Vrije Software in het Onderwijs – Negentiende editie Free Software Magazine

De negentiende editie van het Free Software magazine is uit. Deze keer o.a. met een opvallende Nederlandse bijdrage over een school – De Guus Kieft school – in Amstelveen, die heeft gekozen voor Ubuntu Linux en vrije software.

De school is nog jong, is gebasseerd op het sociocratische principe en doorloopt nog de erkennings procedure van het Ministerie van Onderwijs. Daardoor heeft de school ook nog geen recht op overheids financiering. Gevolg daarvan is dat het ICT budget vrijwel 0 is en MS Windows geen optie is. De keus werd gemaakt voor Ubuntu Linux en in het artikel wordt uitgelegd hoe met een budget van 0 een complete educatieve leeromgeving wordt ingericht, afgstemd op de individuele behoeftes van een leerling.

Een mooi voorbeeld en zeker niet alleen voor scholen zonder ICT budget. Helaas lijkt vrije software in het Nederlandse onderwijs nog niet de aandacht te krijgen die het verdiend, getuige bijvoorbeeld deze noodlijdende website over open source en open standaarden in het onderwijs.  Het belangrijkste argument om vrije software in het onderwijs te gebruiken is wat mij betreft overigens niet dat het gratis is. Als dat het belangrijkste zou zijn, zou ik mij kunnen aansluiten bij de mening van deze innovatieadviseur, dat het niet zo interessant is.

Maar daar wordt voorbijgegaan aan de filosofie achter vrije software, die hier op  deze  vlaamse website over vrije software in het onderwijs duidelijk verwoord wordt:

"De filosofie en de ethische waarden achter Vrije Software passen perfect bij die van het onderwijs: onvoorwaardelijk delen van kennis, gelijke kansen, samenwerking, zelf-ontplooiing en zelf-beschikking, altruïsme, aankweken van een kritische reflex en verantwoordelijkheidszin, inhoud die belangrijker is dan façade, onafhankelijkheid, pluralisme, keuzevrijheid, ouders- en leerlingenparticipatie, …

Vrije Software is de verzamelnaam van alle software waarvan de broncode beschikbaar is door iedereen, meestal onder de voorwaarde dat alle aanpassingen ook beschikbaar worden voor anderen. De idee van Vrije Software beperkt niet tot alleen maar software, maar werkt ook voor elke andere vorm van geestelijke creaties en/of informatie (“content”), zoals bijvoorbeeld cursusmateriaal, afbeeldingen, presentaties, enz."

Vrije software heeft er inmiddels toe geleid dat er een beweging is onstaan van gesloten naar open content, waarbij kennis vrijelijk wordt gedeeld. Deze beweging is niet te stoppen omdat iets wat eenmaal vrij is gemaakt nooit meer gesloten mag worden, volgens de GPL (general public license). Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat een groot deel van alle kennis vrij beschikbaar zal zijn.

Een paar recente en actuele initiatieven:

Het Self Project:

Een project, gefinancierd door de Europese Unie waarbij educatief materiaal m.b.t. vrije software vrij toegankelijk wordt gemaakt. De officiele opening van dit project is op 5 september.

Open Source Advanced Brand Strategy Masterclass

Vanaf september zal marketingexpert Idris Mootee zijn normaal $ 2.500 kostende masterclass volledig vrij gaan aanbieden via zijn weblog.

Open-Of-Course

Ons eigen project voor meertalige open content educatieve informatie.

7 augustus 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Vincent:

  Vanaf september zal marketingexpert Idris Mootee zijn normaal $ 2.500 kostende masterclass volledig vrij gaan aanbieden via zijn weblog.

  “normaal 2.500 kostende”, betekent dat dat het nu, behalve vrij, ook gratis is?

  O, en je link naar pagina 2 van dat artikel, ik denk dat het duidelijker is als je deze link gebruikt šŸ˜‰

  Hoe dan ook, interessant artikel, en ook Sociocratie klinkt heel erg interessant šŸ˜‰

 2. 1 Catharina:

  Dank je wel šŸ™‚ Link ook aangepast.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)