Opmars van de pinguin niet meer te stuiten

Niemand weet hoeveel Linux gebruikers er zijn maar het lijkt de goede kant op te gaan met Linux op de Desktop. Aan het jaarlijks onderzoek naar het gebruik van Linux hebben dit jaar ruim twee keer zoveel mensen meegedaan als in 2006.

Populairste Linux distributie is Ubuntu Linux (30%) maar ook Open Suse is sterk in opkomst. (van 10 naar 19%.). Opvallend is dat de distro die op dit moment op 2 staat op DistrowatchPCLinuxOS – maar 2% scoort.

Nu roept Distrowatch al jaren dat hun meetmethode (het aantal hits op een pagina) onbetrouwbaar is, maar wel interessant is dat ze van de cijfers van Desktop Linux, hun eigen cijfers en hun websites statistieken een gewogen gemiddelde hebben gemaakt. Ook daaruit blijkt dat Ubuntu verreweg de populairste distro is (24%) en ook daar staat Open Suse op 2, maar nog maar met 9%.

Ook de website statistieken van Distrowatch wijzen op een sterke opkomst van Linux en Firefox en een dramatisch terugval voor Internet Explorer en Windows. Zes jaar geleden bezocht 95% van de bezoekers deze website met Internet Explorer; nu is dat nog maar 19%. Zes jaar geleden bedroeg het aantal bezoekers wat Linux als operating system had, zo goed als 0 %, nu gebruikt 36% Linux.

Ook deze cijfers zijn natuurlijk niet objectief maar geven wel een tendens weer.

Linux doet dit zonder amper een cent uit te geven aan marketing maar er is wel een sterke virale marketing. Deze bestaat uit mond tot mond reclame, bloggers die overstappen en enthousiast zijn over Linux, You Tube filmpjes, etc. En omdat gebruikers die eenmaal aan Linux gewend zijn, er meestal niet over peinzen weer terug gaan naar Windows, kan Linux eigenlijk alleen nog maar verder groeien. Voor Linux is dit ook de beste vorm van marketing omdat mensen eerder tevreden gebruikers geloven, dan reclamepraatjes van een bedrijf.

Als uitsmijter vandaag, na deze prachtige cijfers, nog dit mooie filmpje van Youtube over Ubuntu:

27 augustus 2007     Marketing en SEO, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)