Groeistuipen van Ubuntu – zorgen en vergezichten

Bartek, een van de moderators van het Ubuntu forum,  verwoordt op zijn weblog zijn zorgen en visie over de huidige situatie bij Ubuntu Nederland/Belgie. Het Nederlanstalige Ubuntu forum telt inmiddels ruiim 6000 leden en de druk op de vrijwilligers neemt daardoor toe. Gelukkig zijn er ook veel mensen die iets willen doen, maar door het ontbreken van een echte organisatie komen veel dingen niet van de grond. Bart geeft heel goed aan waar op dit moment behoefte aan is en ik heb met hem afgesproken om daar hier ook eens een licht over te doen schijnen.

Bij een vrije software project als Ubuntu moet er natuurlijk veel meer gebeuren dan alleen software ontwikkeling. Daar is bij Ubuntu ook over nagedacht en er is een structuur opgezet van locale teams, verspreid over de hele wereld. Nederland en het Vlaamstalig deel van Belgie delen een team.

Taken van een lokaal team zijn bijvoorbeeld: vertalingen van software en documentatie, promotie, ondersteunen van gebruikers, het geven van voorlichting, persberichten verspreiden  e.d. De instrumenten van een team zijn in ieder geval een website, een  lokaal forum, een irc-kanaal ( #ubuntu-nl op het freenode-netwerk) en een mailinglijst. Voor Nederland en  Vlaanderen zijn al deze instrumenten dus al ontwikkeld. Waar het nog aan ontbreekt is een herkenbare persoon of groep mensen die het lokale team aanstuurt, motiveert, doelen stelt en de boel coordineert.

Voor de vormgeving hiervan zou je kunnen denken aan een verenigings- of stichtingsvorm. Een vereniging hoeft niet per se via de notaris te worden opgericht; het is al voldoende als twee mensen mondeling afspreken dat ze een vereniging hebben. Wel zijn de bestuurders die de vereniging hebben opgericht financieel hoofdelijk aansprakelijk. Via een officiele notariele akte is dat niet langer zo.

Een voordeel van een vereniging is dat het leden kan hebben. De Nederlands/Belgische vereniging zou mensen voor een lidmaatschap bijvoorbeeld een bedrag van € 25,– per jaar kunnen vragen. Een vereniging zal wel minimaal een keer per jaar een ledenvergadering moeten houden en de leden kiezen de bestuursleden. Eventueel zou dit digitaal kunnen worden opgelost, maar gecombineerd met een weekendje kamperen lijkt mij gezelliger…

Een stichting moet wel via de notaris en mag geen leden hebben (wel donateurs). Wie precies wil weten wat de verschillen tussen verenigingen en stichting zijn, kan  hier een overzicht downloaden.

Naast een "formule" structuur zouden een aantal werkgroepen kunnen worden opgericht, zoals vertalingen en marketing/promotie. Ik ben er zeker van dat  hier voor binnen de huidige Nederlandstalige Ubuntu community genoeg potentieel en enthousiasme aanwezig is en dat de Nederlands/Vlaamse Ubuntu club de stap kan maken naar een professionele vrijwilligersorganisatie.

15 augustus 2007     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 iGadget:

  Count me in! Je hebt m’n mailadres, dus je weet me te bereiken ūüôā Heb zelf wel wat ervaring met het oprichten van een stichting en ken ook een notaris die wellicht bereid is om dit voor minder dan de normale prijs te doen. Maar dan moet eerst een redelijke consensus bereikt worden of dat daadwerkelijk is wat we willen.

 2. 1 bartek:

  Interessante denkpiste. Het juridisch gedeelte is altijd datgene waar geen enkele vrijwilliger iets mee te maken wil hebben maar waar je toch rekening mee moet houden.

  Voor de duidelijkheid: ubuntu-nl en ubuntu-be zijn 2 verschillende organisaties met elk hun eigen structuur (of zoals ik in mijn blog aangaf het gebrek ervan). de nederlandstaligen hebben afgesproken om het forum voor zowel nederlanders als vlamingen open te stellen, dus geen apart vlaams forum. Onze franstalige zuiderburen maken gebruik van het franse forum.

  In Belgi√ę hebben we afgesproken om een “feitelijke vereniging” te zijn. vergelijkbaar met wat jij hierboven beschrijft met mensen die mondeling afspraken maken. Dat zoiets in Nederland notarieel vastgelegd moet worden om niet financieel aansprakelijk gesteld te kunnen worden is iets dat zeker op de vergadering besproken gaat moeten worden. Als je me daar wat info over kunt bezorgen zou ik u heel dankbaar zijn.

  Ondertussen is er al beslist dat er binnenkort een vergadering gaat doorgaan maar ik kan nog geen info geven.

 3. 1 Nick1890:

  Als “groentje” in de Linux-wereld ben ik ook voorstander van een ietwat meer gedegen structuur.
  Als allereerste Linux-experiment heb ik in mijn eentje enkele weken terug Ubuntu ge√Įnstalleerd op een laptop. Dit ging NIET zonder problemen, want zo wou Kubuntu LiveCD w√©l, Ubuntu LiveCD niet en werd het uiteindelijk de AlternateCD. Mijn punt is het volgende: de diverse fora (NL, UK, etc.) zijn SUBLIEM qua hulp aan beginners, maar mijn inziens schort er iets aan de Public Relations van de NL/VL groep. Gutsy Release parties in BE en in NL, alsook die Get Together in Roeselare vind ik prima initiatieven om “potenti√ęle leden te ronselen” (Sic!) maar het aantal bladzijden dat ik d√°√°rvoor heb moeten doorlezen (lees: uren op internet spenderen) vind ik ergens wat t√© veel van het goede. Ik spreek natuurlijk puur voor mijz√©lf doch als “beginneling” gebruik ik mijn tijd liever in de FAQs ed door dan met het lezen van jullie CVs, e.d.
  Begrijp mij niet verkeerd: die laatste moeten er ook zijn (zo vond ik o.a. deze paginas) doch “ergens” mis ik een “Evenementen”-lijst. Misschien is die er wel, maar dan hebben jullie die wat t√© goed verborgen vrees ik.
  Anyhow, ik vind het EXCELLENT WERK wat jullie met zijn allen doen. mettertijd zélf toetreden tot één of andere werkgroep (Bijv. Vertalingen omdat je daar enorm bij leert) zie ik bijgevolg wel zitten. Ubuntu in het NEDERLANDS maakt Linux immers voor véél mensen plots wél (ietwat???) toegankelijker.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)