Wat Moodle teweeg kan brengen

In mijn bericht van gisteren had ik het op het eind  al even over Moodle. Moodle is een electronische leeromgeving (ELO) met een GPL  vrije software licentie. Wij gebruiken Moodle op zowel Cursusnetwerk als Open-Of-Course.

Moodle is gratis en doorstaat  de concurrentie glansrijk  met een in in het onderwijs veel gebruikt produkt als Blackboard, een veel gebruikte gesloten source ELO, waar in het onderwijs handen vol geld aan word besteed. Nu werd ik laatst via Cursusnetwerk benaderd door een hogeschool, die opdracht heeft gekregen om een  kennis ontwikkelings project moet op te zetten voor 19 samenwerkende gemeenten, met behulp een electronische leeromgeving. Deze gemeenten hadden in al hun wijsheid meegegeven dat het een vrije software omgeving moest zijn.

De vraag van de hogeschool was of ik iemand wist die dat voor hen zou kunnen realiseren. Dat wist ik wel, Mingos natuurlijk, het bedrijf van mijn partner Thierry. Het grappige is dat wij er eigenliijk nooit echt bij hadden stilgestaan om commercieel iets met Moodle te gaan doen. Stom misschien, maar onze focus lag nu eenmaal vooral bij hardware en websites. Nadat we een offerte hadden uitgebracht en een gesprek hebben gevoerd, is de opdracht aan ons gegeven. Heel erg leuk om te doen en wie weet waar dat nog meer toe kan gaan leiden; in Nederland zijn nog maar erg weinig bedrijven actief, die Moodle ondersteunen en het is een prachtig product met uitgebreide mogelijkheden.

Wat kan Moodle dan allemaal:

Moodle kan heel veel; hier een overzicht van de belangrijkste functies:

 • Binnen Moodle kun je lesmateriaal aanmaken in diverse vormen en formaten, zoals tekst, video, html, geluid
 • Studenten en leerlingen kunnen met elkaar chatten
 • Per cursus kan een discussie forum worden aangemaakt
 • Meerkeuze vragen of open vragen
 • Een Wiki voor het samen ontwikkelen van content
 • Testen met de mogelijkheid tot het geven van cijfers
 • Onderzoek en Evaluatie
 • Beschikbaar in het Nederlands

Kortom Moodle is een volwassen Electronische Leeromgeving, die het onderwijs veel kansen biedt en mogelijkheden tot kostenbesparing.

Meer weten? Stuur een e-mail naar info@mingos.nl of ga naar http://www.mingos.nl

2 juli 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Joost Geraets:

  Hallo ‘Kletskous’, Tip: kijk ook eens naar Dokeos: ‘Open source elo groot in Vlaamse hoger onderwijs’ -> http://www.edusite.nl/edusite/specials/17512. In de commentaren heb ik enkele links opgenomen. Ik ben benieuwd wat je daar van vindt? Groeten, Joost – OpenNieuws punt nl

 2. 1 Catharina:

  Interessant; ik vind Belgen slim!

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)