Truth Happens

De afgelopen tijd heeft Microsoft een aantal deals gesloten met een aantal Linux bedrijven. De belangrijkste daarvan, was die met Novell. Een onderdeel van de deal is dat dat Microsoft geen gebruikers van Suse Linux zal vervolgen vanwege patentschending. Pikant datail: naar verluidt kost de deal Microsoft 440 miljoen.

Microsoft roept al jaren dat Lunux patenten van ze schendt, maar is nog nooit met bewijzen gekomen of is een zaak gestart. Microsoft kiest nu kennelijk voor de verdeel en heers politiek.

De deals met Microsoft wekken in open source land veel beroering en velen vragen zich nu af wie de volgende bedrijven zullen zijn die door de knieen gaan voor Microsoft. De belangrijkste concurrent van Suse is Redhat; zowel Suse als Redhat hebben naast een gratis Linux versie ook een betaalde versie voor ondernemingen. De andere grote speler, Ubuntu heeft alleen een gratis versie, die zowel voor particulieren als bedrijven geschikt is.

Mark Shuttleworth van Ubuntu heeft al gezegd dat er geen sprake van kan zijn dat Ubuntu onderhandelingen aan zal gaan met Microsoft, zo lang MS op zijn minst niet duidelijk maakt om welke patenten het dan zou moeten gaan. Ook zal Micorsoft zijn houding naar vrije software drastisch moeten bij stellen, wil Ubuntu om de tafel gaan. Duidelijke taal dus van Shuttleworth en dit wordt hem door de Ubuntu community in dank afgenomen.

Ook RedHat is niet van zins om met Microsoft te gaan dealen. RedHat gelooft dat vrije software uiteindelijk zal overwinnen, onder het motto “Truth Happens”:

http://www.youtube.com/watch?v=ZtdnZNYN0MM
20 juni 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Werner:

  Heel mooi filmpje!

  En dat Novell in bed ligt met Microsoft is natuurlijk belachelijk. Suse was mijn allereerste distro, maar die komt er nu dus nooit meer op. Ik hoop dat Mark Shuttleworth meer ruggegraat heeft.
  Tip: Hoe kun je zien of het mis gaat met een distro? Zodra ze met een ‘Premium Edition’ komen, of een ‘Enterprise Edition’. Dan hebben ze geld geroken en is het opeens voorbij met de ‘vrije software’-gedachte. Want die Enterprise editions zijn namelijk alles behalve vrij. Er is maar 1 Debian en er is maar 1 Ubuntu. En mochten ze dus ooit splitsen in een vrije en onvrije editie, dan snel weg!

 2. 1 Catharina:

  Dan zou RedHat dus ook voor de bijl moeten gaan en daar ziet het gelukkig nog niet naar uit. We houden ze in de gaten šŸ™‚

 3. 1 Werner:

  Wat mij betreft is het met Red Hat al jaren mis, al sinds ze onvrij zijn geworden en Fedora in het leven hebben geroepen, met als doel zoveel mogelijk gebruikers aan zich te blijven binden om daarop de software voor het nieuwe Red Hat te kunnen testen. En Mandrake/Mandriva stinkt ook. Lang leve Ubuntu!

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)