Ubuntu en support aan nieuwkomers

Een misverstand is meestal sneller in de wereld dan er weer uit. Zo staat er een artikel op Livre met daarin een weergave van een interview met Dennis Kaarsemaker van Ubuntu Nederland en  als titel "Ubuntu vooral populair door de toegankelijkheid". In het artikel staat o.a. de volgende passage:

‘Censuur’
Met Mark Shuttleworth is de belangrijkste man genoemd van het Ubuntu-project. "Mark is natuurlijk de man van het geld, maar hij is meer dan dat. Hij is een icoon geworden en daaraan heeft de ruimtereis die hij in 2002 maakte (aan boord van de Sojoez TM-34 richting het International Space Station, FdJ), zeker toe bijgedragen. Het mooie aan hem vind ik dat hij gewoon is gebleven, ondanks zijn financiële status. Maar Mark is zeker geen watje en ook absoluut niet bang om gewaagde voorstellen in de groep te gooien."

Een van die voorstellen van Shuttleworth is het strenger omgaan met support. "Een klein deel van het aantal Ubuntu-gebruikers doet dingen die eigenlijk niet kunnen. Op zich hebben wij daar niet al te veel last van, omdat zij met name hun eigen systeem verkloten. Maar we merken dat die mensen, die even daarvoor hun eigen besturingssysteem hebben verknald, ongegeneerd een beroep doen op de support van Ubuntu. Momenteel wordt er over nagedacht om die mensen een waarschuwing te geven dat hun systeem in een voorkomende gevallen niet meer in aanmerking komt voor support van Ubuntu. Dat is een lastige materie, en door een aantal mensen is dat ook al bestempeld als censuur. Hoe het uiteindelijk komt is nog niet bekend. De meningen daarover zijn verdeeld en ik neem aan dat dit nog wel enige beroering zal wekken binnen de Ubuntu-gelederen. Maar je moet íets doen om de gebruiker tegen zichzelf in bescherming te nemen."

"Einde citaat"

Nu ken ik Mark Shuttleworth niet persoonlijk maar ik weet zeker dat hij zoiets niet gezegd kan hebben. Ten eerste is er bij Ubuntu onderscheid tussen betaalde support en gratis support. De betaalde support wordt verleend door bedrijven zoals Canonical van Shuttleworth en in Nederland bijvoorbeeld via Mingos. Ook bij Mingos hebben wij een klant die er al een aantal keren in is geslaagd om zijn installatie om zeep te helpen en die voortdurend een beroep doet op onze hulp. Nu verlenen wij twee maanden gratis ondersteuning na aankoop van een computer maar bij deze klant hebben wij die periode stilzwijgend maar voor onbepaalde tijd  verlengd. Ook omdat het een volledige newbie is op Linux gebied. Maar ergens zal dit toch een keer moeten stoppen. Het kan dus zijn dat Shuttleworth het heeft over het stellen van grenzen aan de service van Canonical.

Gratis support is mogelijk via de officiele fora van Ubuntu, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Ubuntu forum. Hier helpen gebruikers elkaar en ik kan me niet voorstellen dat Mark deze gebruikers wil verbieden om elkaar te helpen. Wat ik me wel kan voorstellen is dat sommige gebruikers een keer flauw worden van het steeds maar oplossen van dezelfde problemen, maar dat blijft natuurlijk een individuele keuze.

Natuurlijk ben ik ook zelf op zoek gegaan naar wat Shuttleworth hier dan over zou kunnen hebben gezegd maar daar heb ik nog niks over kunnen vinden. Volgens ervaren gebruikers van het Ubuntu forum doelt Mark hier op mensen die tools gebruiken  die niet bij Ubuntu horen, zoals Automatix, een op het eerste gezicht handig tooltje voor nieuwkomers, maar die in de praktijk vaak tot problemen met het systeem leiden. Marks voorstel zou zijn om deze mensen niet meer automatisch te laten updaten maar ze te dwingen om een nieuwe en schone installatie van het systeem te doen.

Kan best zijn maar dat heeft met support op zich  weinig te maken. Ik wacht het dus maar even af maar ik vind het heel jammer dat Ubuntu op deze manier onterecht negatief in de publiciteit komt. Ubuntu is juist de Linux distro bij uitstek  voor nieuwkomers, niet alleen door de toegankelijkheid maar zeker ook door de uitgebreide ondersteuning.

18 juni 2007     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 bartek:

  Ik heb eens navraag gedaan aan ubuntu-nl maar tot nu toe geen reactie.
  Ubuntu-be wist me te vertellen dat het om de officiele support gaat maar voor de rest moest ik ene Ettienne Goyer contacteren bij Canonical maar daar ook geen antwoord tot nu toe …

  Ik vermoed dat er onenigheid is over bepaalde zaken binnen Ubuntu en dat ubuntu-nl de strengere aanpak verdedigt. Scott James Remnant volgens mij de zachtere kant: http://www.netsplit.com/blog/articles/2006/10
  In Livre staat ook: “Een van de voorstellen van Mark Shuttleworth …”

  Zoals in elk bedrijf zal het ook bij ubuntu wel eens stuiven en zolang ik geen antwoord krijg vermoed ik dat ze er nog niet uit zijn.

 2. 1 Le grand déballage :: Voor de goede orde: :: June :: 2007:

  […] kletskous heeft op haar blog een betere kijk op deze zaken: Nu ken ik Mark Shuttleworth niet persoonlijk maar ik weet zeker dat hij zoiets niet gezegd kan hebben. Ten eerste is er bij Ubuntu onderscheid tussen betaalde support en gratis support. De betaalde support wordt verleend door bedrijven zoals Canonical van Shuttleworth en in Nederland bijvoorbeeld via Mingos … Het kan dus zijn dat Shuttlewordt het heeft over het stellen van grenzen aan de service van Canonical. […]

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)