Ontwikkelaars laten Windows links liggen

Goed nieuws vandaag op Techworld. Steeds meer software ontwikkelaars laten Windows links liggen en kiezen voor Linux. Nog maar 65% kiest voor Windows als ontwikkelingsplatform, terwijl dat vorig jaar nog 74% was. Het aantal Linux ontwikkelaars is met 34% gestegen. Het onderzoek is gedaan in Noord-Amerika en zegt dus niks over de situatie in Europa maar toch, een duidelijke trend.

Nu ben ik zelf verre van een software ontwikkelaar maar ik kan me zo voorstellen dat het ook veel gemakkelijker en leuker is om applicaties voor Linux te ontwikkelen. Dat omdat de code van Linux zelf vrije software is en de ontwikkelaars die dus zelf volledig kunnen inzien, er op aansluiten of deze zo nodig aanpassen.

Het goede nieuws voor Linux staat niet op zichzelf. Het wordt steeds duidelijker dat vrije software langzaam maar zeker de slag aan het winnen is. Een goed stuk over de positie van Microsoft staat hier op FSdaily: So, here I am. I am trying to imagine myself in Microsoft’s shoes, and I find myself staring at a blank wall, thinking: what on Earth am I going to do now?

Microsoft heeft alles uit de kast gehaald om vrije software de nek om te draaien maar vrije software is als prachtig bloeiend, maar onuitroeibaar onkruid. Volgens mij heeft Microsoft eigenlijk nog maar een optie over en dat is haar software vrij te maken maar ik denk niet dat het hart van Steve Ballmer dat zou overleven.

3 juli 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

14 reakties

 1. 1 Vincent:

  Het blijft een leuk filmpje he 😉

 2. 1 Catharina:

  Tja, je zult toch voor zo iemand werken…

 3. 1 Bekker:

  Ja, of ‘m geld geven voor een stuk software…

 4. 1 bartek:

  hmmm …. het is een stap in de goede richting. Verget echter niet dat het gebruik van Linux op de desktop in de Benelux nog steeds marginaal is. Maar een groei aan ontwikkelaars die programma’s voor linux ontwikkelen zal op de lange duur inderdaad meer en meer mensen overtuigen ook de overstap te maken en bij Linux te blijven.

  Goed nieuws dus al is er vor de eindgebruiker steeds een vertraging voor er ook meer mensen overstappen, ik schat zelf een 2-tal jaartjes :).

 5. 1 Joost:

  De kop is een beetje overdreven en gewoon niet waar… “Ontwikkelaars laten Windows links liggen” Nee, dat is absoluut níet waar. Er wordt alleen gezegd dat een minderheid (!) van de ontwikkelaars niet meer exclusief voor Windows kiest voor de ontwikkeling van software. Iets te opmistisch stukje dus.

 6. 1 Catharina:

  Die kop komt gewoon vrijwel letterlijk van Techworld, dus ik zou zeggen plaats daar even je reactie. Overigens kan het niet tegelijkertijd overdreven en niet waar zijn.

  Wat denk je trouwens van koppen als:

  “Windows Vista het veiligst” op een blad als computable?
  http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2025958&WT.mc_id=rss

  Dat artikel slaat op een onderzoek wat is gedaan door Jeff Jones, medewerker van Microsoft, maar dat wordt door Rian van Heur bestempeld als: Jeff Jones is niet geheel onafhankeelijk.. Ja, ah me hoela..

  Zolang ik nog steeds dat soort misleidende koppen en misleidende inhoud zie staan op zogenaamd gerenomeerde sites, voel ik me als onafhankelijk blogger, totaal niet aangesproken.

 7. 1 Vincent:

  Tsja, zulke koppen trekken nou eenmaal lezers he. Laat ze horen wat ze willen horen 😉

 8. 1 Joost:

  @Catharina: Het lijkt er op dat je je aangevallen voelt. En mensen die zich aangevallen voelen komen altijd aan met “ja, maar hij doet het ook…” Wat maakt mij het uit dat Vista het veiligst wordt genoemd? We weten toch allemaal dat het niet zo is.

  Ik ben zelf Ubuntu-gebruiker, maar deze kop is gewoon niet waar. En dan maakt het niets uit dat de kop van Techworld dezelfde tekst bevatte.

  Trouwens: je vat het een beetje erg serieus op…

 9. 1 Catharina:

  Ja, wij weten wel dat het niet waar is dat Vista veiliger is maar de meeste mensen weten dat niet en die worden misleid door de marketing van MS, die gebouwd is op leugens en een kudde van technobladen, die door MS gesubsidieeerd wordt. Dat vind ik inderdaad een serieus probleem.

 10. 1 Joost:

  Ja, ik ook. Beweer je dat we dan maar mee moeten gaan doen en onszelf verlagen tot het niveau van Microsoft?

 11. 1 Catharina:

  Ik denk dat we blij moeten zijn met alle positiefs wat er over Linux naar buiten komt en als dat dan eens wat overdreven is, we niet op alle slakken zout moeten gaan leggen maar er blij mee moeten zijn en het zo veel mogelijk ondersteunen.

 12. 1 Catharina:

  Oh ja en of ik dat beweer? Nee, dat beweer ik niet en dat heb ik ook nergens beweerd.

 13. 1 Joost:

  Nouja, door de kop en de iets te positieve toon van het bericht te verdedigen toon je dat wel aan.

 14. 1 Catharina:

  Vreest niet: ik heb niet zoveel geld als Microsoft om me tot dat niveau te verlagen 🙂

 15. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)