Moet Linux verboden worden?

Eergisteren schreef ik hier nog optimistisch over de opmars van Linux maar toch zijn er ook donkere wolken aan de horizon.

De dreiging komt deze keer eens niet van Microsoft maar wel van de Amerikaanse overheid. Daar is kort geleden een wet aangenomen die het afluisteren tussen Amerika en “tereurverdachten” uit het buitenland legaal maakt. Uit naam van de strijd tegen het terrorisme komen er – overigens ook in Nederland – steeds meer mogelijkheden om mensen te kunnen afluisteren. Dit is met Windows geen enkel probleem, het afluisteren van gebruikers is daarin al standaard ingebouwd en omdat de code niet open is, weet verder niemand wat er in verstopt kan zijn. Hetzelfde geldt overigens voor het veel gebruikte belprogramma Skype.

Met Linux en vrije software is dat een ander verhaal; zou daar spyware in verwerkt worden, dan zou dat omiddelijk opvallen omdat de code vrij beschikbaar is. Linux draait bovendien niet alleen op computers maar ook op veel mobiele telefoons. Voor overheden is dat dus erg vervelend en voor de terroristen kan het erg handig zijn.

Het idee van een verbod op Linux lijkt misschien paranoia maar in de Verenigde Staten zijn veel mensen op dit moment ook paranoia. Het volk wordt daar, na het mislukte Irak avontuur, nu opgewarmd voor een oorlog tegen Iran en wie weet mogen wij straks wel weer meedoen. Als je denkt dat dit wel wat los loopt, moet je vooral dit filmpje van Fox TV eens bekijken, waarin de leugenachtige propaganda voor de oorlog in Irak wordt vergeleken met de huidige propaganda tegen Iran.

Iemand als Chris Anderson (ja, van The Long Tail) maakt zich op zijn weblog bijvoorbeeld al zorgen over zijn medewerking aan een open source product wat verwerkt wordt in zogenaamde “drones”, onbemande vliegtuigen. Dat omdat een Iraans jochie van 15 een foto van zo’n vliegtuig in een Iraanse vlag heeft verwerkt. De kop van het artikel: Can open source be giving comfort to the Enemy.

Ook dit artikel en de reacties erop op het weblog van Helios geven aan dat velen zo’n verbod niet als ondenkbaar zien.

Nu weet ik dat er veel mensen zijn die zeggen dat ze het helemaal niet erg vinden om afgeluisterd te worden omdat ze niks te verbergen hebben. Ik hoor daar niet bij. Ik vind het wel erg; niet omdat ik iets te verbergen heb maar omdat ik mijn privacy en vrijheid belangrijk vind. Bovendien geloof ik niet in de oorlog tegen het terrorisme. Deze heeft tot nu toe alleen maar bewezen dat de wereld steeds onveiliger en vijandiger wordt.

Mensen die het niet erg vinden kunnen dus zonder problemen Windows en Skype blijven gebruiken maar mensen die vrij willen zijn, doen er goed aan om nu het nog kan, toch maar eens die stap te maken naar vrije software.

29 augustus 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Patrick:

  Ik denk niet dat Linux verboden wordt op den duur, omdat het verreweg te groot is, net wat je aangeeft in mobiele telefoons etc etc.
  Ik vind het zelf geen probleem als er informatie doorgestuurd wordt naar overheden om te checken of iemand terroristise praktijken uithaalt, ik heb zelf niets te verbergen en ik vind veiligheid belangrijker dan privacy, maar goed dat is mijn mening.

  Ik ben het zelf niet met je eens dat de wereld onveiliger wordt, het lijkt alleen maar zo dat het gevaarlijker wordt in de wereld omdat de media er vol induikt als er iets met terrorisme te maken heeft.

  Ik was niet tegen de oorlog in Irak maar ik vind wel dat het nu aardig uit de hand loopt daar.
  Fox is rechts, pro Bush propaganda zender, ook al ben ik zelf ook rechts, vind ik het een ontzettend slecht kanaal met onwaarheden.
  Maar goed dat is een andere disscussie.

  Ik denk dat Linux niet verboden wordt op den duur dus. šŸ˜‰
  Amen.

 2. 1 Stevendm:

  Er is natuurlijk wel nog een verschil tussen afluisteren legaal maken, en het verplichten om afluistermogelijkheden in te bouwen…

  Die verplichting, en het recht om in gebreke zijnde software te verbieden zouden dan weer in een aparte wet moeten bekrachtigd worden. En of die wet zomaar zou worden goedgekeurd durf ik toch sterk te betwijfelen.

 3. 1 Werner:

  Je kunt de vloed nu eenmaal niet keren: Linux groeit nog steeds volop (en nee, dit is geen type vloed die als vanzelfsprekend gevolgd wordt door een eb).Een verbod op Linux lijkt ook mij nog heel ver weg. Wat me een heel stuk waarschijnlijker lijkt is de mogelijkheid dat Linux getemd wordt. Niet in een keer natuurlijk, maar stap voor stap. Geleidelijk wordt het van een community waar je geen grip op kan krijgen tot een onderdeel van ‘het systeem’. Een sleutelrol hierbij vormen die ellendige hypocriete patenten (zo’n beetje alle patenten dus). Een uitstekend voorbeeld is SuSE: eerst verkopen aan de multinational Novell. ‘Ach, wat geeft dat nou?’ En nu zit Novell, met SuSE erbij, spinnend op schoot bij Steve Ballmer die heeft geroepen dat Linux 200 patenten die in het bezit zijn van Microsoft heeft geschonden en dat alle bedrijven die het in hun hoofd halen om een andere distro als SuSE te gaan gebruiken, nog wat zullen gaan beleven in de komende 5 jaar. Dit soort deals zullen ongetwijfeld vaker worden gesloten in een poging om Linux onschadelijk te maken. Om welke patenten het gaat wilt Microsoft overigens niet zeggen, dat is nu eenmaal onderdeel van het spel. Mag ik even overgeven?
  En dan die privacy. Dat heeft me om een of andere reden nooit kunnen boeien. Misschien omdat ik toch nooit het gevoel heb gehad dat je enige garantie op privacy zou hebben over de telefoon of internet. Alles wat je zegt of doet gaat immers via bedrijven als de KPN, en wat hebben die nu met mijn privacy te schaften? Ik ben heel simpel in die dingen: als je privacygevoelige informatie hebt, stuur die dan niet het internet op, en naar de telefooncentrale evenmin.

 4. 1 Vincent:

  Dat zou nou toch erg zijn, als het gebruik van Linux illegaal wordt. Want als je ziet hoe hard de overheid mensen aanpakt die illegaal Windows gebruiken, begin ik toch wel al peentjes te zweten hoor šŸ˜›

 5. 1 Catharina:

  Het zal inderdaad zo’n vaart niet lopen, afgezien van of zo’n wet uberhaupt mogelijk is maar de steeds grotere bemoeienis van de Staat met de privacy van bugers blijf ik een enge ontwikkeling vinden, evenals de dreigende volgende oorlog met Iran…

 6. 1 Vincent:

  Ja, dat heb ik ook wel. Zo had ik laatst nog een discussie met mijn broers en mijn vader over CCTV in Engeland. Zij vonden dat ze niets te verbergen hadden dus dat ze er geen problemen mee hadden, maar ik vond het gewoon geen fijn gevoel als overal camera’s hangen. Ik moet echt eens een goede metafoor bedenken voor iets dat op zich niet zo erg is maar gewoon niet fijn voelt šŸ˜‰

  En die oorlog met Iran vind ik op zich ook wel eng, maar Iran vind ik eigenlijk in het algemeen wel eng…

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)