op joomla heeft gestort heeft in no time een goed werkende webwinkel opgezet dit kost wel wat , maar het voordeel is dat je na deze opzet met het cms ( content management system ) zelf simpel aanpassingen kan maken of voor een gering bedrag laten doen . Andere voordelen zijn dat je de mensen via ideal , paypal en andere manieren een product kunnen betalen .

 72. 1 Michelle:

  Over professioneel gesproken, het voorbeeld van OSCommerce werkt niet..

 73. 1 Dirkjan:

  Grappig dat je de open source opties ziet als (veel) goedkoper dan de mogelijkheden onder licentie. Op http://www.webwinkelforum.nl worden dit soort discussies ook regelmatig gevoerd. Uiteindelijk kun je er goedkoper mee uit zijn maar je bent in dat geval er zoveel meer tijd mee kwijt! Het is echt appels met peren vergelijken om open source en licentie alleen financieel te vergelijken.

  Je geeft nog geen antwoord op je eigen vraag. Is het nu goedkoop of duurkoop?

 74. 1 Carola:

  Wie heeft er ervaring met de open source shops van Magento? En zijn deze makkelijk zelf op te zetten? Ik heb een shop met duizenden artikelen, maar ben niet tevreden over het navigatiemenu (erg rommelig) en de URL’s. Ik wil over naar een nieuwe shop met uitgebreid filtermenu en goede URL’s. Kent iemand Magento?

 75. 1 Dirkjan:

  Magento is zelfs voor een programmeur nog lastig. Vergis je niet: de software wordt pas interessant als je een budget van duizenden euros, en tientallen uren tijd voor het leren van de backend, tot je beschikking hebt.

  Los daarvan kan Magento qua functies en ontwerpmogelijkheden wel concurreren met de duurste pakketten die wereldwijd te verkrijgen zijn.

 76. 1 Bas:

  Een gratis webwinkel bestaat niet. Zie: http://www.ondernemeneninternet.nl/weblog-over-ondernemen/gratis-webshop-beginnen-kan-niet.html

 77. 1 Fushia:

  Hoi Catharina,

  Ik ben onlangs begonnen met mijn eigen zaak en je aanhaalt wel heel goede punten aan, ik wil wel gaan en kunnen staan met mijn eigen webwinkel.
  Kan je mij verder helpen met het opzetten van een .com webwinkel.
  Ik hoor graag en spoedig van je.

 78. 1 Bas:

  TYPO3 Multishop is open source, gratis en op bepaalde fronten uniek ten op zichte van de andere webwinkel pakketten. Het is namelijk ontworpen voor de “normale gebruiker” en het beheer gebeurd volledig in de voorzijde van de website. Zo weet de beheerder precies wat hij/zij doet en hoe dat zich uit voor de bezoeker. Meer info over Multishop:

  http://www.typo3multishop.com/live-shops/

 79. 1 Edwin:

  Het is al een oudere post, maar inmiddels is Magento Go ook een prima optie om een webwinkel in te beginnen. Het is ‘in the cloud’ en heeft vrijwel dezelfde opties als de ‘gewone’ Magento versie.

 80. 1 Gratis webwinkel - voor- en nadelen | Kletskous:

  […] populairste post op mijn blog is al een tijdje  die over een gratis webwinkel. Blijkbaar zijn er veel mensen bezig met het idee om een webwinkel te starten en dan natuurlijk het […]

 81. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)